Δεν ανοίγει τα χαρτιά του για το μέλλον, ο Σαρόν

Δεν ανοίγει τα χαρτιά του για το μέλλον, ο Σαρόν

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΑΜΑΛΑ. Με ζητωκραυγές και πυροβολισμούς στον αέρα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι πανηγύρισαν χθες την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τέσσερις εγκαταλειμμένους εποικισμούς της βόρειας Δυτικής Οχθης. Την ίδια στιγμή και ενώ πρώην έποικοι της Λωρίδας της Γάζας υποστήριζαν ότι έχουν εξασφαλίσει την άτυπη υποστήριξη της ισραηλινής κυβέρνησης προκειμένου να εγκατασταθούν σε περιοχή της Δυτικής Οχθης, ο Αριέλ Σαρόν εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τα πολιτικά του σχέδια. Στο μεταξύ, ανώτατο στέλεχος της Χαμάς άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αναγνώρισης του Ισραήλ στο μέλλον. «Στο κοράνι δεν γίνεται λόγος για καταστροφή του εβραϊκού κράτους», υπογράμμισε χθες ο ηγέτης της Χαμάς στη Νάμπλους, Μοχάμεντ Γκαζάλ. «Θα διαπραγματευτούμε με το Ισραήλ υπό την προϋπόθεση της αποχώρησης των στρατευμάτων του από το σύνολο της Δυτικής Οχθης και την ανατολική Ιερουσαλήμ», τόνισε ο κ. Γκαζάλ.

Φόβοι για την Αλ Κάιντα

Παράλληλα, πάντως και με αφορμή την προχθεσινή διακήρυξη του κουαρτέτου αναφορικά με την υποχρέωση της Παλαιστινιακής Αρχής να διαλύσει τις ένοπλες οργανώσεις, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ, υποστήριξε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει τη συμμετοχή της Χαμάς στις προσεχείς κοινοβουλευτικές εκλογές. Παράλληλα ο αρχηγός κρατικής ασφαλείας του Ισραήλ δήλωσε ότι η παλαιστινιακή αστυνομία δεν μπορεί να ελέγξει τις παραστρατιωτικές οργανώσεις και ότι η Αλ Κάιντα θα προσπαθήσει να διεισδύσει στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Αμπάς φέρεται αποφασισμένος να επιβάλει αφοπλισμό των ένοπλων οργανώσεων αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Κατά τ’ άλλα, με ενδιαφέρον αναμένεται το έκτακτο συνέδριο του Λικούντ με θέμα την επίσπευση των εκλογών για την ηγεσία του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

Αποχωρεί από το Λικούντ;

Πηγές προσκείμενες στον κ. Σαρόν θεωρούσαν χθες δεδομένη την αποχώρηση του τελευταίου από το κόμμα σε περίπτωση έγκρισης του αιτήματος Νετανιάχου για πρόωρες προκριματικές εκλογές στις αρχές Νοεμβρίου. Παρά ταύτα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έσπευσε χθες να ξεκαθαρίσει ότι πρωταρχικός του στόχος είναι να κερδίσει τόσο τις προκριματικές εκλογές όσο και τις επερχόμενες κοινοβουλευτικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή