O IRA παρέδωσε χθες ολόκληρο τον οπλισμό του

O IRA παρέδωσε χθες ολόκληρο τον οπλισμό του

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΕΛΦΑΣΤ. Ολοκλήρωσε τον αφοπλισμό του χθες ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός, όπως ανακοίνωσε η ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχου του αφοπλισμού. O Καναδός επικεφαλής της, στρατηγός Τζον ντε Σαστελέιν, δήλωσε χθες ότι ο IRA παρέδωσε όλο τον οπλισμό του.

«Είμαστε ικανοποιημένοι με την πορεία του αφοπλισμού, ενώ μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι ο IRA αφοπλίσθηκε εντελώς», είπε χθες ο στρατηγός Ντε Σαστελέιν, που ηγείται από το 1997 των διαπραγματεύσεων αφοπλισμού του ΙRΑ.

Μεταξύ του υλικού που παρέδωσε ο IRA ξεχωρίζουν εκατοντάδες κιβώτια πυρομαχικών, επιθετικά τουφέκια, πολυβόλα, όλμοι, αντιαρματικές ρουκέτες, πιστόλια και εκρηκτικά. Ολα τα όπλα καταστράφηκαν από υπαλλήλους της επιτροπής αφοπλισμού. Τον αφοπλισμό του IRA χαιρέτισε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ενώ η ιστορική οργάνωση της B. Ιρλανδίας εξέδωσε χθες λακωνική ανακοίνωση, που έλεγε: «H ηγεσία του IRA μπορεί σήμερα να επιβεβαιώσει ότι ο οπλισμός της οργάνωσης έχει αποσυρθεί οριστικά».

Η ύστατη πράξη

Ο αφοπλισμός του IRA σηματοδοτεί την ύστατη πράξη τριάντα ετών ένοπλης σύγκρουσης στη B. Ιρλανδία. «Πρόκειται για μία ιστορική ημέρα, όχι μόνο για τους καθολικούς, αλλά για κάθε μέλος της κοινωνίας», είπε χθες ο εκπρόσωπος του Σιν Φέιν, Αλεξ Μάσκεϊ. Οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν, όμως, ότι η πρωτοβουλία του IRA έρχεται πολύ αργά για να επιτρέψει την αναβίωση της θνησιγενούς κυβέρνησης συνεργασίας καθολικών-προτεσταντών, που αποτελούσε την κατακλείδα των ειρηνευτικών συνομιλιών και της συμφωνίας ειρήνης της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.

O αιδεσιμότατος Ιαν Πέιζλι, ο πλέον αδιάλλακτος από τους ηγέτες της προτεσταντικής κοινότητας της Βορείου Ιρλανδίας, απέρριψε εκ των προτέρων τον αφοπλισμό του IRA, χαρακτηρίζοντάς τον «ανεπαρκή». H βρετανική κυβέρνηση επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα του αφοπλισμού, καθώς γνώριζε ότι το καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι στη Λιβύη είχε εξαγάγει πάνω από 130 τόνους όπλων στον IRA στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

O IRA είχε υπαναχωρήσει από συμφωνία εκεχειρίας του 1994, πραγματοποιώντας βομβιστική ενέργεια με παγιδευμένο με δύο τόνους εκρηκτικά φορτηγό στο οικονομικό κέντρο του Λονδίνου τον Φεβρουάριο του 1996. Μετά την εκλογή του στην πρωθυπουργία το 1997, ο Τόνι Μπλερ επέτρεψε στο Σιν Φέιν, το πολιτικό όργανο του IRA, να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες, εξασφαλίζοντας τη σθεναρή αντίσταση των Προτεσταντών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή