Ανω – κάτω όλα σχετικά με το πετρέλαιο

Ανω – κάτω όλα σχετικά με το πετρέλαιο

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς ο τυφώνας «Ρίτα» κατευθύνεται απειλητικά προς τις ακτές του Τέξας, οι αμερικανικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι οι επιπτώσεις του στην παραγωγή και τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου θα είναι μεγαλύτερες από εκείνες του «Κατρίνα». Οι αλυσιδωτές φυσικές καταστροφές στον Κόλπο του Μεξικού επιτείνουν τον εκνευρισμό των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, που προσπαθούν να μαντέψουν τις μακροπρόθεσμες τάσεις στις διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού ώστε να χαράξουν τη στρατηγική τους.

Στο μεταξύ, οι συνέπειες της «τρελής» πορείας του πετρελαίου στην παγκόσμια γεωπολιτική είναι πολύ περισσότερο σαφείς, όσο και αντιφατικές. Οι αμερικανικές πολυεθνικές πετρελαίου (εκ των βασικών υποστηρικτών της κυβέρνησης Μπους) έχουν την ευκαιρία να ανακτήσουν μεγάλο μέρος από τα «διαφυγόντα», λόγω της συνεχιζόμενης βίας στο Ιράκ, κέρδη των τελευταίων δυόμισι χρόνων. Παράλληλα, η αμερικανική οικονομία, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις που ασκεί η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, επωφελείται συγκριτικά έναντι των κυριότερων ανταγωνιστών της (Ευρώπη, Κίνα, Ιαπωνία) που διαθέτουν λιγότερους βαθμούς ενεργειακής αυτονομίας έναντι των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου ευνοεί ανταγωνιστικά, έναντι των ΗΠΑ κράτη και συμμαχίες. H Βενεζουέλα του Τσάβες και το Ιράν του Χαμενεΐ και του Αχμεντινετζάντ είναι τυπικά παραδείγματα. Αλλά και η Ρωσία του Πούτιν καλύπτει πλέον άνετα το εξωτερικό της χρέος και επιδίδεται σε μια δυναμική «ενεργειακή διπλωματία», οικοδομώντας συμμαχίες με χώρες όπως η Γερμανία, η Κίνα και το Ιράν.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου σε συνδυασμό με τις φυσικές καταστροφές, που επανέφεραν στην πρώτη γραμμή τις ανησυχίες για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ασκούν έντονη πίεση για την εγκατάλειψη του ενεργοβόρου μοντέλου ανάπτυξης και για την υποκατάσταση των ορυκτών καυσίμων με εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Το πραγματικό ερώτημα που τίθεται, για πολλούς, δεν είναι πότε θα τελειώσει η εποχή των αφύσικα υψηλών τιμών του πετρελαίου, αλλά πότε θα βγούμε από την ίδια την «εποχή του πετρελαίου» – και των πολέμων με έπαθλο το πετρέλαιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή