Οι Πράσινοι στη μετά Φίσερ εποχή

Οι Πράσινοι στη μετά Φίσερ εποχή

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περισσότεροι γερόλυκοι της ροκ αρνούνται να αποσυρθούν· μόλις πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε το τελευταίο άλμπουμ των 60άρηδων Rolling Stones. O συνομήλικός τους, απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, όμως φαίνεται ότι είναι οπαδός των Jethro Tull και ειδικότερα της μεγάλης επιτυχίας τους «Too Old To Rock ‘N’ Roll; Too Young To Die». Κρίνοντας λοιπόν εαυτόν υπερβολικά γέρο για πολιτικές χορευτικές φιγούρες, αποφάσισε να προχωρήσει σε μία θεαματική έξοδο από την ηγεσία των Πρασίνων δύο μόλις 24ωρα μετά την ικανοποιητική εμφάνιση στην τελευταία αναμέτρηση. Η γενναία κίνησή του ερμηνεύθηκε ποικιλιτρόπως: είτε ως προσπάθεια αποστασιοποίησης από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ είτε ως πράσινο φως προς τη νέα γενιά του κόμματος να συνεργασθεί ενδεχομένως με την -«επάρατο» για τον ίδιο- συντηρητική παράταξη.

Στην αντιπολίτευση

«Το κόμμα θα πρέπει να αποφασίσει μόνο του, ερήμην μου», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τaz, σε μία προσπάθεια να διευκολύνει τους συντρόφους του να χαράξουν τη μετεκλογική τους πορεία. O Φίσερ δε απέκρυψε την πεποίθησή του πως ο κοκκινοπράσινος συνασπισμός έχει φάει πλέον τα ψωμιά του.

Ηταν δύσκολο για τους επιγόνους του να αποτινάξουν εν μία νυκτί την επιρροή του: την Παρασκευή προτού καν ξεκινήσουν, ναυάγησαν οριστικά οι διαπραγματεύσεις τους με τους Χριστιανοδημοκράτες για τον κυβερνητικό συνασπισμό «Τζαμάικα», που υποτίθεται ότι θα συστέγαζε Χριστιανοδημοκράτες-Πράσινους και Ελεύθερους Δημοκράτες. Ο ίδιος ο Φίσερ είχε προεξοφλήσει τη μετάβαση του κόμματός του στην αντιπολίτευση έπειτα από επτά χρόνια συμμετοχής στην κυβέρνηση. Ποιο θα είναι όμως το ιδεολογικό τους στίγμα, πέρα από τη δεδομένη περιβαλλοντική τους ευαισθησία;

Δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί τη φυσιογνωμία των Πρασίνων στη μετά Φίσερ εποχή και δη από τα κοινοβουλευτικά έδρανα της αντιπολίτευσης, σε περίπτωση συγκρότησης Μεγάλου Συνασπισμού.

Ο Γιόσκα Φίσερ είναι άλλωστε ταυτισμένος με την ιστορία του κόμματος. Γεννημένος το 1948, απόφοιτος Σχολής Φωτογραφίας, εντάχθηκε στους Πράσινους το 1982 και ένα χρόνο αργότερα έγινε βουλευτής τους. Χρήματισε υπουργός Περιβάλλοντος σε δύο τοπικές κυβερνήσεις της Εσσης (1985 και 1991) και το 1994 ψηφίσθηκε πρόεδρος του κόμματος. Διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών από το 1998 μέχρι σήμερα. Εχει παντρευτεί τέσσερις φορές και έχει δύο παιδιά. Τώρα δεν έχει πολλά πράγματα να κάνει, αλλά στο σπίτι τον περιμένει μία όμορφη νεαρή σύζυγος. «Εχω εξαιρετικά καλή διάθεση», διακηρύσσει επιβεβαιώνοντας ότι μελαγχολικότερο θέαμα παρουσιάζουν όσοι αρνούνται να αποχωρήσουν την κατάλληλη στιγμή παρά όσοι αποσύρονται εγκαίρως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή