H τελευταία λέξη της μόδας στα… αλεξίσφαιρα

H τελευταία λέξη της μόδας στα… αλεξίσφαιρα

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι και λίγο να σε αποκαλούν «Αρμάνι των αλεξίσφαιρων»… Μόνο που ο Κολομβιανός σχεδιαστής ανδρικών ρούχων Μιγκέλ Καμπαλέρο, δεν έχει κανέναν λόγο να κάνει πασαρέλα για να παρουσιάσει τις δημιουργίες του. Τού αρκεί να… πυροβολεί τούς υπαλλήλους του, επιδεικνύοντας στους πελάτες του ότι, όποτε τις φορούν, δεν θα έχουν λόγο να φοβούνται τις σφαίρες.

Ακόμη και ο Τζέιμς Μποντ θα ζήλευε αυτές τις προτάσεις. Πώς είναι να ντύνεσαι αλήθεια για να μην σκοτωθείς; Ο άνθρωπος που φτιάχνει κατά παραγγελία τα κοστούμια του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, είναι από τους πιο πετυχημένους στο είδος του (αν και υπάρχουν 500 εξειδικευμένες εταιρείες στον κόσμο). Πρόσφατα άνοιξε καινούργιο γραφείο και στην Πόλη του Μεξικού, μια από τις πιο βίαιες πόλεις του κόσμου – άλλα λειτουργούν στην Μπογκοτά της Κολομβίας, το Κουίτο του Εκουαδόρ και το Καράκας της Βενεζουέλας. Οσο τα επίπεδα της εγκληματικότητας στη Λατινική Αμερική παραμένουν τόσο υψηλά, οι δουλειές του θα πηγαίνουν όλο και καλύτερα. Δεν είναι και λίγο να κάνεις τζίρο 3 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο…

Υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι μνηστήρες που θέλουν να τούς… φυλάνε τα ρούχα τους και φοβούνται μία επίθεση ανά πάσα στιγμή – όσους σωματοφύλακες κι ας έχουν για να τους προστατεύουν. Αυτά είναι τα ρούχα του μέλλοντος. Και του παρόντος. Για τους ισχυρούς… στόχους του πλανήτη που θέλουν να είναι ευπαρουσίαστοι και συνάμα να νιώθουν ασφαλείς, ο Μιγκέλ Καμπαλέρο προσφέρει «μόδα με υψηλό δείκτη προστασίας». Ο 38χρονος σχεδιαστής δεν χάνει την έμπνευσή του. Πρόσφατα έφτιαξε ένα κόκκινο γιλέκο για τον Τσάβες με ειδικές πλεκτές ίνες ικανές να σταματήσουν σφαίρα εννέα χιλιοστών, αλλά και ένα λευκό πουκάμισο για τον πρόεδρο της Κολομβίας, Αλβάρο Ουρίμπε, έναν άλλο πολιτικό που έχει κάθε λόγο να προσέχει τα νώτα του – μόνο το 2002, έγιναν τρεις απόπειρες δολοφονίας σε βάρος του.

Οι συνθετικές επιστρώσεις αποτελούν το νέο «στάνταρ» της βιομηχανίας αλεξίσφαιρων. Παλαιότερα υλικά, όπως το κέβλαρ, αποφεύγονται πλέον γιατί είναι λιγότερο αποτελεσματικά, μαζί και άβολα. Το ζητούμενο τώρα είναι να μην καταλαβαίνει κανείς πως πρόκειται για αλεξίσφαιρα ρούχα, να είναι κομψά και διακριτικά, να μην φωνάζουν «δεν μπορείς να με σκοτώσεις». Το μοναδικό πρόβλημα του ιδιοκτήτη και σχεδιαστή πάντως της εταιρείας είναι να βρίσκει κάθε μέρα κάποιον για να τον πυροβολεί και να εκτονώνεται… Για να ελέγχει το εμπόρευμά του.

Ετσι είναι πιο εύκολο να πειστούν οι υποψήφιοι πελάτες για την αποτελεσματικότητα των γιλέκων, των τζάκετ, των πουκαμίσων, των τζιν σακακιών… Σκοπός είναι να σταματούν οι σφαίρες. Και οι 80 υπάλληλοι του Καμπαλέρο έχουν πυροβοληθεί αρκετές φορές στη διάρκεια των 12 χρόνων που λειτουργεί η επιχείρηση. «Είμαι ο μοναδικός άνθρωπος που ξέρω ότι μπορεί να πει ότι πυροβόλησε τον δικηγόρο του τέσσερις φορές και να μην τον κλείσουν μέσα», λέει ο ίδιος.

Ποιοι είναι οι πελάτες του; Στελέχη επιχειρήσεων, διπλωμάτες και πολιτικοί. Ο σχεδιαστής προτιμά να δηλώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική για να μην καταστρέψει και τις δημόσιες σχέσεις του. Πόσο κοστίζουν; Από 200 μέχρι 2000 δολάρια το κομμάτι. Σύντομα θα αρχίσουν να κυκλοφορούν στο εμπόριο και γυναικεία αλεξίσφαιρα ρούχα, φορέματα και κοστούμια. Ολα γίνονται. «Πρόσφατα έφτιαξα το ράσο ενός παπά, ο οποίος, μου ζήτησε να του «προστατεύσω» και τη Βίβλο του». Salon.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή