ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΧΟΣ, H ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΟΥΣ

Σινοϊαπωνικές συνομιλίες για το πετρέλαιο

TOKIO. Την έναρξη σινο-ιαπωνικών συνομιλιών υψηλού επιπέδου, την ερχόμενη εβδομάδα, στο Τόκιο, με στόχο τη διευθέτηση των διαφορών τους, όσον αφορά την εκμετάλλευση αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε αμφισβητούμενη μεταξύ τους θαλάσσια περιοχή, ανακοίνωσε χθες το ιαπωνικό πρακτορείο Κιόντο, επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών. Προηγούμενες συνομιλίες για το ίδιο θέμα διεξήχθησαν τον παρελθόντα Μάιο, χωρίς ωστόσο σημαντική εξέλιξη. Την Τρίτη, η ιαπωνική κυβέρνηση έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην κινεζική πρεσβεία στο Τόκιο καλώντας το Πεκίνο να σταματήσει την άντληση φυσικού αερίου, σε περιοχή της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας, η οποία ισχυρίζεται ότι ανήκει στη δική του αποκλειστική οικονομική ζώνη.

ΔΙΑΤΑΧΘΗΚΕ ΕΡΕΥΝΑ

Χρήστης ναρκωτικών η Μος;

ΛΟΝΔΙΝΟ. H βρετανική αστυνομία θα διερευνήσει δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η Κέιτ Μος, μοντέλο διεθνούς φήμης, έκανε παράνομη χρήση ναρκωτικών. H έρευνα διεξάγεται έπειτα από δημοσίευμα της Daily Mirror η οποία δημοσίευσε φωτογραφίες του μοντέλου να εισπνέει κοκαΐνη. Κι ενώ η Μος έχει διαψεύσει επανειλημμένως στο παρελθόν ότι κάνει χρήση ναρκωτικών και προς το παρόν δεν έχει σχολιάσει το δυσφημιστικό γι’ αυτήν δημοσίευμα, ο οίκος μόδας Hennes and Mauritz (H&M) ανακοίνωσε την ακύρωση του συμβολαίου του με το μοντέλο, με το επιχείρημα ότι όσα αποκαλύφθηκαν γι’ αυτήν δεν συνάδουν με τις επιλογές της.

ΓΕΩΡΓΙΑ KAI NOTIA ΟΣΕΤΙΑ

Ανταλλάσσουν κατηγορίες

ΤΙΦΛΙΔΑ. H Γεωργία και η αποσχισθείσα περιοχή της Νότιας Οσετίας αντάλλαξαν χθες κατηγορίες για πυρά που εκτοξεύθηκαν στην πρωτεύουσα της επαρχίας, κατά την προχθεσινή 15η επέτειο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τής αποσχισθείσας περιοχής. Από τα πυρά τραυματίστηκαν δέκα άτομα, μεταξύ τους κι ένα δίχρονο παιδί, το οποίο χρειάστηκε να μεταφερθεί στη Ρωσία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σοβαρότητα των τραυμάτων του. Αξιωματούχοι της Νότιας Οσετίας κατηγόρησαν τις γεωργιανές δυνάμεις ότι εξαπέλυσαν επίθεση στο Τσικανβίλι, ενώ από γεωργιανής πλευράς ελέχθη ότι επρόκειτο για «προβοκάτσια» της Νότιας Οσετίας, που «πυροβολούσε εναντίον των πολιτών της».

ΜΕ ΑΛΛΟΘΙ THN ΑΣΘΕΝΕΙΑ

Κοπανατζήδες οι Βρετανοί

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ενας στους πέντε Βρετανούς εργαζόμενους επικαλείται «ασθένεια», συνήθως κρυολόγημα ή τροφική δηλητηρίαση, για να μην πάει στην εργασία του. Αυτό διαπίστωσε έρευνα της εταιρείας BUPA, αν και σύμφωνα με την ίδια έρευνα μόνο το ένα τρίτο των διευθυντών πιστεύει ότι όντως είναι ασθενής ο εργαζόμενος που απουσιάζει. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τέτοιου είδους «ασθένειες» είναι συνήθως μια καλή δικαιολογία των εργαζομένων, οι οποίοι επιθυμούν να επιμηκύνουν το Σαββατοκύριακό τους ή απλώς να συνέλθουν από ένα άσχημο μεθοκόπι. Επιπλέον, τα δύο τρίτα των διευθυντών πιστεύουν ότι όσοι από το προσωπικό συνηθίζουν να απουσιάζουν δεν πρέπει να πληρώνονται. Τα τρία τέταρτα θεωρούν ότι πρέπει να ενδιαφερθούν για την απουσία ενός υπαλλήλου τους, αν αυτή διαρκεί αρκετές ημέρες. Εν κατακλείδι, πάντως, οι Βρετανοί είναι οι πιο ευσυνείδητοι στην Ευρώπη, δεδομένου ότι περισσότεροι από το ένα τρίτο δήλωσαν ότι δεν απουσιάζουν χωρίς λόγο, καθώς διακατέχονται από «αίσθημα καθήκοντος».

ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

Απλώνεται η γρίπη των πτηνών

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. Σχεδόν ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει λάβει η γρίπη των πουλερικών στην Ινδονησία. O θάνατος ενός μικρού κοριτσιού που -κατά πάσα πιθανότητα- είχε προσβληθεί από το στέλεχος H5N1 της γρίπης ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων στη χώρα σε τέσσερις τους τελευταίους δύο μήνες, ενώ υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι ακόμα περισσότεροι κάτοικοι της χώρας έχουν προσβληθεί από τον ιό. Λοιμωξιολόγοι από όλο τον κόσμο επισκέπτονται την Ινδονησία σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τους τοπικούς φορείς στην αντιμετώπιση της επιδημίας. Ταυτόχρονα καταβάλλεται προσπάθεια για την εξασφάλιση περισσότερων δόσεων του αντιιικού Tamiflu.

EN ΟΨΕΙ ΤΗΣ 3ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Κατάπαυση πυρός από το ΡΚΚ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Οι Κούρδοι αντάρτες του PKK ανακοίνωσαν ότι παρατείνουν την κατάπαυση πυρός μέχρι την 3η Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις της Αγκυρας για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το PKK προσδοκά πιθανότατα συνέχεια στην πρόσφατη αναγνώριση «κουρδικού προβλήματος» από τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην E.E., αλλά διατηρεί το δικαίωμά του στην «αυτοάμυνα». Σε ανακοίνωσή του, το PKK αναφέρει: «Καλούμε τον πρωθυπουργό να ενεργήσει με υπευθυνότητα και να εκμεταλλευτεί την περίοδο μέχρι την 3η Οκτωβρίου, για δημοκρατική λύση».

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Σκληραίνουν οι Ταλιμπάν

ΚΑΜΠΟΥΛ. Την κλιμάκωση του ιερού αγώνα τους κατά των ξένων δυνάμεων κατοχής υποσχέθηκαν χθες οι Ταλιμπάν και αποκήρυξαν τις εκλογές που διεξήχθησαν το Σαββατοκύριακο, χαρακτηρίζοντάς τες αμερικανικό θέατρο. Σε δηλώσεις του στο Πρακτορείο Ρόιτερς, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Λατίφ Χακίμι, είπε ότι συμμετείχε στις εκλογές μόλις το 15% του πληθυσμού και ότι το 85% των Αφγανών υποστηρίζουν τους Ταλιμπάν. Εκπρόσωποι του OHE, παρατηρητές των εκλογών υποστήριξαν ότι ψήφισαν σχεδόν οι μισοί από τα 12 εκατομμύρια εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή