Χάος στους δρόμους του Τέξας

Χάος στους δρόμους του Τέξας

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΙΟΥΣΤΟΝ. Νέες σφοδρές επικρίσεις κατά των τοπικών και ομοσπονδιακών αρχών προκαλεί το πρωτοφανές χάος που επικράτησε στις οδικές αρτηρίες της πολιτείας του Τέξας κατά την εφαρμογή του σχεδίου εκκένωσης των περιοχών που βρίσκονται στην πορεία του τυφώνα «Ρίτα», ο οποίος κατευθύνεται προς τις ακτές του Τέξας και της Λουιζιάνας.

Βενζίνη από το στρατό

Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έσπευσαν να ανταποκριθούν τις τελευταίες δύο ημέρες στις εκκλήσεις των αρχών για άμεση εκκένωση πολλών περιοχών του Τέξας, με αποτέλεσμα οι ουρές που δημιουργήθηκαν σε κεντρικές οδικές αρτηρίες να ξεπερνούν τα 150 χιλιόμετρα. Οι οδηγοί βρέθηκαν καθηλωμένοι επί ώρες στους δρόμους, αντιμετωπίζοντας προβλήματα έλλειψης καυσίμων, με αποτέλεσμα να κληθεί ο στρατός προκειμένου να δοθούν καύσιμα στους αποκλεισμένους. Τραγικό περιστατικό σημειώθηκε χθες κοντά στο Ντάλας του Τέξας, όταν λεωφορείο που μετέφερε πρόσφυγες ανεφλέγη, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 15 ανθρώπων.

Εκπρόσωποι των τοπικών αρχών παραδέχθηκαν χθες ότι τα σχέδιά τους δεν είχαν προβλέψει τόσο μαζικό κύμα φυγής, γεγονός που από μόνο του προκαλεί ερωτήματα, δεδομένης της πρόσφατης εμπειρίας από τον τυφώνα «Κατρίνα», αλλά και των συνεχών εκκλήσεων προς τους κατοίκους να εγκαταλείψουν εγκαίρως τις εστίες τους.

Σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», τα πράγματα χειροτέρεψαν αισθητά όταν οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα διαθέσουν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας των βασικών οδικών αρτηριών προκειμένου να διευκολυνθεί η φυγή του κόσμου, για να ανατρέψουν στη συνέχεια την απόφασή τους, τονίζοντας ότι «δεν ήταν πρακτική». H εικόνα που παρουσίαζαν πάντως οι οδικές αρτηρίες του Τέξας προκαλεί πλέον και ερωτήματα για το τι θα συμβεί σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης με χημικά ή πυρηνικά, που θα απαιτεί άμεση εκκένωση πολλών περιοχών.

Μεγάλες καθυστερήσεις σημειώθηκαν και στα δύο αεροδρόμια του Χιούστον, το Χόμπι και το Μπους Ιντερκοντινένταλ, όταν 150 εργαζόμενοι στον έλεγχο των αποσκευών δεν εμφανίστηκαν στην εργασία τους, προφανώς έχοντας και οι ίδιοι αποφασίσει να εγκαταλείψουν την πόλη.

Αλλαγές στην πορεία του

Ο τυφώνας «Ρίτα», έχοντας απολέσει ένα μικρό μέρος της ισχύος του, επιστρέφοντας στην κατηγορία τέσσερα της σχετικής κλίμακας, κατευθυνόταν χθες προς την περιοχή που εκτείνεται μεταξύ των βορειοανατολικών ακτών του Τέξας και των νοτιοδυτικών ακτών της Λουιζιάνας.

Οι μικρές, αλλά συνεχείς αλλαγές στην πορεία του, ωστόσο, καθιστούσαν έως χθες αβέβαιο το ποιες ακριβώς περιοχές αναμένεται να πλήξει, με αποτέλεσμα χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής της Νέας Ορλεάνης να εγκαταλείψουν και πάλι τα καταλύματα τους στην περίπτωση που ο τυφώνας αλλάξει πορεία την τελευταία στιγμή, κάτι που δεν απέκλειαν χθες οι μετεωρολόγοι. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προσωρινού επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Κρίσεων (FEMA) ότι κανένας κάτοικος των αμερικανικών ακτών του Κόλπου του Μεξικού δεν πρέπει να αισθάνεται ασφαλής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο οποίος δέχθηκε έντονες επικρίσεις για τους χειρισμούς στον τυφώνα «Κατρίνα», μετέβη χθες στο Τέξας -που είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα του- προκειμένου να επιθεωρήσει τον συντονισμό των επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή