ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΡΠΙΛΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗΣ

Αμφισβητεί τον αφοπλισμό του IRA ο Ιαν Πέιζλι

ΜΠΕΛΦΑΣΤ. Τις ελπίδες για σύντομη επίλυση του πολιτικού αδιεξόδου στη Βόρειο Ιρλανδία τορπίλισε χθες ο προτεστάντης πολιτικός ηγέτης, αιδεσιμότατος Ιαν Πέιζλι, απορρίπτοντας την έκθεση της διεθνούς επιτροπής αφοπλισμού, που εμφανίζει τον IRA να έχει αφοπλισθεί πλήρως. O αιδεσιμότατος Πέιζλι, πρόεδρος του ακραίου προτεσταντικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος DUP, εξήλθε χθες από συνομιλίες που είχε με αξιωματούχους της διεθνούς επιτροπής, λέγοντας ότι δεν έχει πεισθεί για τις καλές προθέσεις του IRA. «Δεν θα συμμετάσχουμε σε κυβέρνηση με το Σιν Φέιν», ξεκαθάρισε χθες ο αιδεσιμότατος Πέιζλι, καταρρίπτοντας τις ελπίδες της βρετανικής κυβέρνησης, που θεωρεί τον αφοπλισμό του IRA ως πρώτο βήμα προς την πολιτική εξομάλυνση της B. Ιρλανδίας.

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΤΟΥΣ

Τυφώνας πλήττει το Βιετνάμ

ΑΝΟΪ. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξ αιτίας του ισχυρού τυφώνα «Ντάμρεϊ», ο οποίος έπληξε χθες το βόρειο Βιετνάμ. O τυφώνας συνοδεύεται από καταρρακτώδεις βροχές και ανέμους οι οποίοι κινούνται με ταχύτητα 100 χλμ. την ώρα. O «Ντάμρεϊ» κατέστρεψε προστατευτικά αναχώματα στην περιοχή Ταν Χόα του Βιετνάμ και στις γειτονικές επαρχίες Ναμ Ντιν. «H ασφαλής μεταφορά των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο και η ενίσχυση των αναχωμάτων αποτελούν την άμεση προτεραιότητα των Αρχών», τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας, Φαν Βαν Κάι. Τουλάχιστον 300.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις παράκτιες περιοχές του Βιετνάμ, πριν από την έλευση του «Ντάμρεϊ» (ελέφαντας στα χμερ).

ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Σκαρφάλωσε στη στέγη της Βουλής

ΛΟΝΔΙΝΟ. Στην οροφή της Βουλής των Κοινοτήτων σκαρφάλωσε χθες διαδηλωτής της ομάδας υπεράσπισης των δικαιωμάτων των διαζευγμένων πατεράδων, ο οποίος ξεδίπλωσε και ανάρτησε, υπό τα βλέμματα των ανδρών ασφαλείας, πανό που έγραφε: «Νοιάζεται καθόλου ο Μπλερ;» Οι αστυνομικές αρχές επιβεβαίωσαν το γεγονός. «H Βουλή δεν συνεδρίαζε εκείνη τη στιγμή», δήλωσε λακωνικά αξιωματούχος της αστυνομίας. Μέλος της ομάδας «Fathers 4 Justice» δήλωσε ότι ο διαδηλωτής ονομάζεται Γκάι Χάρισον και είναι ένας από εκείνους που έριξαν προ καιρού αλεύρι στον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

ΤΑΧΘΗΚΕ KATA ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ TOY ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Παράταση θητείας θέλει ο Πούτιν

ΜΟΣΧΑ. Κατά της τροποποίησης του Συντάγματος, προκειμένου να παρατείνει την προεδρική του θητεία, τάχθηκε χθες σε τηλεοπτική μονομαχία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. O κ. Πούτιν άφησε ωστόσο νύξεις σχετικά με κάποιον μυστηριώδη ρόλο, τον οποίο πρόκειται να αναλάβει μετά την αποχώρηση από τον προεδρικό θώκο. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι ο κ. Πούτιν επιθυμεί να τονώσει τις φήμες, σύμφωνα με τις οποίες το Κρεμλίνο μηχανεύεται τρόπους για την παραμονή του Πούτιν στην εξουσία μετά το πέρας της δεύτερης θητείας του, το 2008. Επίσης εικάζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος προσπαθεί να κατευνάσει τις ανησυχίες του στενού του περίγυρου, σχετικά με τη διαδοχή του. «Δεν θεωρώ ότι ο ρόλος μου είναι να παραμείνω αιωνίως στο Κρεμλίνο, ώστε ο κόσμος να βλέπει το ίδιο πάντα πρόσωπο στην τηλεόραση. Θεωρώ ότι πρέπει να δημιουργήσω τις προϋποθέσεις για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Ρωσίας, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους και μορφωμένους ανθρώπους να κυβερνήσουν τη χώρα», τόνισε ο κ. Πούτιν.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕΛΕΤΑ H Ε.Ε.

Ρυπαίνουν και αεροπορικές εταιρείες

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα σχέδια για τη συμπερίληψη των αεροπορικών εταιρειών στον ευρωπαϊκό μηχανισμό αγοραπωλησίας δικαιωμάτων στη ρύπανση, το οποίο αποσκοπεί στον περιορισμό της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Τα σχέδια, τα οποία πρέπει κατ’ αρχάς να λάβουν την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου και των κυβερνήσεων των χωρών-μελών της E.E., δεν αναμένεται να τεθούν σε ισχύ πριν από το 2008. H προσπάθεια της E.E. εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του Πρωτοκόλλου του Κιότο. H Επιτροπή επιθυμεί να συμπεριλάβει στον μηχανισμό όλες τις πτήσεις από την E.E., ασχέτως προορισμού.

ΓΙΑ TA ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΤΟΥ

Νέες απειλές από το Ιράν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Το Ιράν κλιμάκωσε χθες τις αντιδράσεις του στην πιθανή παραπομπή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του OHE για το πυρηνικό του πρόγραμμα, απειλώντας να αναστείλει όλα τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αρχίζοντας ξανά τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου και απαγορεύοντας τις αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις της IAEA. Επίσης, απείλησε με μείωση εμπορικών σχέσεων τις χώρες που υποστήριξαν το ψήφισμα του Σαββάτου. Το Σάββατο, το διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας πέρασε, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ευρώπης, με την αποχή της Ρωσίας, της Κίνας και δέκα άλλων χωρών και τη μοναδική αρνητική ψήφο της Βενεζουέλας, ψήφισμα που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗ H ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ

Διατροφή και καρκίνος

ΝΕΑ YOPKH. Το ερώτημα του πόσο σχετίζεται η διατροφή με την εμφάνιση καρκίνου προσπαθούν να απαντήσουν χιλιάδες ερευνητές σε πολλές χώρες, χωρίς ωστόσο να έχουν καταλήξει σε τελικά συμπεράσματα. Χθεσινό άρθρο των New York Times αναφέρει ότι οι συνθήκες ζωής μεταξύ των χωρών με μεγάλα ποσοστά καρκίνου και εκείνων με μικρά διαφέρουν σε τόσους τομείς που οι μελέτες δεν είναι σε θέση να απομονώσουν την επίδραση της διατροφής. Ωστόσο, οι αντικαρκινικές εταιρείες προτείνουν συγκεκριμένα είδη διατροφής για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή