Χρυσός θησαυρός στο νησί του Ροβινσώνα

Χρυσός θησαυρός στο νησί του Ροβινσώνα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νησί πήρε το όνομά του από τον Ροβινσώνα Κρούσο, αλλά μάλλον θα έπρεπε να ονομαστεί «Νήσος των Θησαυρών», καθώς εκεί στα μέσα του Ειρηνικού βρέθηκαν 600 βαρέλια γεμάτα με χρυσά νομίσματα και κοσμήματα των Ινκας. «Βρέθηκε ο μεγαλύτερος θησαυρός της ανθρώπινης ιστορίας» αναφέρει ο Φερνάντο Ουρίμπε Ετχεβέρα, νομικός σύμβουλος της Wagner, της χιλιανής εταιρείας που τον εντόπισε και διεκδικεί την ιδιοκτησία του, προσθέτοντας ότι η αξία του πρέπει να υπερβαίνει τα 8,3 εκατομμύρια ευρώ.

Τι περιλαμβάνει; O Τύπος στη Χιλή ασχολείται διαρκώς με το αντικείμενο, αναφέροντας ότι ανάμεσα στα άλλα λάφυρα, περιλαμβάνονται 10 παπικές σφραγίδες- δακτυλίδια καθώς και ολόχρυσα αγάλματα από την εποχή της αυτοκρατορίας των Ινκας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα μέχρι αυτήν τη στιγμή ο θησαυρός βρίσκεται θαμμένος σε βάθος 15 μέτρων στο νησί του Ροβινσώνα Κρούσου, γνωστό σήμερα και ως νήσος Χουάν Φερνάντεζ. Εκεί έμενε ο Αλεξάντερ Σελκίρκ, Σκώτος τυχοδιώκτης, που αποτέλεσε το πρότυπο για τη δημιουργία του Ροβινσώνα του Ντάνιελ Ντεφόε. O Σέλκιρκ βρέθηκε στο νησί και έζησε εκεί ολομόναχος επί τέσσερα χρόνια προτού διασωθεί. Οι περιπέτειές του έγιναν γνωστές ανά τον κόσμο και «άναψαν» το ενδιαφέρον για την περιοχή.

Πολλές επιφυλάξεις

Επί αιώνες οι κυνηγοί ερεύνησαν το νησί σπιθαμή προς σπιθαμή αναζητώντας τον θησαυρό που έκρυψε ο Ισπανός ναύτης Χουάν Εστεμπάν Ουμπίλα ι Εχεβέρια, χρησιμοποιώντας ό,τι μπορούσαν να φανταστούν, από τις «φορτωτικές» των ισπανικών πλοίων της εποχής μέχρι την επιθυμία των κατοίκων της περιοχής να βοηθήσουν όπως μπορούσαν. Αρκετές φορές στο παρελθόν, μάλιστα, ανακοίνωσαν ότι βρήκαν τον χαμένο θησαυρό. Ετσι σήμερα κάθε ισχυρισμός τους γίνεται δεκτός με έντονη αμφιβολία.

Ωστόσο, η τελευταία ανακοίνωση θεωρήθηκε περισσότερο αξιόπιστη επειδή οι μέθοδοι και τα όργανα που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα είναι υψηλής τεχνολογίας. Αυτήν τη φορά οι κυνηγοί του χαμένου θησαυρού χρησιμοποίησαν ένα μικρό ρομποτικό όχημα που μπορεί να «σαρώσει» το υπέδαφος και να εντοπίσει ό,τι βρίσκεται κρυμμένο εκεί ακόμα και σε απόσταση πενήντα μέτρων από την επιφάνεια της Γης.

Το ρομπότ, που ονομάζεται Αρτουρίτο, είναι μια επινόηση Χιλιανών επιστημόνων. Τα τελευταία χρόνια μονοπώλησε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, λύνοντας πολλές μυστηριώδεις ποινικές υποθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή