Επιθέσεις καμικάζι και εκτέλεση 5 δασκάλων στο Ιράκ

Επιθέσεις καμικάζι και εκτέλεση 5 δασκάλων στο Ιράκ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Συνεχίζονται οι καθημερινές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ιράκ, ενώ την Κυριακή στην πρωτεύουσα σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ παραστρατιωτικών του σιίτη, λαοφιλούς κληρικού Μοκτάντα Σαντρ και αμερικανικών δυνάμεων. Χθες, τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράκ, μεταξύ των οποίων και πέντε δάσκαλοι που εκτελέστηκαν μέσα στο σχολείο τους από ενόπλους που ήταν μεταμφιεσμένοι σαν αστυνομικοί.

Στη Βαγδάτη, βομβιστής αυτοκτονίας έριξε το αυτοκίνητό του σε φυλάκιο αστυνομικών την ώρα που περνούσε ένα λεωφορείο που μετέφερε υπαλλήλους του υπουργείου Πετρελαίου. Από τη σφοδρή έκρηξη σκοτώθηκαν επτά αστυνομικοί και τρεις επιβάτες του λεωφορείου, ενώ τραυματίστηκαν 36 άνθρωποι. Επίσης στη Βαγδάτη, σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες. Εν τω μεταξύ, εν όψει του Ραμαζανίου που αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα, οι αμερικανικές και ιρακινές αρχές αποφάσισαν να απελευθερώσουν χίλιους κρατούμενους των φυλακών Αμπού Γκραΐμπ. Χθες αφέθησαν ελεύθεροι οι πρώτοι πεντακόσιοι, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. H απελευθέρωση κρατουμένων είναι παράδοση σε πολλές αραβικές και μουσουλμανικές χώρες κατά την περίοδο του Ραμαζανίου και στο Ιράκ εφαρμόζεται για πρώτη φορά μετά την αμερικανική εισβολή του 2003. Οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι απελευθερωθέντες δεν είχαν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα, ενώ σουνιτικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι πολλοί από αυτούς είναι σουνίτες που είχαν συλληφθεί και κρατούνταν χωρίς καμία κατηγορία.

Σύλληψη από ενόπλους

Η δολοφονία των πέντε δασκάλων, όλων σιιτών, σημειώθηκε κοντά στην πόλη Ισκανταρίγια, 50 χιλιόμετρα νοτίως της Βαγδάτης. Σύμφωνα με την ιρακινή αστυνομία οι δάσκαλοι και ο οδηγός τους συνελήφθησαν από δέκα ενόπλους την ώρα που αποχωρούσαν από το σχολείο. Οι ένοπλοι τους οδήγησαν σε μία άδεια αίθουσα όπου και τους εκτέλεσαν. Οι δολοφονίες κρατικών υπαλλήλων και είναι καθημερινές στο Ιράκ, αλλά πρώτη φορά αναφέρεται δολοφονία δασκάλων.

Την Κυριακή, ενδεικτικό της έντασης που κυριαρχεί στο Ιράκ εν όψει του δημοψηφίσματος για το νέο ιρακινό Σύνταγμα στις 15 Οκτωβρίου, άνδρες του Μοκτάντα Σαντρ επιτέθηκαν σε περίπολο του ιρακινού στρατού στην Ανατολική Βαγδάτη. Σύντομα στη συμπλοκή, που διήρκεσε 90 λεπτά, έλαβαν μέρος και αμερικανικές δυνάμεις. Παραστρατιωτικοί του Σαντρ είχαν συγκρουστεί και με βρετανικές δυνάμεις την προηγούμενη εβδομάδα στη Βασόρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή