Αποχρωσεις

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ναόμι για την Κέιτ

Επιτέλους και κάποια από το «σινάφι» της μόδας που τόλμησε να πει τα πράγματα με το όνομά τους: για χυδαία υποκρισία του κόσμου της υψηλής μόδας έκανε λόγο η Ναόμι Κάμπελ, αναφερόμενη στα όσα ελέχθησαν, μετά την πρόσφατη δημοσίευση φωτογραφίας της Κέιτ Μος να εισπνέει κοκαΐνη και την ανακοίνωση μεγάλων οίκων μόδας ότι ακυρώνουν πανάκριβα συμβόλαιά τους με το διεθνούς φήμης μοντέλο, επειδή -λέει- οι πράξεις της δεν συνάδουν με το πνεύμα των εταιρειών τους. H περίπτωση της Μος δεν είναι η πρώτη του είδους, αλλά παρ’ όλ’ αυτά, οι πάντες τής φέρθηκαν με χυδαιότητα, είπε ευθαρσώς η Ναόμι Κάμπελ από την Μπογκοτά, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο εκστρατείας του OHE εναντίον της εμπορίας λευκής σαρκός. Διότι, αν μη τι άλλο, αποτελεί υψίστη καταισχύνη για τους ιθύνοντες εταιρειών, όπως Channel, Burberry’s, H&M και όποια άλλη, τέλος πάντων, έσπευσε να ακυρώσει το συμβόλαιό της με το μοντέλο, να υποκρίνονται ότι ζουν και εργάζονται σ’ έναν αγγελικό κόσμο, αμόλυντο και απρόσβλητο από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, όταν είναι κοινό μυστικό ότι τέτοιου είδους συνήθειες και συμπεριφορές αποτελούν μάλλον κοινό τόπο στον χώρο τους. Κι αυτό, βεβαίως, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ολόκληρη η βιομηχανία της μόδας πρέπει να κατηγορηθεί για χρήση ναρκωτικών και εν γένει «παραβατική» συμπεριφορά.

Περσικό χαλί

Είτε ξέρεις είτε δεν ξέρεις από χαλιά, στο άκουσμα της φράσης «χειροποίητο χαλί», το μυαλό «τρέχει» πρώτα στην Τεχεράνη και μετά σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ανατολής, η οποία επίσης φημίζεται για το είδος. Διότι μπορεί εσχάτως η Τεχεράνη να απασχολεί τη διεθνή κοινότητα και ειδησεογραφία λόγω των πυρηνικών της σχεδιασμών, αλλά υπήρξε και παραμένει η πνευματική κοιτίδα του χειροποίητου χαλιού. Και σ’ αυτόν τον τομέα, είναι που επιδιώκει να διαπρέψει, αναζωογονώντας τη σχετική βιομηχανία της, με την κατασκευή του μεγαλύτερου χαλιού στον κόσμο. Ενα χαλί το οποίο θα καλύπτει έξι χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, θα ζυγίζει περί τους 35 τόνους, το κόστος του θα αγγίξει τα οκτώ εκατομμύρια δολάρια και για το οποίο θα εργαστούν χίλιοι τεχνίτες επί ένα τετράμηνο. Αν και τα χειροποίητα ιρανικά χαλιά παραμένουν στις πρώτες θέσεις των εξαγωγών της χώρας, μετά το πετρέλαιο, εντούτοις φθηνότερες εκδοχές τους από το Πακιστάν, την Ινδία ή την Κίνα έχουν περιορίσει αισθητά τη ζήτησή τους στη διεθνή αγορά. Αλλά όπως διευκρινίζει ο επικεφαλής της κρατικής βιομηχανίας, η Τεχεράνη ενδιαφέρεται για το μονοπώλιο του ακριβού και ποιοτικού χαλιού.

Απομιμήσεις

Καμιά φορά οι απομιμήσεις επώνυμων προϊόντων μπορεί να είναι τόσο επιτυχημένες, ώστε να ξεγελάσουν το μάτι ενός… αδαούς. Κι αυτό πιθανότατα συνέβη με δύο νεαρούς κλέφτες, στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, οι οποίοι με την απειλή μαχαιριού εξανάγκασαν έναν 21χρονο νεαρό να βγάλει το επώνυμο τζιν και τα αθλητικά του παπούτσια, τα οποία είχαν βάλει στο… αδαές μάτι τους. Οπως ανέφερε το θύμα στην αστυνομία, οι δράστες δεν ενδιαφέρθηκαν ούτε για το πορτοφόλι του ούτε για το ρολόι του ή ό,τι άλλο πολύτιμο μπορεί να είχε επάνω του, αλλά μόνο για το επώνυμο τζιν και τα παπούτσια. Μόνο που επρόκειτο για «μαϊμούδες» που είχε αγοράσει από λαϊκή αγορά.

Πολιτική «αστέρων»

Γουόρεν Μπίτι εναντίον Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ. Δύο αστέρες του Χόλιγουντ θα αντιπαρατεθούν στον αστερισμό της πολιτικής, αν και εφ’ όσον ο πρώτος αποφασίσει όντως να θέσει υποψηφιότητα για το αξίωμα του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας. Οι φήμες που θέλουν τον Δημοκρατικό Γουόρεν Μπίτι να αντιπαρατίθεται στον «Εξολοθρευτή» οργιάζουν, αλλά εκείνος δεν έχει αποκαλύψει ακόμη τα σχέδιά του. Ωστόσο, η παρουσία του την περασμένη εβδομάδα και το άκρως πολιτικό περιεχόμενο της ομιλίας του στην Ενωση Νοσοκόμων του Λος Αντζελες δημιούργησε σε πολλούς την αίσθηση ότι μάλλον έχει πάρει την απόφασή του. O Σβαρτσενέγκερ, άλλωστε, έχει αποσαφηνίσει ότι θα επαναδιεκδικήσει το αξίωμα του κυβερνήτη, ενώ δεν εγκαταλείπει και τις προσπάθειές του για αλλαγή του αμερικανικού Συντάγματος, ώστε να μπορέσει μια μέρα να θέσει υποψηφιότητα και για την αμερικανική προεδρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή