«Σύγχυση και αβεβαιότητα στο Βερολίνο»

«Σύγχυση και αβεβαιότητα στο Βερολίνο»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την είσοδο της Γερμανίας σε περίοδο σύγχυσης και πολιτικής αβεβαιότητας, εξαιτίας τού ότι στις εκλογές της Κυριακής δεν αναδείχθηκε σαφής νικητής, επισημαίνει στη χθεσινή αρθογραφία του ο έγκριτος ευρωπαϊκός και αμερικανικός Τύπος, ενώ δεν λείπει και η κομψή διατύπωση αναλύσεων για τον προβληματισμό που επικρατεί στο επιτελείο του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, δεδομένου ότι η Αγκέλα Μέρκελ, δυνάμει εταίρος του στην προσπάθεια μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής οικονομίας εμφανίζεται τραγικά αποδυναμωμένη.

Η γαλλική Monde στο κύριο άρθρο της με τον τίτλο «Γερμανική σύγχυση» επισημαίνει ότι η Γερμανία εισέρχεται σε περίοδο ανασφάλειας. Οι εκλογές της Κυριακής δεν έδωσαν σαφή πλειοψηφία, οι διαβουλεύσεις αναμένεται να διαρκέσουν για εβδομάδες, για να καταλήξουν στην καλύτερη περίπτωση σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό. H Αγκελα Μέρκελ, για τη Χριστιανοδημοκρατία και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ για τη Σοσιαλδημοκρατία μπορούν να διεκδικήσουν την καγκελαρία, αλλά κανείς από τους δύο δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει ποια θα είναι η πλειοψηφία του στη Μπούντεσταγκ. Ενας κοκκινοπράσινος συνασπισμός δεν είναι πλειοψηφικός, ενώ ο συνασπισμός που ονειρεύεται (ονευρευόταν) η κ. Μέρκελ ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες και τους Ελεύθερους Δημοκράτες είναι μειοψηφία. Στην πραγματικότητα, αυτές οι εκλογές ανέδειξαν μόνον ηττημένους.

Οι βρετανικοί Financial Times στο κύριο άρθρο τους με τον τίτλο «H Γερμανία ψήφισε για ένα αβέβαιο Κοινοβούλιο», θεωρούν ότι το μικρό προβάδισμα της κ. Μέρκελ οδηγεί σε μεγάλες αβεβαιότητες, προσθέτοντας ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η δημιουργία του λεγόμενου μεγάλου συνασπισμού, του πρώτου μετά από 39 χρόνια. Αυτή όμως η προοπτική δεν είναι ευοίωνη. H δημιουργία του μεγάλου συνασπισμού αυτομάτως θα αποβεί εις βάρος σημαντικών θεμάτων, όπως είναι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Ενα τέτοιο πολιτικό αμάλγαμα είναι μάλλον απίθανο να οδηγήσει στη μείωση της ανεργίας ή στην έξοδο από τα μεγάλα ελλείμματα. Φαίνεται όμως ότι απηχεί τη διάθεση της πλειονότητας των Γερμανών, οι οποίοι, ενώ αποδέχονται την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, εξακολουθούν να παραμένουν διχασμένοι ως προς το πόσο μακριά μπορούν αυτές να φτάσουν και φυσικά ποιος θα πρέπει να πληρώσει.

Οι Times του Λονδίνου έχουν τον τίτλο «Το χειρότερο αποτέλεσμα» και εκτιμούν ότι υπό αυτές τις συνθήκες και το κλίμα αβεβαιότητας, η δημιουργία του μεγάλου συνασπισμού είναι το πιθανότερο να συμβεί. Ωστόσο, η εφημερίδα διερωτάται κατά πόσον μια κυβέρνηση υπό την κ. Μέρκελ θα είχε εξουσία ή αξιοπιστία ύστερα από τα τραγικά αποτελέσματα. Μια διχασμένη Γερμανία εισέρχεται σε επικίνδυνα εδάφη, καταλήγουν οι Τimes.

Οι New York Times σε ανάλυσή τους επισημαίνουν ότι ο ως πρόσφατα κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία ουσιαστικά τίθεται εκτός εξουσίας, ωστόσο η κ. Μέρκελ, η οποία αγκάλιασε την αμερικανικού τύπου οικονομία και μάλιστα επεδίωξε στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ έχασε το νήμα έναντι του κ. Σρέντερ, ενός βετεράνου πολιτικού, ο οποίος διακήρυττε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι οικονομικές ιδέες της ήταν άδικες. Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών βρίσκει τη Γερμανία σε βαθιά οικονομική δυστοκία, χωρίς ανάπτυξη και με μεγάλα ελλείμματα, όπως άλλωστε και υψηλή ανεργία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή