ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΑΛΛΩΝ 17 ΓΙΑ THN 11η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Σε 27ετή φυλάκιση ο Σύρος Ιμάντ Γιάρκας

ΜΑΔΡΙΤΗ. Στις φυλακές της Μαδρίτης οδηγήθηκε χθες ο Σύρος Ιμάντ Γιάρκας, ο οποίος καταδικάστηκε σε 27 χρόνια κάθειρξης για συμμετοχή στην οργάνωση των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. O Γιάρκας, ο οποίος υπήρξε, σύμφωνα με τις κατηγορίες, επικεφαλής του πυρήνα της Αλ Κάιντα στη Μαδρίτη, οδηγήθηκε στις φυλακές μαζί με 17 άνδρες, οι οποίοι καταδικάστηκαν από έξι έως 11 χρόνια για την προώθηση των σχεδίων της Αλ Κάιντα. Στις φυλακές οδηγήθηκε και ο Ντρις Τσέρμπι, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι βοήθησε τον Γιάρκας στον σχεδιασμό των επιθέσεων του 2001. O Τσέρμπι απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες ανθρωποκτονίας και καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκισης για συνέργεια στις επιθέσεις. Δύο άλλοι άνδρες αθωώθηκαν. Ενας δημοσιογράφος της αραβικής τηλεόρασης Αλ Τζαζίρα καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκισης για συνεργασία με την Αλ Κάιντα.

ΕΞΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ OI NEKPOI ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

Δύο θύματα της γρίπης των πτηνών

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. Δύο ακόμη θύματα της νόσου των πουλερικών επιβεβαίωσαν χθες οι Αρχές της Ινδονησίας, αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων σε έξι. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατων εξετάσεων, το νεαρό κορίτσι και η 27χρονη γυναίκα που πέθαναν χθες είχαν προσβληθεί από τον ιό H5N1. Οι υγειονομικές αρχές της χώρας πραγματοποιούν αντίστοιχες εξετάσεις σε ανθρώπους που πέθαναν πρόσφατα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είχαν προσβληθεί από τον ιό. Συγχρόνως περίπου 20 άνθρωποι νοσηλεύονται με συμπτώματα της νόσου των πουλερικών.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΑΡΙΣΙ, ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ KAI ΙΤΑΛΙΑ

Συλλήψεις 9 υπόπτων τρομοκρατών

ΠΑΡΙΣΙ. Εννέα ύποπτοι συνελήφθησαν χθες στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης για την πάταξη της τρομοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού και στη Νορμανδία. H αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε κρησφύγετο. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σχεδίαζαν την πραγματοποίηση επιθέσεων στη Γαλλία. H επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο ο ανακριτής, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας, Ζαν Λουί Μπρουγκιέρ. Στο μεταξύ, οι ιταλικές αστυνομικές αρχές πραγματοποίησαν εφόδους σε διαμερίσματα και χώρους εργασίας 11 Αλγερινών.

ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ KAI ΣΟΒΑΡΕΣ ΥΛΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ

Σεισμός 7 Ρίχτερ στο Περού

ΛΙΜΑ. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από τη σεισμική δόνηση, μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία έπληξε χθες το Περού. O σεισμός, το επίκεντρο του οποίου βρίσκεται 85 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Μογιομπάμπα, προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην περιοχή, στην οποία σημειώθηκαν εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν κατάρρευση πολλών σπιτιών στην περιοχή. Πρόκειται για την ισχυρότερη σεισμική δόνηση που πλήττει το Περού από τον Ιούνιο του 2001, όταν σκοτώθηκαν 75 άνθρωποι από δόνηση μεγέθους 8,1 Ρίχτερ. Εν τω μεταξύ, άρχισε χθες στη Λίμα η δίκη του Αμπιμαέλ Ουσμάν, ηγέτη της οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι, η οποία κατηγορείται για 34.000 δολοφονίες πολιτών.

ΒΡΟΧΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΑΠΟ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ

Η «Thales» αρνείται τις δωροδοκίες

ΠΑΡΙΣΙ. Αρνείται τις κατηγορίες απολυμένου υψηλόβαθμου στελέχους της η γαλλική εταιρεία αμυντικών ηλεκτρονικών συστημάτων Thales, σύμφωνα με τις οποίες διέθεσε εκατομμύρια ευρώ σε δωροδοκίες και πούλησε χημικά όπλα στο προηγούμενο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ. O πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. της θυγατρικής της Thales, THEC, Μισέλ Ζοσράντ, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Monde ότι η δωροδοκία αποτελούσε πάγια πρακτική της εταιρείας, η οποία παραβίαζε με αυτόν τον τρόπο τον γαλλικό νόμο και τις διεθνείς συμβάσεις.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ

Στη φυλακή ο Μαροκινός Μπουσάρ

ΜΑΔΡΙΤΗ. Στις φυλακές της Μαδρίτης οδηγήθηκε χθες ο Μαροκινός Αμπντελμαχίντ Μπουσάρ, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή στους περσινούς βομβαρδισμούς της Μαδρίτης. O 22χρονος Μπουσάρ, ο οποίος απελάθηκε από τη Σερβία στην Ισπανία, αναμένεται να δικαστεί για τη συμμετοχή στις βομβιστικές επιθέσεις στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της ισπανικής πρωτεύουσας, από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους 191 άνθρωποι.

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ OI ΑΡΧΕΣ TOY ΒΙΕΤΝΑΜ

Περιμένοντας τον τυφώνα «Νταμρέι»

ΑΝΟΪ. Επι ποδός βρίσκονται οι Αρχές του Βιετνάμ, οι οποίες προετοιμάζονται προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη σφοδρή επέλαση του τυφώνα «Νταμρέι», ο οποίος έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στη νήσο Χαϊνάν της Κίνας. Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις παράκτιες περιοχές του Βιετνάμ στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αντιμετώπιση του τυφώνα. Ηδη δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το πέρασμα του «Νταμρέι» από τη Χαϊνάν, όπου προκλήθηκαν εκτεταμένες καταστροφές σε κτίρια και καλλιέργειες.

ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΤΗΚΕ ΤΗΛΕΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ

Απόπειρα φόνου στον Λίβανο

ΒΗΡΥΤΟΣ. Οι Αρχές του Λιβάνου είναι αποφασισμένες να αντιμετωπίσουν το κύμα δολοφονιών που συνταράσσει τη χώρα τους τελευταίους μήνες, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Χασάν Σαμπέχ, μετά την απόπειρα δολοφονίας της Μέι Σιντιάκ, παρουσιάστριας του τηλεοπτικού σταθμού LBC, ο οποίος ασκεί σκληρή κριτική κατά της Συρίας. Επρόκειτο για τη 13η βομβιστική ενέργεια κατά επικριτών της Δαμασκού, μετά τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι, τον περασμένο Φεβρουάριο. Από την έκρηξη βόμβας που ήταν τοποθετημένη στο αυτοκίνητό της, η Σιντιάκ έχασε ένα χέρι και ένα πόδι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή