ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΥΣ ΑΦΑΝΙΖΕΙ H ΖΗΤΗΣΗ ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟΥ

Οι ουρακοτάγκοι θύματα του εμπορίου

ΛΟΝΔΙΝΟ. Στον αφανισμό των ουρακοτάγκων οδηγεί η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για.. τσιπς, ψωμί, κραγιόν για τα χείλια και σαπούνι αναφέρει η μελέτη της περιβαλλοντικής οργάνωσης Friends of The Earth. Οι τεράστιες εισαγωγές σε φοινικέλαιο από τα κράτη της Δύσης προϋποθέτουν την καταστροφή των βιοτόπων των μεγάλων πρωτευόντων στη νοτιοανατολική Ασία. Κατά τους ερευνητές οι ουρακοτάγκοι θα πάψουν να υπάρχουν μέσα στα επόμενα 12 χρόνια. Οπως αναφέρεται στην έκθεση «Oil for Apes» οι φυτείες φοίνικα από όπου οι επιχειρήσεις λαμβάνουν το εμπορεύσιμο φοινικέλαιο αποτελούν το βασικό λόγο περιορισμού του πληθυσμού των ουρακοτάγκων στη Μαλαισία και την Ινδονησία. Κάθε χρόνο πεθαίνουν περίπου πέντε χιλιάδες μεγάλα πρωτεύοντα στις χώρες αυτές.

ΣΕ ΕΠΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

Ιός γρίπης πλήττει τα σκυλιά

ΝΕΑ YOPKH. Ενας νέος, ιδιαίτερα μολυσματικός και συχνά θανατηφόρος ιός γρίπης πλήττει τα σκυλιά στα κυνοτροφεία και τους αγωνιστικούς στίβους ταχύτητας σε επτά αμερικανικές πολιτείες. O ιός, που αποτελεί μετάλλαξη ενός στελέχους γρίπης παθογόνου για τα άλογα, σκότωσε επτά λαγωνικά.

ΓΙΑ THN ΠΡΟΕΔΡΙΑ TOY ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

Ψήφισαν τον Τζον Ρόμπερτς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Με ευκολία κέρδισε την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας ο υποψήφιος πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς. Τρεις από τους οκτώ Δημοκρατικούς γερουσιαστές της επιτροπής ενέκριναν την υποψηφιότητα Ρόμπερτς, κίνηση την οποία αναλυτές εκτιμούν σαν νίκη των Ρεπουμπλικανών. Πλέον η υποψηφιότητα Ρόμπερτς θα πρέπει να εγκριθεί και από την ολομέλεια της Γερουσίας κάτι που αναμένεται να γίνει εύκολα, ενώ υπάρχει και το θέμα πλήρωσης της δεύτερης κενής θέσης του ανωτάτου δικαστηρίου. Δεδομένης της υποστήριξης που απολαμβάνει από μέρος των Δημοκρατικών ο κ. Ρόμπερτς, πολλοί εκτιμούν ότι ο πρόεδρος Μπους δεν θα διστάσει να προτείνει κάποιον με τη φιλοσοφία Ρόμπερτς για τη χηρεύουσα θέση της δικαστού O’ Κόνορ.

ΑΠΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ

Υστατο χαίρε στον Σάιμον Βίζενταλ

ΤΕΛ ABIB. Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Χερτζιλίγια προκειμένου να απευθύνουν το ύστατο χαίρε στον Σάιμον Βίζενταλ. H σορός του ανθρώπου, που αφιέρωσε τη ζωή του στην καταδίωξη των ναζί εγκληματιών πολέμου, μεταφέρθηκε χθες το πρωί στην ισραηλινή πόλη από τη Βιέννη. O κ. Βίζενταλ άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 96 ετών, αφού πρώτα είχε συμβάλει τα μέγιστα στη σύλληψη περισσότερων από χιλίων ναζί, μεταξύ των οποίων ο αρχιτέκτονας του Ολοκαυτώματος, Αντολφ Εικμαν και ο διοικητής των στρατοπέδων θανάτου της Πολωνίας, Φραντζ Στανγκλ.

ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ H ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ

Εκλογές αύριο στην Πολωνία

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Οι δύο μεγαλύτερες κεντροδεξιές παρατάξεις της Πολωνίας φέρονται, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, να έχουν σαφές προβάδισμα έναντι του κυβερνώντος κεντροαριστερού συνασπισμού εν όψει των αυριανών κοινοβουλευτικών εκλογών. Δημοσκόπηση, μάλιστα, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα φέρνει το κεντροδεξιό κόμμα της «Πλατφόρμας των Πολιτών» να προηγείται με ποσοστό Εκλογές αύριο στην Πολωνία 32%, ενώ στη δεύτερη θέση εμφανίζεται το συντηρητικό κόμμα του «Νόμου και της Δικαιοσύνης», το ποσοστό του οποίου κυμαίνεται στο 30%. H διαφαινόμενη ήττα της «Δημοκρατικής Αριστερής Συμμαχίας», η οποία κλονίζεται τους τελευταίους μήνες από σκάνδαλα διαφθοράς, υποχρέωσε τον πρόεδρο της χώρας και μέλος του κυβερνώντος κόμματος, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, να απευθύνει έκκληση για μαζική προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες. O τελευταίος έκανε ακόμα λόγο για επικίνδυνη στροφή της χώρας προς τη δεξιά.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΝΤΑΧΑΡ

Εφεραν γεμάτες τις… κάλπες

ΚΑΝΤΑΧΑΡ. Για ατασθαλείες κατηγόρησαν χθες την κεντρική εκλογική επιτροπή πολλοί υποψήφιοι από την πόλη Κανταχάρ, πρώην προπύργιο των Ταλιμπάν, υποστηρίζοντας ότι πολλές κάλπες έφθασαν ήδη γεμάτες στα εκλογικά τμήματα και ότι πολλοί διπλοψήφισαν χρησιμοποιώντας εκλογικές κάρτες γυναικών. H κεντρική εκλογική επιτροπή, αρμόδια για τη μελέτη κάθε ένστασης, ανακοίνωσε χθες ότι μετέφερε σε ασφαλές σημείο τις ύποπτες κάλπες των εκλογών της 18ης Σεπτεμβρίου και θα προβεί σε ενδελεχή έρευνα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, όπως επισημαίνουν στελέχη της εκλογικής επιτροπής, υποψήφιοι καταθέτουν αβάσιμες ενστάσεις, σε μία προσπάθεια να πλήξουν το κύρος των αντιπάλων τους. Το τελικό πόρισμα της εκλογικής επιτροπής θα κοινοποιηθεί στα τέλη του μήνα, ενώ τα αποτελέσματα των εκλογών θα ανακοινωθούν στα μέσα Οκτωβρίου.

ΣΤΟ ΒΙΤΕΜΠΣΚ TOY ΜΙΝΣΚ

Βόμβα τραυμάτισε 46 άτομα

ΜΙΝΣΚ. Αυτοσχέδια βόμβα εξερράγη χθες στην πόλη Βιτέμπσκ, 300 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, τραυματίζοντας 46 ανθρώπους. H βόμβα είχε τοποθετηθεί σε υπαίθριο καφέ γι’ αυτό και υπήρξε μεγάλος αριθμός τραυματιών. Οι αστυνομικές αρχές δεν ανέφεραν πιθανό κίνητρο, ωστόσο είναι πιθανό να πρόκειται για επιχειρηματική διαφορά ή για πόλεμο μεταξύ συμμοριών. Στο Βίτεμπσκ είχε σημειωθεί έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας και στις 14 Σεπτεμβρίου, από την οποία είχαν τραυματιστεί δύο άνθρωποι. Το Βιτέμπσκ είναι η γενέτειρα πόλη του ζωγράφου Μαρκ Σαγκάλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή