ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΙΘΑΝΗ AITIA O ΚΑΚΟΣ ΚΑΙΡΟΣ

Συντριβή ελικοπτέρου με Μεξικανούς αξιωματούχους

ΠΟΛΗ TOY ΜΕΞΙΚΟΥ. Εμφανώς συγκινημένος ο πρόεδρος του Μεξικού, Βισέντε Φοξ, ανακοίνωσε, με τηλεοπτικό του διάγγελμα, τον θάνατο του υπουργού Δημόσιας Ασφάλειας, Ραμόν Μαρτίν Χουέρτα και του διοικητή της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, Τομάς Βαλένσια ύστερα από την πτώση του ελικοπτέρου που τους μετέφερε δυτικά της πόλης του Μεξικού. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκδοχή του δυστυχήματος λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Προηγουμένως, αρκετά μεξικανικά μέσα ενημέρωσης πιθανολογούσαν εγκληματική ενέργεια από τα καρτέλ των ναρκωτικών, σημειώνοντας ότι οι Μεξικανοί αξιωματούχοι είχαν δεχθεί απειλές λόγω των προσπαθειών τους για την καταστολή του οργανωμένου εγκλήματος και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Το μοιραίο ελικόπτερο μετέφερε τους δύο αξιωματούχους και άλλα επτά άτομα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Λα Πάλμα. Και οι εννέα επιβάτες έχασαν τη ζωή τους.

ΣΤΟ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ

Αναγκαστική προσγείωση Α320

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Ωρες αγωνίας έζησαν οι 140 επιβάτες ενός Αιρμπάς A320 της εταιρείας JetBlue, το οποίο παρουσίασε βλάβη στους μπροστινούς τροχούς και πετούσε επί ώρες πάνω από τη νότια Καλιφόρνια, πριν τελικώς πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο του Λος Αντζελες. Το χειρότερο όλων ήταν ότι οι επιβάτες παρακολουθούσαν λεπτό προς λεπτό τα έκτακτα δελτία ειδήσεων μέσω της δορυφορικής τηλεόρασης του αεροπλάνου, γεγονός που πολλαπλασίασε την αγωνία τους, με αποτέλεσμα πολλοί να ξεσπάσουν σε κλάματα. Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Μπομπ Χόουπ στο Μπέρμπανκ με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε αμέσως μετά την απογείωση και ο πιλότος αναγκάστηκε να παραμείνει στον αέρα επί τρεις ώρες προκειμένου να καταναλώσει τα καύσιμα. Τελικώς κατάφερε να προσγειώσει το αεροσκάφος, πρώτα με τους πίσω τροχούς, και χωρίς να σημειωθούν τραυματισμοί μεταξύ των επιβατών.

ΜΕΤΑΞΥ 50 ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Πρόσωπο της χρονιάς η Ζανά;

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. H Λεϊλά Ζανά, κουρδικής καταγωγής, πρώην βουλευτής της Τουρκίας συγκαταλέγεται στους 50 υποψήφιους για την ανάδειξη της ευρωπαϊκής προσωπικότητας της χρονιάς, στο πλαίσιο διαγωνισμού που διοργανώνει κάθε χρόνο η εφημερίδα «European Voice». Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αναγνωρίστηκαν η συμβολή της Λεϊλά Ζανά, στις προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης του κουρδικού προβλήματος και οι παρεμβάσεις της για το θέμα αυτό, προς την τουρκική Βουλή και τις κουρδικές αρχές. H ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 11 Νοεμβρίου και θα απονεμηθούν βραβεία για τους Ευρωπαίους της χρονιάς, σε εννέα θεματικές ενότητες. Μεταξύ άλλων, υποψήφιοι είναι ο Τόνι Μπλερ, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ και η Αγκελα Μέρκελ.

ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

Νέα κρούσματα γρίπης των πτηνών

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. Τουλάχιστον 13 Ινδονήσιοι έχουν προσβληθεί από τη γρίπη των πουλερικών, ανέφεραν χθες αξιωματούχοι των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας, ενώ δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι εξετάσεις σε ιστολογικά δείγματα τριών παιδιών που πέθαναν αυτή την εβδομάδα προσβεβλημένα κατά πάσα πιθανότητα από το φονικό στέλεχος H5N1. Σύμφωνα με τους αρμόδιους, τα νέα κρούσματα δεν αποτελούν ένδειξη της επέκτασης της επιδημίας, αλλά πρέπει να αποδοθούν στην αυξημένη επαγρύπνηση των γιατρών και της κοινής γνώμης στο πρόβλημα. H κυβέρνηση της χώρας ανησυχεί για την εξέλιξη της κατάστασης και έχουν ήδη ληφθεί νέα μέτρα για την πρόληψη της επιδημίας.

ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟ TOY ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

Εγκρίνουν τον Τζον Ρόμπερτς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. H επιτροπή επί Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας αναμενόταν να εγκρίνει τις πρώτες πρωινές ώρες την προσωπική επιλογή του Τζορτζ Μπους για το διά βίου αξίωμα του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Τζον Ρόμπερτς. H έγκριση της υποψηφιότητας του συντηρητικού δικαστή από την εν λόγω επιτροπή ανοίγει το δρόμο για την ψηφοφορία στη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν απόλυτη πλειοψηφία. Παρά ταύτα, το μέλος της επιτροπής και γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Νταϊάν Φέινσταϊν, ξεκαθάρισε χθες ότι θα καταψηφίσει τον κ. Ρόμπερτς, υποστηρίζοντας ότι ο τελευταίος αποφεύγει να αποσαφηνίσει τις απόψεις του όσον αφορά θεμελιώδη ζητήματα της αμερικανικής κοινωνίας.

Η E.E. ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στις αερομεταφορές συνέστησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού διαπίστωσε ελλείψεις στους κανόνες που είχαν θεσπισθεί στις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Οι προτάσεις, που απαιτούν τη σύμφωνη γνώμη των 25 εταίρων της Ενωσης για να θεσμοθετηθούν, θα καθορίσουν κοινές διαδικασίες ελέγχου των εμπορευμάτων και των επιβατών, επιτρέποντας σε επιθεωρητές της E.E. να πραγματοποιούν ελέγχους. H Κομισιόν απέφυγε χθες να κοινοποιήσει το περιεχόμενο των προτάσεων, ενώ ο επίτροπος Μεταφορών, Ζακ Μπαρό δήλωσε ότι οι προτάσεις αποσκοπούν στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων.

ΑΠΟ TH ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Κίνητρα σε επίδοξους γονείς

ΠΑΡΙΣΙ. Οικονομικά κίνητρα προσέφερε χθες η γαλλική κυβέρνηση στα ζευγάρια, σε μία προσπάθεια να αυξηθούν τα ποσοστά των γεννήσεων. Οι γονείς νεογέννητων βρεφών θα δικαιούνται ένα έτος γονικής άδειας, με ελάχιστη μηνιαία αποζημίωση 750 ευρώ, την οποία θα καλύπτει το κράτος και όχι οι εργοδότες. Το νέο μέτρο θα μπει σε ισχύ από τις αρχές του 2006.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή