Νέες επιδρομές κατά της Γάζας διέταξε ο Σαρόν

Νέες επιδρομές κατά της Γάζας διέταξε ο Σαρόν

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Εντονοι προβληματισμοί εγείρονται το τελευταίο διήμερο για το κατά πόσον η Παλαιστινιακή Αρχή είναι σε θέση να επιβληθεί των ενόπλων οργανώσεων και αν τελικά ο Αριέλ Σαρόν μπορεί να επιδείξει αυτοσυγκράτηση μπροστά στα γεγονότα που προκαλούν κλυδωνισμούς στο κυβερνών κόμμα Λικούντ. Παρά τη δέσμευση της Χαμάς για άμεσο τερματισμό των επιθέσεων με αυτοσχέδιες ρουκέτες εναντίον των αστικών κέντρων του νοτίου Ισραήλ, η κυβέρνηση Σαρόν διέταξε χθες νέες αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια στιγμή και ενώ διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για ματαίωση της προγραμματισμένης για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας συνάντησης κορυφής μεταξύ του Μαχμούντ Αμπάς και του Αριέλ Σαρόν, η Ισλαμική Τζιχάντ κατέστησε σαφές ότι η προχθεσινή δολοφονία του στρατιωτικού της διοικητή στην πόλη της Γάζας, Μοχάμεντ Καλίλ, από τον ισραηλινό στρατό σήμανε το τέλος της άτυπης εκεχειρίας.

Υπαινιγμοί από Νετανιάχου

Στο μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τις πρώτες πρωινές ώρες τα αποτελέσματα της κρίσιμης ψηφοφορίας στο εσωτερικό του Λικούντ με θέμα την επίσπευση των εκλογών για την ηγεσία του κόμματος. Οι απόψεις των πολιτικών αναλυτών αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις του κ. Σαρόν σε περίπτωση υπερψήφισης της πρότασης Νετανιάχου για διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών τον Νοέμβριο, διίστανται. Από την πλευρά του, πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξακολουθεί να κρατάει κλειστά τα χαρτιά του όσον αφορά το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος, ενώ ο Μπένζαμιν Νετανιάχου άφησε χθες σαφείς υπαινιγμούς εναντίον του κ. Σαρόν, απαιτώντας την άμεση παραίτηση όσων σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν την παράταξη.

Αεροπορικοί βομβαρδισμοί

Εξι νέες επιδρομές εις βάρος θέσεων της Χαμάς πραγματοποίησαν χθες ισραηλινά μαχητικά στη Λωρίδα της Γάζας. Από τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού, ο οποίος έπληξε διαδοχικά δρόμο στα περίχωρα της Ράφα, από όπου οι Παλαιστίνιοι εκτόξευαν ρουκέτες τύπου Κάσαμ, και αποθήκες πυρομαχικών της Χαμάς στο στρατόπεδο προσφύγων της Χαν Γιουνίς και στην πόλη της Γάζας, τραυματίστηκε σοβαρά μία άοπλη γυναίκα. Νωρίτερα, ο ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Μαχμούντ αλ Ζαχάρ, είχε κηρύξει τον τερματισμό των επιθέσεων με αυτοσχέδιες ρουκέτες εναντίον ισραηλινών στόχων επικαλούμενος το συμφέρον του παλαιστινιακού λαού. Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, μαχητές της οργάνωσης εκτόξευσαν όλμους εις βάρος κιμπούτς στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας. Παλαιστινιακές πηγές, πάντως, έσπευσαν να διευκρινίσουν πως οι μαχητές της Χαμάς που πραγματοποίησαν την αναίμακτη επίθεση στο κιμπούτς δεν είχαν ενημερωθεί για την απόφαση της ηγεσίας της οργάνωσης.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Αλ Ζαχάρ, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Σαρόν υποστήριζαν ότι η ισλαμική οργάνωση υπέκυψε στις πιέσεις των Αιγυπτίων διαμεσολαβητών και στην πυγμή της στρατιωτικής ισχύος του Ισραήλ. Αντίθετα, πηγές προσκείμενες στην Παλαιστινιακή Αρχή τόνιζαν ότι η Χαμάς οδηγήθηκε στην απόφαση να τερματίσει τις επιθέσεις λαμβάνοντας υπ’ όψιν το πολιτικό κόστος της επιστροφής του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας εν όψει των κοινοβουλευτικών εκλογών του Ιανουαρίου.

Εξαιρετικά κρίσιμο για την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας θεωρείται, τέλος, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μεταξύ των μελών του Λικούντ με θέμα την επίσπευση των εκλογών για την προεδρία του κόμματος, τα οποία αναμένονταν τις πρώτες πρωινές ώρες. Μερίδα, μάλιστα, του ισραηλινού Τύπου θεωρεί ότι οι πρόσφατες επιθέσεις της Χαμάς γείρουν την πλάστιγγα υπέρ της πλευράς Νετανιάχου, δεδομένου ότι αντικρούουν το επιχείρημα του κ. Σαρόν πως η αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας θα ενισχύσει την ασφάλεια του Ισραήλ. Προχθές, πάντως, κατά τη διάρκεια των ομιλιών στο πλαίσιο του συνεδρίου του Λικούντ, η μέχρι πρότινος φερομένη ως σύμμαχος του κ. Σαρόν και υπουργός Παιδείας, Λιμόρ Λιβνάτ, τάχθηκε υπέρ της επίσπευσης των εκλογών. Σημειώνεται ότι η ομιλία του Ισραηλινού ηγέτη ενώπιον των μελών του κόμματος ματαιώθηκε εξαιτίας τεχνικού προβλήματος.Ρόιτερς, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή