Πύρρειος η νίκη του Αριέλ Σαρόν στο κόμμα του

Πύρρειος η νίκη του Αριέλ Σαρόν στο κόμμα του

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Επιτυγχάνοντας μία ακόμα πύρρεια νίκη σε βάρος των εσωκομματικών του αντιπάλων και διαψεύδοντας για πολλοστή φορά τις δυσοίωνες για τον ίδιο προβλέψεις, ο Αριέλ Σαρόν απέφυγε μεν το εμπόδιο των πρόωρων εκλογών για την προεδρία του Λικούντ, όμως, το πολιτικό του μέλλον στο κυβερνών κόμμα παραμένει αμφίβολο. Χθες, λίγες ώρες μετά την οριακή απόρριψη της πρότασης για επίσπευση των εκλογών για την προεδρία του Λικούντ από την κεντρική επιτροπή του κόμματος, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου αποκάλεσε «τύραννο» τον κ. Σαρόν και δήλωσε βέβαιος για την αποκαθήλωσή του. O τελευταίος απέδωσε την ήττα του με 1.433 ψήφους έναντι 1.329 στις αθέμιτες μεθοδεύσεις του κ. Σαρόν, τον οποίο κατηγόρησε ακόμα για δωροδοκία μελών της παράταξης.

Μολονότι η προχθεσινή νίκη του Αριέλ Σαρόν έναντι του Μπέντζαμιν Νετανιάχου θεωρείται πλήγμα για τη «σκληροπυρηνική» πτέρυγα του Λικούντ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φέρεται να αντιλαμβάνεται ότι η επικράτηση στις εσωκομματικές εκλογές του Απριλίου αποτελούν κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση.

Ιδρύει νέο κόμμα;

Ηδη, χθες, στενός συνεργάτης του κ. Σαρόν πυροδότησε νέα σενάρια περί ίδρυσης νέου κόμματος υπό τον νυν πρόεδρο του Λικούντ, υπογραμμίζοντας ότι οι κινήσεις του Ισραηλινού ηγέτη θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα απέναντί του. Πολιτικοί αναλυτές, επίσης, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο αποχώρησης των Εργατικών από την κυβέρνηση με στόχο πρόωρη εκλογική αναμέτρηση με το διαιρεμένο Λικούντ.

Στο μεταξύ, η ισραηλινή κυβέρνηση κατέστησε χθες σαφές ότι η πρόσφατη επιθετικότητα των Παλαιστινίων επιβάλει την επιστροφή στην πρακτική των δολοφονικών επιδρομών σε βάρος της ηγεσίας των ένοπλων οργανώσεων. O υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Σαούλ Μοφάζ, δήλωσε ότι οι ηγέτες της Χαμάς θα συναντήσουν σύντομα τον Αμπντελαζίζ Ραντίσι και τον Αχμέντ Γιασίν εάν δεν τερματιστούν άμεσα οι επιθέσεις με αυτοσχέδιες ρουκέτες. Την ίδια στιγμή και ενώ ο ισραηλινός στρατός συνέχισε για τρίτη ημέρα τις αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, ο εκπρόσωπος Τύπου της Χαμάς, Μουσίρ Αλ Μασρί, έκανε λόγο για σχέδιο αποδυνάμωσης της οργάνωσης από την κυβέρνηση Σαρόν εν όψει των παλαιστινιακών εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή