Υπέρ του νέου Συντάγματος στο Ιράκ τάσσεται ο Σιστανί

Υπέρ του νέου Συντάγματος στο Ιράκ τάσσεται ο Σιστανί

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Την υποστήριξή του προς το νέο Σύνταγμα του Ιράκ εξέφρασε ο πνευματικός ηγέτης των σιιτών Αλί Σιστανί, ενώ στη Βαγδάτη βομβιστής αυτοκτονίας ανατίναξε μικρό λεωφορείο σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε ανθρώπους.

Καθώς απομένει λιγότερο από ένας μήνας μέχρι το κρίσιμο δημοψήφισμα της 15ης Οκτωβρίου, ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη επιρροή στο Ιράκ, ο αγιατολάχ Αλί Σιστανί, κάλεσε τους υποστηρικτές του να υπερψηφίσουν το νέο Σύνταγμα, το οποίο στηρίζουν σιίτες και Κούρδοι και δεν αποδέχονται οι σουνίτες. H είδηση προήλθε από δύο στενούς συνεργάτες του κ. Σιστανί, ο οποίος ποτέ δεν πραγματοποιεί δημόσιες εμφανίσεις. Τον περασμένο Ιανουάριο ο κ. Σιστανί είχε καλέσει τους συμπολίτες του να ψηφίσουν στις εκλογές και το αποτέλεσμα ήταν εκατομμύρια σιίτες να προσέλθουν στις κάλπες που τελικά έδωσαν στον σιιτικό συνασπισμό κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Την αντίθεση τους προς το νέο Σύνταγμα έχουν εκφράσει δύο άλλοι λαοφιλείς σιίτες κληρικοί, ο Μοκτάντα Σαντρ και ο Μοχάμεντ Γιακουμπί, προκαλώντας ρήγματα στη σιιτική πλειοψηφία.

Εάν τα δύο τρίτα του πληθυσμού τριών από τις 18 επαρχίες του Ιράκ καταψηφίσουν στο δημοψήφισμα, το νέο Σύνταγμα δεν θα ισχύσει. Σουνίτες πολιτικοί και κληρικοί έχουν καλέσει τον ιρακινό λαό να καταψηφίσει το κείμενο θεωρώντας ότι με αυτό το Σύνταγμα αλλοιώνεται η ταυτότητα του ιρακινού έθνους και ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε διάσπαση. H σουνιτική κοινότητα αποτελεί περίπου το 20% του πληθυσμού του Ιράκ και διαθέτει πληθυσμιακή πλειοψηφία σε τέσσερις επαρχίες του Ιράκ. Εφόσον το νέο Σύνταγμα γίνει αποδεκτό από τον λαό του Ιράκ θα ακολουθήσει στο τέλος του χρόνου η διενέργεια νέων βουλευτικών εκλογών για την ανάδειξη νέας, μόνιμης κυβέρνησης.

Πολύνεκρη επίθεση

Την Παρασκευή ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο στρατιώτες του σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο ένας από έκρηξη βόμβας και ο άλλος κατά τη διάρκεια συμπλοκής με αντάρτες.

Στη Βαγδάτη τρομοκράτης ανατίναξε μικρό λεωφορείο, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε ανθρώπους και τραυματίζοντας οκτώ. O βομβιστής αυτοκτονίας φορούσε τα εκρηκτικά κάτω από τα ρούχα του και τα πυροδότησε την ώρα που το λεωφορείο έφτανε σε υπαίθριο σταθμό λεωφορείων γεμάτο με κόσμο που πήγαινε να παρακολουθήσει την προσευχή της Παρασκευής.

Επίσης στη Βαγδάτη ένοπλοι δολοφόνησαν δύο μέλη της επιτροπής που επιβλέπει την εκδίωξη στελεχών του κόμματος Μπάαθ από τον κρατικό μηχανισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή