Αποκαλύπτεται η μυστική ζωή των φαλαινοκαρχαριών

Αποκαλύπτεται η μυστική ζωή των φαλαινοκαρχαριών

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηλεκτρονικοί πομποί που τοποθετήθηκαν σε φαλαινοκαρχαρίες -τα μεγαλύτερα ψάρια του πλανήτη- αποκάλυψαν τα μυστικά τους, όπως π.χ. πότε και πώς βρίσκουν την τροφή τους.

Ερευνητές στην Μπελίζ παρακολούθησαν τον ιδιωτικό βίο των καρχαριών -που, αν και έχουν μήκος 20 μέτρων, ευτυχώς τρέφονται κυρίως με πλαγκτόν και αποφεύγουν τον άνθρωπο- τη στιγμή που καταδύονται σε βάθος περίπου ενός χιλιομέτρου αναζητώντας την τροφή τους. Σε τέτοια βάθη συνήθως συναντούν μεγάλες αγέλες ψαριών, τα οποία παρακολουθούν για να καταβροχθίσουν τα αυγά τους. H συμπεριφορά των ψαριών μελετήθηκε στον κοραλλιογενή ύφαλο της Μπελίζ, τον δεύτερο μεγαλύτερο του κόσμου. Οπως εξηγεί η υπεύθυνη του προγράμματος, Ρέιτσελ Γκράχαμ, της αμερικανικής Εταιρείας Διάσωσης Ειδών Αγριας Ζωής, «οι καρχαρίες βουτούν σε πολύ μεγαλύτερο βάθος από αυτό που αρχικώς πιστεύαμε. Συχνά φτάνουν ακόμα τα χίλια μέτρα αναζητώντας τροφή. H θερμοκρασία σε αυτό το βάθος είναι λίγο πάνω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου, γεγονός που εξηγεί γιατί ακόμα και φαλαινοκαρχαρίες, που ζουν σε τροπικά ύδατα, έχουν ένα στρώμα λίπους κάτω από το δέρμα τους, στρώμα που δρα σαν θερμομόνωση.

Το βράδυ παραμένουν σε ρηχά νερά και τρέφονται με πλαγκτόν. Τις καταδύσεις σε μεγαλύτερα βάθη τις κάνουν την ημέρα. Μετά τη βουτιά, αναδύονται με μεγάλη ταχύτητα. Προφανώς έτσι τα ζώα εφοδιάζονται με οξυγόνο καθώς στα μεγάλα βάθη η περιεκτικότητα του νερού σε οξυγόνο είναι πολύ μικρότερη. Κατά την περίοδο της πανσέληνου, κάποια ψάρια δημιουργούν μεγάλες αγέλες και πορεύονται προς τα παράλια για να γεννήσουν. Σύντομα το νερό γεμίζει με εκατομμύρια αυγά. Οι φαλαινοκαρχαρίες απλώς κολυμπούν διαμέσου της πηχτής «σούπας», καταβροχθίζοντας το θρεπτικό «χαβιάρι». Καθώς τα ψάρια έχουν τη συνήθεια να κολυμπούν όσο διαρκεί το «φαγοπότι» κοντά στην επιφάνεια των υδάτων, οι ερευνητές βρήκαν την ευκαιρία να τοποθετήσουν τους ηλεκτρονικούς πομπούς που καταγράφουν τη θερμοκρασία του νερού, την πίεση του και τα επίπεδα φωτός. Μετά την προγραμματισμένη περίοδο, οι πομποί αποκολλώνται αυτόματα από το ζώο, επιπλέουν στην επιφάνεια και εκπέμπουν τα δεδομένα που συγκέντρωσαν στους ερευνητές μέσω δορυφόρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή