H αδυναμία Μέρκελ αναγκάζει την E.E. σε αναθεωρήσεις

H αδυναμία Μέρκελ αναγκάζει την E.E. σε αναθεωρήσεις

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αδυναμία της Αγκελα Μέρκελ να καταγάγει μια καθαρή νίκη στις γερμανικές εκλογές αναμένεται να δυναμιτίσει την πολιτική δυναμική της Ευρώπης, όπου η άνοδος μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης στη Γερμανία ανεμενόταν να δώσει νέα ώθηση σε τομείς, όπως οι ευρωατλαντικές σχέσεις, οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και οι σχέσεις μεταξύ των μελών της Ε.Ε.

Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών θα είναι αρνητικό για την Αγκυρα, γιατί θα περιορίσει την ισχύ της κ. Μέρκελ για να εμποδίσει την ένταξη της Τουρκίας στην E.E, στην οποία η ηγέτις των Χριστιανοδημοκρατών αντιτάσσεται. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα περιμένουν τώρα να δουν αν η αποτυχία της κ. Μέρκελ να εξασφαλίσει αυτοδυναμία θα την αναγκάσει να αναστείλει τα σχέδιά της για γενναίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η Ευρώπη θεωρεί ότι ένας μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών του Σρέντερ, θα εμποδίσει την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας.

Για τη Βρετανία, το ασαφές αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών μπορεί να έχει πολλές συνέπειες. Οι σχέσεις του Βρετανού πρωθυπουργού κ.Τόνι Μπλερ με τον κ. Σρέντερ επιδεινώθηκαν τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη στο Βερολίνο, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Μπλερ συναντήθηκε με την κ. Μέρκελ. H ένταση στις σχέσεις Μπλερ – Σρέντερ αυξήθηκε μετά την αποτυχία της συνόδου κορυφής της E.E. τον περασμένο Ιούνιο στις Βρυξέλλες. O κ. Μπλερ ήλπιζε ότι μια κυβέρνηση Μέρκελ θα έδινε τη δυνατότητα για μια νέα αρχή στις σχέσεις μεταξύ Λονδίνου και Βερολίνου, αλλά και την ευκαιρία για μια νέα δυναμική στην Ε.Ε.

Τα πράγματα. ωστόσο. μπορεί να περιπλακούν αν ο Σρέντερ ή το κόμμα του θελήσουν να κρατηθούν στην εξουσία. O Μάρτιν Σουλτς, πρώην ηγέτης των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι δεν θέλουν ως καγκελάριο την Αγκελα Μέρκελ. «Θέλουν τον Σρέντερ ως καγκελάριο», τόνισε. Ορισμένοι αναλυτές είχαν επισημάνει ότι ένα καινούργιο πρόσωπο στη Γερμανία θα ήταν η αρχή για τη διαδοχή απο πολιτικούς νεότερης γενιάς, που θα συνεχιζόταν ενδεχομένως και με τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία το 2007, και η οποία θα ανανέωνε την E.E.

H Κατρίν Κολονά, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας θα παρεμείνουν ισχυρές, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των γερμανικών εκλογών, υπονοώντας ότι οι δύο χώρες θα εξακολουθήσουν να αποτελούν τον πυρήνα της E.E. Το καλύτερο από το αναμενόμενο, εκλογικό αποτέλεσμα για τον Σρέντερ θα γίνει δεκτό με ικανοποίηση, τόσο από τη Γαλλία όσο και τη Ρωσία. O Σρέντερ έχει ισχυρούς πολιτικούς δεσμούς με τον Γάλλο πρόεδρο Σιράκ και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ορισμένοι αναλυτές είχαν προβλεψει ότι η κ. Μέρκελ θα ήταν πολύτιμος σύμμαχος για τον κ. Μπλερ στην προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην E.E. Παραμένει άγνωστο ωστόσο αν η Μέρκελ θα καταφέρει να πείσει τη συντηρητική πτέρυγα του κομματός της και κυρίως τους συμμάχους της, τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές. H θέση της θα γίνει ακόμη δυσκολότερη αν αναγκαστεί να μοιραστεί την εξουσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή