Θέλουν τον μεγάλο συνασπισμό

Θέλουν τον μεγάλο συνασπισμό

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Αυξάνονται οι πιέσεις προς τον απερχόμενο καγκελάριο της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, να εγκαταλείψει την αξίωσή του για παραμονή στον θώκο, καθώς αρκετά στελέχη των σοσιαλδημοκρατών εμφανίζονται πρόθυμα για συμβιβαστική λύση με τους χριστιανοδημοκράτες στο πλαίσιο ενός ενιαίου μεγάλου συνασπισμού, ενώ το δικαίωμα των χριστιανοδημοκρατών να διορίσουν τον επόμενο καγκελάριο αναγνώρισε χθες και ο επικεφαλής των Πρασίνων, Ράινχαρντ Μπούτικοφερ.

Η ίδια η συντηρητική υποψήφια, Αγκελα Μέρκελ, επέμεινε χθες ότι ο κ. Σρέντερ πρέπει να υποχωρήσει προκειμένου να ξεκινήσουν σήμερα οι επίσημες διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών. Από την πλευρά τους, επισήμως οι Σοσιαλδημοκράτες απορρίπτουν το προαναφερθέν τελεσίγραφο, αλλά ακόμη και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ φαίνεται ότι δεν αποκλείει πλέον κατηγορηματικά ενδεχόμενη απόσυρσή του.

Εκ περιτροπής

Μία άλλη πρόταση, που κυκλοφορεί ατύπως στο Βερολίνο, είναι η εναλλαγή των δύο πολιτικών στην καγκελαρία, αρχής γενομένης από τον απερχόμενο καγκελάριο. Οι χριστιανοδημοκράτες, ωστόσο, διέψευσαν το σενάριο αυτό, το οποίο δημοσιοποιήθηκε χθες σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung. «Ανεγκέφαλο πρότυπο» χαρακτήρισε την ιδέα ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας, Ντίτερ Αλτχάους, ενώ ως «αυθαίρετη» αποδοκίμασε την πρόταση ο Κρίστιαν Βουλφ, πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας. «Μεγάλος συνασπισμός θα υπάρξει μόνο υπό την Αγκελα Μέρκελ και όχι για περιορισμένο χρόνο, αλλά για μια ολόκληρη κοινοβουλευτική θητεία», σχολίασε ο Πέτερ Μίλερ, στέλεχος των χριστιανοδημοκρατών. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έχουν, εξάλλου, διατυπώσει μία τρίτη υπόθεση, την αποχώρηση αμφοτέρων των πολιτικών από το προσκήνιο, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο. Σε αυτήν την περίπτωση πιθανοί υποψήφιοι για την καγκελαρία θεωρούνται ο Βουλφ, ο ομόλογός του στην Εσση και ομοϊδεάτης του Ρόλαντ Κοχ, ο Βαυαρός επικεφαλής των χριστιανοκοινωνιστών Εντμουντ Στόιμπερ και άλλοι. Πάντως, όλοι οι αναλυτές συμφωνούν πως η μοναδική βιώσιμη λύση αυτήν τη στιγμή, μετά το αδιέξοδο από τις εκλογές της 18ης Σεπτεμβρίου, είναι η συγκρότηση συμμαχικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή SPD – CDU.

Ροκανίζουν τον χρόνο

Χριστιανοδημοκράτες πολιτικοί καταγγέλλουν ότι οι σοσιαλδημοκράτες ροκανίζουν τον χρόνο μέχρις ότου βγουν και τα αποτελέσματα από τις επαναληπτικές εκλογές στη Δρέσδη. «Τότε όμως θα πρέπει να σταματήσουν τα πέρα δώθε», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Εσσης, Ρόλαντ Κοχ.

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από έρευνες για την εκλογική συμπεριφορά των Γερμανών ψηφοφόρων, η Αγκελα Μέρκελ δεν εξασφάλισε την υποστήριξη των γυναικών, αφού δεν κατάφερε να πείσει τις ψηφοφόρους για την ορθότητα των πολιτικών επιλογών τους, ούτε όμως και για την αποφασιστικότητά της. Μόλις 35% των γυναικών ψήφισαν τη Μέρκελ, δηλαδή 3% λιγότερες από εκείνες που είχαν υπερψηφίσει πριν από τρία χρόνια τον επικεφαλής των χριστιανοκοινωνιστών Εντμουντ Στόιμπερ. Ειδικά στις ηλικίες 30-44 ετών, η απήχησή της στις γυναίκες ήταν μόλις 20%. Ακόμη και οι εργαζόμενες γυναίκες φάνηκαν να υποκύπτουν στη γοητεία του Σρέντερ μετά την τηλεοπτική μονομαχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή