Νέα μέθοδος προστατεύει από τον καρκίνο

Νέα μέθοδος προστατεύει από τον καρκίνο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέθοδο ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματός μας που δρα ως ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες.

Η έρευνα της Mayo Clinic είχε ως αφορμή παρατηρήσεις που έγιναν στο νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου. Οι νοσηλευτές είχαν προσβληθεί από τον ιό του έιτζ και έλαβαν αντιιική φαρμακευτική αγωγή. Ολοι παρέμειναν υγιείς και δεν εμφάνισαν τη νόσο. H θεραπεία στην οποία υποβλήθηκαν πολλαπλασίασε τον αριθμό των ανοσοκυττάρων που καταπολεμούν τις μολύνσεις. Κατά τους ερευνητές, τα ίδια φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Ο δρ Ντέιβιντ ΜακΚίν και οι συνεργάτες του μελέτησαν την αντιρετροϊκή θεραπεία που χορηγείται στους φορείς του έιτζ. Οπως φαίνεται, τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται αυξάνουν τον αριθμό των ανοσοκυττάρων T ακόμα και χίλιες φορές σε ηλικιωμένους ασθενείς που υπό φυσιολογικές συνθήκες παράγουν μικρό αριθμό κυττάρων T. Οι ερευνητές για να επαληθεύσουν τη θεωρία τους πραγματοποιήσαν πειράματα σε ποντίκια εξετάζοντας αν η θεραπεία με αντιρετροϊκά κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται λανθασμένα στον ξενιστή και όχι στον παθογόνο παράγοντα. Κάτι τέτοιο, όμως, αποκλείστηκε.

Ολα αυτά υποδεικνύουν ότι η χορήγηση αντιρετροϊκής θεραπείας στους ασθενείς ενισχύει την αντοχή του οργανισμού στον καρκίνο και δεν είναι επισφαλής για την υγεία. Θα μπορούσε, λοιπόν, να δράσει ως εμβόλιο κατά του καρκίνου.

Ο δρ ΜακΚίν υποστηρίζει ότι μία από τις πιθανές χρήσεις της θεραπείας με αντιρετροϊκά είναι η εφαρμογή της έτσι ώστε τα συστατικά των κακοήθων νεοπλασμάτων να προσδίδουν ανοσία στους καρκινοπαθείς. Επί του παρόντος αυτό είναι δύσκολο, καθώς οι όγκοι απελευθερώνουν πολλά διαλυτά παράγωγα τα οποία παρεμποδίζουν την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, χωρίς να γνωρίζουμε πώς το επιτυγχάνουν αυτό. «Αν καταφέρουμε να χρησιμοποιήσουμε την αντιρετροϊκή αγωγή για να αυξήσουμε τον αριθμό των νέων κυττάρων T, πιθανότατα να μπορέσουμε να παρασκευάσουμε αντικαρκινικό εμβόλιο. Επίσης, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα είναι δυνατόν να επιφέρουμε βελτίωση της αποτελεσματικότητα διαφόρων εμβολίων σε ιδιαίτερα καταπονημένους οργανισμούς, όπως είναι οι ηλικιωμένοι ή άτομα που πάσχουν από χρόνιες σοβαρές ασθένειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή