Ιρακινοί πολίτες και αστυνομικοί διαδήλωσαν εναντίον των Βρετανών

Ιρακινοί πολίτες και αστυνομικοί διαδήλωσαν εναντίον των Βρετανών

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΣΟΡΑ. Περίπου 500 πολίτες και αστυνομικοί πραγματοποίησαν πορεία, χθες, στη Βασόρα, αποδοκιμάζοντας τη «βρετανική κατοχή», μετά την αναταραχή που προκάλεσε η ενέργεια του Λονδίνου να απελευθερώσει διά της βίας δύο Βρετανούς στρατιώτες που είχαν συλληφθεί τη Δευτέρα, με πολιτική περιβολή, κατόπιν ανταλλαγής πυροβολισμών με την ιρακινή αστυνομία. O πρωθυπουργός του Ιράκ, κ. Τζαφάρι, ο οποίος συναντήθηκε, χθες στο Λονδίνο, με το Βρετανό υπουργό Αμυνας κ. Ριντ, δήλωσε ότι το περιστατικό δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χωρών, ωστόσο διάχυτη είναι η ανησυχία για την κατάσταση στη Βασόρα και τις νέες προκλήσεις που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσει στο μέλλον το βρετανικό εκστρατευτικό σώμα στην περιοχή.

Οι διαδηλωτές στη Βασόρα, αστυνομικοί και πολίτες, φώναζαν συνθήματα κατά της «κατοχής» και της «βρετανικής επιθετικότητας» και απαιτούσαν τη δίκη των δύο απελευθερωθέντων Βρετανών στρατιωτών από ιρακινό δικαστήριο με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Ορισμένοι διαδηλωτές συναντήθηκαν με τον αρχηγό της αστυνομίας της Βασόρας και απαίτησαν επίσημη συγγνώμη από τις βρετανικές αρχές ενώ βαριά οπλισμένοι στρατιώτες και αστυνομικοί παρακολουθούσαν την πορεία χωρίς να επέμβουν. Στο Λονδίνο ο κ. Τζαφάρι δήλωσε ότι το συμβάν «δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις Ιράκ και Βρετανίας και ελπίζουμε ότι συνδυασμένα θα εντοπίσουμε… την αλήθεια».

Πυροσβεστικές δηλώσεις

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας κ. Ριντ, ο οποίος την Τρίτη είχε χαρακτηρίσει τη βίαιη απελευθέρωση των στρατιωτών «απολύτως σωστή» ενέργεια, δήλωσε ότι «δεν διαταράχθηκε η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ βρετανικής και ιρακινής κυβέρνησης» και επανέλαβε ότι οι βρετανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ιράκ μέχρι την ολοκλήρωση της αποστολής τους.

Παρ’ όλα αυτά το περιστατικό της Δευτέρας και οι συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ Βρετανών και Ιρακινών αστυνομικών αποκάλυψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Βασόρα. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται πολύ έντονα, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, δύο κυρίως σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις με στόχο τον έλεγχο των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας και βεβαίως τον πολιτικό έλεγχο της περιοχής. Πρόκειται για τις οργανώσεις «Ταξιαρχίες Μπάντρ», που πρόσκεινται στο μεγαλύτερο κόμμα, Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ, και την οργάνωση «Στρατός Μαχντί» που πρόσκειται στον ριζοσπάστη σιίτη κληρικό Μοκτάντα Σαντρ. Οι βρετανικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν αποτελεσματικά τις (συχνά σκοτεινές) δραστηριότητες των δύο οργανώσεων που διαγκωνίζονται για την εξουσία στην περιοχή, ενώ σημαντικός αριθμός μελών τους, και ανταρτών, έχει παρεισφρήσει στις δυνάμεις ασφαλείας.

Στη Βαγδάτη τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις, ενώ οι δικηγόροι του Σαντάμ Χουσεΐν ανακοίνωσαν ότι δεν αποδέχονται την ημερομηνία έναρξης της δίκης του καθώς δεν ειδοποιήθηκαν από το δικαστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή