Ολα τα σενάρια επί τάπητος

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Παρά την επιθυμία των υπολοίπων κομμάτων να θέσουν στο περιθώριο των μετεκλογικών διεργασιών το Αριστερό Κόμμα (Linkspartei), που απέσπασε πάνω από 8% στις γερμανικές εκλογές, τέσσερα στελέχη του εμφανίζονται έτοιμα να παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης σε ενδεχόμενη κοκκινοπράσινη κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον σημερινό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ. Χθες, μετά τη δήλωση των τεσσάρων «προθύμων», εκ των οποίων ο ένας είναι Τούρκος, η κομματική ηγεσία τούς ανακάλεσε στην τάξη. Πάντως, ο άρτι επανεκλεγείς πρόεδρος του SPD Φραντς Μίντεφερινγκ, επέμεινε χθες -μετά το πέρας των επαφών του SPD και των Πρασίνων- ότι δεν υπάρχει συμμαχία με τους πρώην κομμουνιστές.

«Φανάρι» ή «Τζαμάικα»;

Τόσο οι Πράσινοι όσο και το SPD εξέφρασαν χθες την άποψη ότι ο μοναδικός θεμιτός κυβερνητικός εταίρος τους στο πλαίσιο του επονομαζόμενου κυβερνητικού συνασπισμού «Φανάρι» είναι οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), οι οποίοι πάλι με τη σειρά τους αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο, αντιπροτείνοντας το συνασπισμό «Τζαμάικα», με τη σύμπραξη Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων. Στο άλλο κεντροδεξιό στρατόπεδο οι ελπίδες των Χριστιανοδημοκρατών για κιτρινο-μαυρο-πράσινο συνασπισμό αναπτερώθηκαν μετά την παραίτηση του ηγέτη των Πρασίνων, Γιόσκα Φίσερ, παρόλο που ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Ράινχαρντ Μπιτικόφερ, εμφανίσθηκε χθες εξίσου εχθρικός με τον κ. Φίσερ στην προοπτική συνεργασίας με τους Χριστιανοδημοκράτες. «Υπάρχει μακριά αλυσίδα διαμετρικά αντίθετων απόψεων και μάλιστα όχι μόνο στα κοινωνικά ζητήματα», ανέφερε ο Μπιτικόφερ, φέρνοντας ως παράδειγμα τις θέσεις των δύο κομμάτων στο ζήτημα της Τουρκίας, της πυρηνικής ενέργειας και της φορολογίας. «Σημαντικές διαφορές στα προγράμματα αμφοτέρων των κομμάτων» διέγνωσε και η επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, Αγκελα Μέρκελ, η οποία αναμένεται να επικεντρωθεί σήμερα στη λύση της «Τζαμάικα» κατά τις διαπραγματεύσεις με τους πιθανούς συμμάχους της. «Οι συζητήσεις αυτές δε συνιστούν, καθόλου, διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης», διευκρίνισε από την πλευρά της η Κλαούντια Ροτ, στέλεχος των Πρασίνων.

Κρίση χριστιανοδημοκρατών

Οπως επισημαίνουν ειδικοί εκλογολόγοι, η πρόσφατη αναμέτρηση κατέδειξε βαθιά κρίση στην εκλογική βάση των Χριστιανοδημοκρατών, καθώς το κόμμα αδυνατεί να συσπειρώσει τους υποστηρικτές του ακόμη και σε μία τόσο κρίσιμη όσο και ευνοϊκή γι’ αυτό χρονική συγκυρία.

Στο μεταξύ «αληθινό εγγόνι» του Βίλι Μπραντ χαρακτηρίζει σε χθεσινό του άρθρο το περιοδικό Der Spiegel, τον ηγέτη των Πρασίνων, Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος παραιτήθηκε ηρωικά από την ηγεσία του κόμματος και μοιάζει έτοιμος για ολική έξοδο από την πολιτική σκηνή της χώρας. Πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η ενέργεια αποτελεί προσπάθεια του κ. Φίσερ να διαχωρίσει τη θέση του από αυτήν του Σρέντερ, ο οποίος επιμένει να διατηρηθεί πάση θυσία στην εξουσία. «O Φίσερ αφήνει έκθετο τον Σρέντερ», σχολίασε η Bild, η οποία πρόσθεσε ότι ο ηγέτης των Πρασίνων δεν τρέφει την παραμικρή ψευδαίσθηση πως η κοκκινοπράσινη συμμαχία ανήκει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. «H αναχώρησή του καταστρέφει εξάλλου το θέατρο ψευδαισθήσεων του Σρέντερ, ότι είναι πιθανό να δημιουργήσει μια κυβερνητική πλειοψηφία υπό τον ίδιο ως νέο καγκελάριο», κατέληξε το άρθρο του γερμανικού ταμπλόιντ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο Κοινοβούλιο θα πρέπει να συγκληθεί το αργότερο στις 18 Οκτωβρίου. Αν ο νέος καγκελάριος δεν αποσπάσει ψήφο εμπιστοσύνης σε τρεις ψηφοφορίες, ο πρόεδρος, Χορστ Κέλερ, μπορεί να διορίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή