Σε κλοιό ευρωπαϊκών πιέσεων η Αγκυρα

Σε κλοιό ευρωπαϊκών πιέσεων η Αγκυρα

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εμφανή ικανοποίηση υποδέχθηκαν οι κυβερνήσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας το κείμενο της ευρωπαϊκής απάντησης στην Τουρκία έναντι της άρνησής της να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ικανοποίηση εύλογη, καθώς με την απάντηση των Βρυξελλών όχι μόνο χαρακτηρίζεται άνευ νομικής σημασίας η μονομερής ενέργεια της Αγκυρας, αλλά και διότι υπογραμμίζεται στην Τουρκία -για πρώτη φορά με τόσο εμφαντικό τρόπο- η υποχρέωσή της να αναγνωρίσει επισήμως την Κυπριακή Δημοκρατία και μάλιστα «με την άρση όλων των εμποδίων στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στα μέσα μεταφοράς».

Για «θετική κατάληξη την οποία θεωρούμε ιδιαιτέρως σημαντική», έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλος, ενώ ο ομόλογός του κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου κ. K. Χρυσοστομίδης τόνισε ότι «η αντιδήλωση των κρατών – μελών έχει τόση σημασία όση και όλες οι αποφάσεις των Συμβουλίων της Ε.Ε.».

Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι με εντελώς διαφορετικό τρόπο έγινε δεκτή η αντιδήλωση από την αντιπολίτευση, τόσο στην Ελλάδα όσο και την Κύπρο. O κ. Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «η Νέα Δημοκρατία θριαμβολογεί για την άτακτη υποχώρησή της, καθώς είχε καταθέσει τα όπλα της στη Νέα Υόρκη πριν από την τελική μάχη», ενώ σε δηλώσεις επιφύλαξης προέβησαν και οι εκπρόσωποι αρκετών κομμάτων της Κύπρου. Για παράδειγμα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και ευρωβουλευτής του ΔΥΣΗ Γιαν. Κασουλίδης, το χαρακτήρισε «φραστική ικανοποίηση της Λευκωσίας χωρίς αντίκρισμα», ενώ και ο αναπληρωτής πρόεδρος των Ελευθέρων Δημοκρατών Μιχ. Παπαπέτρου, έκρινε ότι από το περιεχόμενο του κειμένου «ακυρώνεται ο καταλυτικός ρόλος της Ευρώπης στο Κυπριακό». Στον αντίποδα πάντως ενδεικτική της σημασίας του κειμένου ήταν η αντίδραση της κατεχόμενης πλευράς της νήσου. O Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επέκρινε μάλιστα την E.E., ισχυριζόμενος ότι υιοθετεί δήθεν πολιτικές που εμποδίζουν τη λύση του Κυπριακού και ισχυρίστηκε ότι «η προσέγγιση της αντιδήλωσης δεν είναι ευρωπαϊκή»…

Το κείμενο της αντιδήλωσης

Τα κυριότερα σημεία της αντιδήλωσης έχουν ως εξής:

– Ευρωπαϊκή Ενωση καθιστά σαφές ότι η δήλωση της Τουρκίας είναι μονομερής και δεν έχει νομικές επιπτώσεις στις υποχρεώσεις της σε σχέση με το πρωτόκολλο.

– H Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη – μέλη της αναμένουν πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου και την άρση όλων των εμποδίων στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στα μέσα μεταφοράς. H Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει πλήρως το πρωτόκολλο σε σχέση με όλα τα κράτη – μέλη. H Ευρωπαϊκή Ενωση θα παρακολουθήσει αυτό βήμα προς βήμα και θα αξιολογήσει την πλήρη εφαρμογή το 2006. H μη πλήρης εφαρμογή των υποχρεώσεων θα επηρεάσει τη συνολική πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

– H Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη – μέλη υπενθυμίζουν ότι αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο διεθνούς δικαίου.

– H Ευρωπαϊκή Ενωση υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και όλων των κρατών – μελών της E.E., το συντομότερο δυνατόν.

– H Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη – μέλη συμφωνούν στη σημασία της υποστήριξης των προσπαθειών του γ.γ. του OHE να επιτύχει συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές επί των οποίων είναι θεμελιωμένη η E.E. για μια δίκαιη και διαρκή λύση που θα συμβάλει στην ειρήνη, στη σταθερότητα και στις αρμονικές σχέσεις στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή