ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ

Βλαστοκύτταρα σώζουν από την παραλυσία

ΝΕΑ YOPKH. H έγχυση ανθρωπίνων βλαστοκυττάρων σε παράλυτα ποντίκια τους επέτρεψε να ανακτήσουν τη χαμένη κινητικότητά τους. H έρευνα του Ιδρύματος Κρίστοφερ Ριβ υποδεικνύει ότι είναι δυνατό με τον ίδιο τρόπο να αποκατασταθούν βλάβες στον νωτιαίο μυελό ανθρώπων. Τα βλαστοκύτταρα που αφαιρέθηκαν από τον νευρωνικό ιστό εμβρύων από εκτρώσεις, όταν τοποθετήθηκαν στο σώμα των ποντικών εξελίχθηκαν σε ολοκληρωμένο ιστό. Στα πειράματα εγχύθηκαν στα μισά πειραματόζωα περίπου 75 χιλιάδες νευρώνες γύρω από το σημείο βλάβης του νωτιαίου μυελού, η συμπεριφορά των ζώων παρακολουθήθηκε επί μήνες και η κατάστασή τους αξιολογήθηκε. Τα ζώα στα οποία δεν τοποθετήθηκαν βλαστοκύτταρα περπάτησαν ελάχιστα, ενώ η κίνηση σε πειραματόζωα που εγχύθηκαν βλαστοκύτταρα αποκαταστάθηκε πλήρως.

Η E.E. ΓΙΑ TH ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ

«Ορνιθοτρόφοι, επαγρυπνείτε»

ΡΩΜΗ. Οι ιδιοκτήτες των ευρωπαϊκών ορνιθοτροφείων πρέπει να επαγρυπνούν και να είναι πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν την πιθανή άφιξη της γρίπης των πουλερικών στη Γηραιά Ηπειρο. Θα πρέπει να προετοιμαστούν να εμβολιάσουν ή να θανατώσουν τα ζώα τους αν παραστεί ανάγκη. Σε έκθεσή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Ασφάλεια των Τροφίμων επισημαίνει ότι μεγαλύτερο κίνδυνο εγκυμονούν τα ήπια στελέχη της γρίπης που θα μεταλλαχθούν και θα μεταδοθούν με την ταχύτητα της φωτιάς, προκαλώντας ευρεία επιδημία γρίπης στα πτηνά. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδειχθεί στη διαχείριση των περιττωμάτων από τα ορνιθοτροφεία.

ΣΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ TA ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΤΗΣ

Με απειλές «απαντά» η Τεχεράνη

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Με αποχώρηση από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών (NPT), αναθεώρηση της απόφασής της να επιτρέπει αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις και επανάληψη της διαδικασίας εμπλουτισμού του ουρανίου απείλησε η Τεχεράνη, αν η διεθνής κοινότητα παραπέμψει τη χώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του OHE. H σκλήρυνση της στάσης του Ιράν οφείλεται πιθανότατα στην ενίσχυση των πιέσεων που δέχεται από την E.E. Διπλωμάτες της ευρωπαϊκής «τρόικας» (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία) έστειλαν σχέδιο απόφασης για παραπομπή της Τεχεράνης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στην IAEA, το αρμόδιο όργανο του OHE για την τήρηση της NPT, στο οποίο πάντως δεν γίνεται αναφορά σε επιβολή κυρώσεων. Το ευρωπαϊκό σχέδιο προσέκρουσε στη σθεναρή αντίθεση της Μόσχας, η οποία κατασκευάζει πυρηνικό εργοστάσιο στην Μπουχέρ του Ιράν. Τέλος, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η Τεχεράνη ενδεχομένως να είναι σε θέση ν’ αποκτήσει πυρηνική βόμβα, σε έξι μήνες, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί σε μια 5ετία.

ΤΟ OYKPANIKO ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Απέρριψε υποψήφιο πρωθυπουργό

ΚΙΕΒΟ. Συντηρείται η κυβερνητική κρίση στην Ουκρανία, όπου χθες το Κοινοβούλιο απέρριψε τον υποψήφιο πρωθυπουργό, που πρότεινε ο πρόεδρος Βίκτορ Γιούσενκο, προς αντικατάσταση της Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία απομακρύνθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, κατηγορούμενη για διαφθορά. O Γιούρι Γεχανούροφ, μετριοπαθής τεχνοκράτης και παλιός σύμμαχος του προέδρου, έλαβε 223 ψήφους, τρεις λιγότερες από όσες θα απαιτούνταν για την εξασφάλιση της απαιτούμενης πλειοψηφίας σε σύνολο 450 εδρών. Προς στιγμήν, παραμένει άγνωστη η στάση που θα κρατήσει ο Γιούσενκο, ο οποίος, πάντως, διατηρεί το δικαίωμα είτε να προτείνει τον Γεχανούροφ για δεύτερη φορά, με την ελπίδα ότι μπορεί να εξασφαλίσει την επιθυμητή πλειοψηφία, μετά και τη σχετική διαπραγμάτευση, είτε να του αναθέσει καθήκοντα προσωρινού πρωθυπουργού, είτε να επιλέξει άλλον υποψήφιο. H υποψηφιότητα Γεχανούροφ απερρίφθη μετά την απόφαση τεσσάρων μεγάλων κομμάτων να απέχουν της ψηφοφορίας, μεταξύ αυτών το στρατόπεδο της Τιμοσένκο, οι κομμουνιστές και δύο κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΘΑ ΤΗΣ TO ΠΩΛΗΣΕΙ H ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Φθηνό πετρέλαιο στη Νικαράγουα

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ. Φθηνό πετρέλαιο στη Νικαράγουα θα πωλήσει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, στο πλαίσιο της δέσμευσής του να βοηθήσει τους φτωχούς γείτονές του. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίστηκε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Νικαράγουα, Ντανιέλ Ορτέγκα, ο οποίος ηγήθηκε της σοσιαλιστικής κυβέρνησης των Σαντινίστας στη δεκαετία του ’80 και είναι σφοδρός επικριτής των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα όσα φέρεται να δήλωσε ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στη Νικαράγουα, πρόκειται να συσταθεί εταιρεία, με τη σύμπραξη Βενεζουέλας και δήμων της Νικαράγουας, η οποία και θα αναλάβει «τη μεταφορά, την αποθήκευση και τη διανομή του πετρελαίου και των προϊόντων του σε όλους». H κυβέρνηση της Νικαράγουας έχει δηλώσει σχετικώς ότι δεν έχει αντίρρηση για τη σύσταση μιας τέτοιας εταιρείας, εφόσον αυτή είναι σύμφωνη με την ισχύουσα νομοθεσία στη χώρα.

Η ΙΑΠΩΝΙΑ ΕΝΟΧΟΠΟΙΕΙ THN ΚΙΝΑ

Κάνει εξόρυξη σε «γκρίζα» περιοχή

ΤΟΚΙΟ. H Ιαπωνία επιβεβαίωσε ότι η Κίνα άρχισε διαδικασία εξόρυξης πετρελαίου ή φυσικού αερίου, σε αμφισβητούμενη μεταξύ των δυο χωρών θαλάσσια περιοχή, στη Θάλασσα της Κίνας. Στη σχετική ανακοίνωση προέβη εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Εμπορίου, ο οποίος είπε επιπλέον ότι το Τόκιο συζητά για την ενδεδειγμένη αντίδρασή του στην κινεζική ενέργεια. Το όλο ζήτημα εντάσσεται στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος των δυο χωρών για τον εντοπισμό νέων πηγών ενέργειας, ώστε να μειώσουν τις εισαγωγές τους. H συγκεκριμένη αμφισβητούμενη περιοχή βρίσκεται κοντά σ’ αυτό που η Ιαπωνία θεωρεί ενδιάμεση ζώνη διαχωρισμού των δύο χωρών, που όμως δεν αναγνωρίζει το Πεκίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή