Αποχρωσεις

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ειδική σχέση

Ενα καινούργιο βιβλίο που κυκλοφόρησε προ ημερών στη Βρετανία για το πρωθυπουργικό ζεύγος έρχεται να ταράξει τη γαλήνη(;) της Ντάουνιγκ Στριτ και να δώσει πλούσια «τροφή» στους επικριτές του. H αλήθεια είναι ότι το βιβλίο του δημοσιογράφου Πολ Σκοτ, «Τόνι και Τσέρι: Μια ειδική σχέση», υπερβαίνει αυτό που λέμε τα εσκαμμμένα: ούτε λίγο ούτε πολύ εμφανίζει την Πρώτη Κυρία της Βρετανίας, μια γυναίκα ευφυή και φιλόδοξη, δεδηλωμένη φεμινίστρια και καταξιωμένη επαγγελματία δικηγόρο, σύζυγο και μητέρα, υποταγμένη σε σειρά περίεργων, αν μη τι άλλο, πρακτικών: Να συγκεντρώνει σε μικρά βάζα τα νύχια του συζύγου και τα δικά της και να μεταφέρει σε γκουρού της λευκής μαγείας για να της αποκαλύψει τα μελλούμενα. O συγγραφέας του βιβλίου επικαλείται συζητήσεις του με ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του πρωθυπουργικού ζευγαριού, οι οποίοι και υποτίθεται ότι αφηγήθηκαν τα τεκταινόμενα στα ενδότερα της Ντάουνινγκ Στριτ. O ίδιος προχωράει επίσης σε αιχμηρά σχόλια και υπαινιγμούς για τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού και υποστήριξε ότι από τη στιγμή που οι Μπλερ επέλεξαν να προβάλουν εαυτούς στην κοινή γνώμη ως διασημότητες πρώτου μεγέθους, θα «πληρώσουν το τίμημα». Οι Μπλερ πάντως διαψεύδουν κατηγορηματικά το περιεχόμενο του βιβλίου.

Οικογενειακή πολιτική

Στην ανεπτυγμένη Δύση, τα ζευγάρια πληρώνονται για ν’ αποκτήσουν δεύτερο ή και τρίτο παιδί, αλλά στην αναπτυσσόμενη Κίνα, όποιο ζευγάρι τολμήσει να παραβεί την πολιτική του ενός παιδιού πληρώνει βαρύ πρόστιμο, που ισοδυναμεί σχεδόν με το τετραπλάσιο του μέσου ετήσιου εισοδήματος. Αυτό το τελευταίο είναι το πιο πρόσφατο μέτρο για τη «δημοκρατικότερη» δυνατή εφαρμογή της πολιτικής του ενός παιδιού, η οποία ισχύει από τη δεκαετία του ’80 και στοχεύει στη συγκράτηση περαιτέρω αύξησης του κινεζικού πληθυσμού, που ήδη ξεπερνά το ένα δισ. Και ναι μεν μπορεί να μη θεωρείται και τόσο δημοκρατικό από τις εκ προοιμίου δημοκρατικές δυτικές κοινωνίες, είναι ωστόσο ένα νομικό μέτρο, το οποίο απαιτεί σεβασμό από τους πολίτες της Κίνας όπως και κάθε άλλο απαγορευτικό μέτρο. Αλλά αυτό είναι το μικρότερο κακό. Το μεγαλύτερο εξυφαίνεται στις πολλές και μακρινές κινεζικές επαρχίες, όπου οι εκάστοτε αξιωματούχοι εξαρτούν την επαγγελματική τους άνοδο στην ιεραρχία από τη βίαιη εφαρμογή της πολιτικής του ενός παιδιού, επιβάλλοντας εκτρώσεις σε προχωρημένες εγκυμοσύνες ή υποχρεώνοντας τις γυναίκες σε στείρωση υπό αμφίβολες ιατρικές συνθήκες. Ας σημειωθεί ότι προ ημερών δόθηκε εντολή για τη διερεύνηση σχετικών αποκαλύψεων και την απομάκρυνση αξιωματούχων, οι οποίοι προσέφυγαν σε τέτοιου είδους μεθόδους, προκειμένου να ανέλθουν στην υπαλληλική ιεραρχία.

Υποκριτική τέχνη

Αστραψε και βρόντηξε ο Γάλλος ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ και ουδόλως δίστασε να χαρακτηρίσει «κρετίνους» όσους από τους συμπατριώτες του τόλμησαν να πουν ότι ήταν μεθυσμένος στη διάρκεια εμφάνισής του, στην τηλεόραση του BBC. «Επαιζα», είπε, «δεν ήμουν πιωμένος», σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Journal du Dimanche», απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από τη χώρα του, για να προσθέσει ότι έχει σταματήσει να πίνει εδώ κι ένα εξάμηνο. O Ντεπαρντιέ εμφανίστηκε στην εκπομπή Friday Night with Jonathan Ross, στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Βρετανία για την προώθηση ενός βιβλίου μαγειρικής, το οποίο συνέγραψε εσχάτως. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ο Ντεπαρντιέ έχανε τα λόγια του, άναψε τσιγάρο και το ‘σβησε στο πάτωμα του πλατό, κι είπε στους τηλεθεατές ότι «είχε πιει κάπου τέσσερα με οκτώ μπουκάλια κρασί». Ολ’ αυτά, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν προσχεδιασμένα, προκειμένου η εκπομπή να εξασφαλίσει αυξημένη τηλεθέαση και τίποτα περισσότερο. Πράγμα που, κατά τον Γάλλο ηθοποιό, κατανόησαν οι Βρετανοί, δεδομένου ότι διαθέτουν χιούμορ, όχι όμως και οι «κρετίνοι» Γάλλοι, οι οποίοι έσπευσαν να τον επικρίνουν για την απαράδεκτη δημόσια παρουσία του.

Για μάστερ η Μόνικα

Η Μόνικα Λεβίνσκι δεν χρειάζεται συστάσεις. Ποιος άλλωστε μπορεί να ξεχάσει τη διασημότερη μαθητευόμενη που πέρασε ποτέ από τον Λευκό Οίκο και την «ανάρμοστη σχέση» της με τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. H Μόνικα, λοιπόν, πέρασε έκτοτε από πολλά στάδια, και ορθώς πράττουσα -κατά την ταπεινή μας γνώμη- προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την πρόσκαιρη φήμη της: έγινε μοντέλο για εταιρείες αδυνατίσματος, σχεδιάστρια τσαντών, σύμβουλος σχέσεων σε τηλεοπτικές εκπομπές, για να θυμηθούμε μερικές μόνον από τις δραστηριότητές της. Φαίνεται όμως τίποτα απ’ όλα αυτά δεν την ικανοποιούσε πραγματικά, αν και αποκόμιζε εμπειρίες ζωής, τις οποίες σήμερα μπορεί να σταχυολογήσει, καθώς όπως μαθαίνουμε αποφάσισε να πάρει master κοινωνικής ψυχολογίας στο London School of Economics, αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα. Ποιος ξέρει, μπορεί επιτέλους το κορίτσι να βρει τον δρόμο του, κάνοντας μια ακόμη προσπάθεια στη ζωή.

Επιχείρηση τουαλέτα

Η «επιχείρηση τουαλέτα» συνεχίζεται ακάθεκτη στο Πεκίνο των Ολυμπιακών του 2008 με απώτερο στόχο της να μην υπάρχει ούτε μύγα στον χώρο τους, μέχρι την κρίσιμη μέρα της έναρξης των Αγώνων. Από τον παρελθόντα Ιούλιο και μέχρι σήμερα, σχεδόν 1.100 δημόσιες τουαλέτες στην ευρύτερη περιοχή της κινεζικής πρωτεύουσας έχουν αλλάξει κυριολεκτικά όψη, ενώ ορισμένες από τις νέες, που στήθηκαν για τις αυξημένες ανάγκες των Αγώνων, μπορούν κάλλιστα να συναγωνιστούν σε καθαριότητα και πολυτέλεια εκείνες των πολυτελέστερων ξενοδοχείων του κόσμου. Οι τοπικοί άρχοντες δεν έχουν κανένα λόγο να κρύβουν τις προθέσεις τους και παραδέχονται ότι το ζητούμενο είναι ν’ αλλάξει η εικόνα της δημόσιας τουαλέτας στο Πεκίνο, κερδίζοντας τις εντυπώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή