Μετά την αποχώρηση Πούτιν τι;

Μετά την αποχώρηση Πούτιν τι;

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε με μεγαλοπρέπεια από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης περί της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης και της πολιτιστικής και ανθρωπιστικής συνεργασίας. «Μας απολύουν κιόλας; Εμείς θέλουμε να δουλέψουμε», είπε αργότερα, όταν ένας δημοσιογράφος τού επισήμανε ότι το 2008 λήγουν και η δική του θητεία και του προέδρου Μπους. Στο Λευκό Οίκο όλοι γέλασαν.

Στη Ρωσία οι αναφορές στην κοινωνία των πολιτών ηχούν κάπως διαφορετικά, και το ερώτημα του τι θα γίνει το 2008 δεν προκαλεί γέλια. Ηδη, αρχίζει να διαφαίνεται ότι σε τρία χρόνια, με την ολοκλήρωση της θητείας του Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Ρωσική Δημοκρατία θα τεθεί υπό δοκιμασία η θεμελιώδης αρχή του δημοκρατικού πολιτεύματος, δηλαδή η εναλλαγή της εξουσίας σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσω ελεύθερων, δημοκρατικών εκλογών.

Ο πρόεδρος Πούτιν έχει επανειλημμένως τονίσει ότι δεν πρόκειται να τροποποιήσει το Σύνταγμα, ώστε να του επιτραπεί τρίτη θητεία μετά το 2008.

Το πρόβλημα του 2008

Ομως, η ιδέα αιωρείται στους αιθέρες και πολλοί βουλευτές από όλη τη Ρωσία προτείνουν διαρκώς συνταγματικές τροποποιήσεις για την επίλυση του «προβλήματος του 2008». Το «πρόβλημα» συνίσταται στο ότι πολλοί Ρώσοι, 60% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν θέλουν να αποχωρήσει από την εξουσία ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ισως όμως να μη χρειάζεται να παραμείνει πρόεδρος για να διατηρήσει την εξουσία. Εχει τόσο παγιώσει την πολιτική του ισχύ, ώστε πλέον το ζήτημα της διαδοχής του αφορά μόνον τον ίδιο.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι θα ορίσει διάδοχο. Οταν ο Μπόρις Γέλτσιν παραιτήθηκε το 1999, όρισε τον κ. Πούτιν προσωρινό πρόεδρο και έπειτα διασφάλισε την εκλογή του. Σήμερα κανείς από τους συνεργάτες του προέδρου δεν διεκδικεί τη διαδοχή, που δεν συζητείται δημοσίως. Μόνοι μέχρι στιγμής μνηστήρες είναι ο πρώην πρωταθλητής στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ και ο πρώην πρωθυπουργός Μιχαήλ Κασιάνοφ, επικριτές του κ. Πούτιν χωρίς λαϊκό έρεισμα. O κ. Κασπάροφ αντιμετωπίζει εισαγγελική έρευνα για την αγορά θερινής κατοικίας σε χαμηλή τιμή από τη ρωσική κυβέρνηση, έχει βρεθεί στο στόχαστρο τοπικών αρχών κατά τις μετακινήσεις του στη Ρωσία, έχει δεχθεί επιθέσεις με αβγά, ακόμη και με σκακιέρα. «Χρειάζεται μεγάλο θάρρος για να είσαι υποψήφιος, ιδιαίτερα της αντιπολίτευσης», λέει βουλευτής μικρού κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή