«Νιετ» από Ρωσία για παραπομπή του Ιράν

«Νιετ» από Ρωσία για παραπομπή του Ιράν

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

BIENNH. Στη σθεναρή αντίσταση της Ρωσίας προσκρούει η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και των ΗΠΑ, να παραπέμψουν το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του OHE για το πυρηνικό του πρόγραμμα. H Μόσχα, η οποία διαθέτει δικαίωμα βέτο στο Σ.Α. και είναι μέλος της IAEA, μέσω της οποίας θα περάσει ενδεχόμενη παραπομπή, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο. Σε δηλώσεις του, χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε ως «αντιπαραγωγική» την προσπάθεια της E.E. και των ΗΠΑ να παραπέμψουν το θέμα στο Σ.Α. και επέμεινε στη συνέχιση του διαλόγου με την Τεχεράνη. «Θεωρούμε τις προτάσεις για προσαγωγή του θέματος στο Σ.Α. αντιπαραγωγικές. Κάτι τέτοιο δεν συμβάλλει στην αναζήτηση λύσης του ιρανικού προβλήματος, με τη χρήση πολιτικών και διπλωματικών μέσων», φέρεται να δήλωσε ο Ρώσος υπουργός.

Παρ’ όλ’ αυτά, διπλωμάτες δεν απέκλειαν χθες το ενδεχόμενο, η IAEA να υιοθετήσει πρόταση παραπομπής της Τεχεράνης στο Σ.Α. γι’ αυτό και οι προσπάθειες έχουν εστιαστεί στο να πειστεί η Μόσχα να απόσχει της ψηφοφορίας, αντί να ρίξει αρνητική ψήφο.

Σχέδιο παραπομπής

Υπενθυμίζεται ότι διπλωμάτες της E.E. σε μια προσπάθεια να εντείνουν τις πιέσεις προς την Τεχεράνη και σε προφανή συνεργασία με την Ουάσιγκτον και άλλες χώρες, συνέταξαν σχέδιο απόφασης για την παραπομπή του Ιράν στο Σ.Α., το οποίο διένειμαν στα μέλη της IAEA, ώστε αυτά να ενεργήσουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και να παραπέμψουν την Τεχεράνη «για παραβίαση των υποχρεώσεών της», από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών (NPT).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή