Ναυάγησαν χθες οι επαφές για την «Τζαμάικα»

Ναυάγησαν χθες οι επαφές για την «Τζαμάικα»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ναυάγησε προτού καν αρχίσει η προσπάθεια των Χριστιανοδημοκρατών να προσδέσουν στο άρμα τους τους Πράσινους, ενδεχόμενους κυβερνητικούς εταίρους τους στον επονομαζόμενο συνασπισμό «Τζαμάικα». Αυτό ανακοίνωσε ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών, Εντμουντ Στόιμπερ, μετά τη συνάντηση στελεχών της συντηρητικής παράταξης και των Πρασίνων, κατά την οποία επιβεβαιώθηκαν οι επιφυλάξεις αμφότερων πλευρών για τις σοβαρές ιδεολογικές τους διαφορές. «Είναι αλήθεια πως οι Πράσινοι πρέπει να είναι ανοιχτοί σε όλες τις εναλλακτικές λύσεις, σε αμφότερες πλευρές, αλλά με μεγάλη προσοχή», είχε προειδοποιήσει σε συνέντευξή του στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Tageszeitung, ο πρόεδρος των Πρασίνων, Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος αποφάσισε να αποσυρθεί από την ηγεσία του κόμματος και να ανοίξει τον δρόμο για τη νέα γενιά πολιτικών στους κόλπους του.

Τι προηγήθηκε

Είχαν προηγηθεί οι αποτυχημένες διαπραγματεύσεις των δύο μεγάλων κομμάτων, Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, για τη συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού, που προσέκρουσαν στην εμμονή της συντηρητικής υποψήφιας Αγκελα Μέρκελ και του απερχόμενου καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας. Παρ’ όλα αυτά, οι δύο μονομάχοι συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν την επόμενη εβδομάδα. Πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ότι οι μετεκλογικές διεργασίες για τη δημιουργία βιώσιμης κυβέρνησης ενδέχεται να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες

Συνεργάτες της Stasi

Στο μεταξύ, η υπεύθυνη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τα αρχεία της Stasi, της μυστικής αστυνομίας στην πρώην ανατολική Γερμανία, Μαριάνε Μπίρτλερ, τάχθηκε χθες υπέρ της εξέτασης των φακέλων όλων των νεοεκλεγέντων βουλευτών. Κατήγγειλε μάλιστα ότι τουλάχιστον εφτά βουλευτές του Αριστερού Κόμματος υπήρξαν ανεπίσημοι συνεργάτες της Stasi.

H ύστατη ευκαιρία για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι η συνεργασία του απερχόμενου «κοκκινοπράσινου» συνασπισμού με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (ο αποκαλούμενος συνασπισμός «φανάρι»), αν και οι τελευταίοι έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε συμμαχία ερήμην των Χριστιανοδημοκρατών. Τέλος, όλα τα κόμματα του πολιτικού κατεστημένου έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Αριστερό Κόμμα, στο οποίο συστεγάζονται πρώην κομμουνιστές και αποσχισθέντες σοσιαλδημοκράτες υπό τον «κόκκινο» Οσκαρ Λαφοντέν.

Ενώ πολλοί φοβούνται ότι η συμμαχία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε παράλυση τις μεταρρυθμίσεις, για την αναβίωση της παραπαίουσας γερμανικής οικονομίας. O ομοσπονδιακός πρόεδρος, Χορστ Κέλερ, έχει τη δυνατότητα να αναθέσει την εντολή και σε κυβέρνηση μειοψηφίας, αν και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν διακηρύξει ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν ένα μειοψηφικό κυβερνητικό συνασπισμό. Ειδικά η Μέρκελ έχει δηλώσει ότι η προοπτική αυτή δεν συνάδει με την καίρια θέση της χώρας στο διεθνές πολιτικοοικονομικό γίγνεσθαι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή