Νέους κρατήρες και «φαράγγια» είδαν στον Αρη

Νέους κρατήρες και «φαράγγια» είδαν στον Αρη

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες εικόνες του Αρη υποδεικνύουν ότι η επιφάνειά του είναι πιο ενεργή απ’ ό,τι πίστευαν οι αστρονόμοι μέχρι σήμερα. Στη διαπίστωση καταλήγουν οι τελευταίες εκθέσεις της NASA που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα. Οι φωτογραφίες ελήφθησαν από το διαστημικό σκάφος Mars Global Surveyor, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη και απεικονίζουν μεγάλο αριθμό νέων κρατήρων αλλά και «φαραγγιών» στην πλανητική επιφάνεια. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές, οι εικόνες καταγράφουν τη συρρίκνωση των ιζημάτων παγωμένου διοξειδίου του άνθρακα κοντά στο νότιο πόλο του πλανήτη, διαδικασία που επαναλήφθηκε τουλάχιστον τα τρία τελευταία καλοκαίρια. Πρόκειται για μια εξέλιξη ενδεικτική της κλιματολογικής μεταβολής που εξελίσσεται στον Αρη.

Τα νέα «φαράγγια» εμφανίστηκαν τον Απρίλιο του 2005 στην πλαγιά ενός αμμόλοφου. Σε προηγούμενη εικόνα που είχε ληφθεί τον Ιούλιο του 2002, δεν υπάρχει κανένα ίχνος τους. H ομάδα που χειρίζεται τη Mars Orbiter Camera ανακάλυψε πληθώρα νέων τοποθεσιών με καινούργιους σχηματισμούς και γεωλογικές δομές. Τα καινούργια φαράγγια σχηματίστηκαν σε σημεία όπου το παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα που είχε παγιδευθεί στην άμμο κατά τη διάρκεια του χειμώνα ξαφνικά την άνοιξη ατμοποιήθηκε απελευθερώνοντας το αέριο που έδινε ρευστότητα στη λάσπη, με αποτέλεσμα να δημιουργεί τα «φαράγγια» στην επιφάνεια του πλανήτη. «Το γεγονός ότι μπορέσαμε να δούμε νέα «φαράγγια» και άλλες μεταβολές στις δομές της επιφάνειας του Αρη που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός πολύ δραστήριου και δυναμικού πλανήτη», εξηγεί ο διευθυντής του προγράμματος εξερεύνησης του Αρη, δρ Μάικλ Μέγιερ.

Επίσης, οι καινούργιες φωτογραφίες δείχνουν ίχνη μετακίνησης ογκόλιθων που δεν είχαν ανιχνευθεί πριν από δύο χρόνια.

Από σεισμούς ή ισχυρούς ανέμους

Δεν αποκλείεται τη μετακίνηση να προκάλεσε σεισμική δραστηριότητα στον Κόκκινο Πλανήτη ή ακόμα και οι ισχυροί άνεμοι. Κάποιες άλλες μεταβολές, ωστόσο, πραγματοποιούνται πολύ αργότερα από ό,τι ανέμεναν οι ερευνητές. Οι μελέτες έδειξαν ότι οι νέοι κρατήρες δημιουργήθηκαν με το ένα πέμπτο της αναμενόμενης ταχύτητας, εξήγησε ο δρ. Μάλιν, που αναλύει τις εικόνες της Mars Orbiter Camera και επισημαίνει ότι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η ταχύτητα δημιουργίας τους χρησιμοποιείται για τη χρονολόγηση της ηλικίας των επιφανειών του πλανήτη.

Το Mars Global Surveyor βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Αρη από το 1997 και -όπως τουλάχιστον πιστεύουν οι ερευνητές της NASA- θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο σημείο αυτό για πολλά χρόνια ακόμα. H κύρια αποστολή του ολοκληρώθηκε το 2001, αλλά εξακολουθεί να αποκαλύπτει πολλά νέα στοιχεία για τον Κόκκινο Πλανήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή