Αποχρωσεις

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να ‘ταν τα νιάτα…

Ασχημα τα επιστημονικά «μαντάτα» από τον χώρο της πλαστικής χειρουργικής: δεν γερνάει μόνο το δέρμα αλλά και τα κόκκαλα και επ’ αυτού ελάχιστα μπορεί -προς το παρόν τουλάχιστον- να κάνει η επιστήμη, προκειμένου να αποκαταστήσει τα σημάδια του χρόνου στο πρόσωπο, που αγωνιά να διατηρήσει τη νεανικότητά του. Τάδε έφη ο δρ Ντέιβιντ Καν, πλαστικός χειρουργός από την Καλιφόρνια, ο οποίος μελέτησε το θέμα εις βάθος χρόνου, παρακολουθώντας την πορεία γήρανσης τριών ηλικιακών ομάδων και κατέθεσε τα αποτελέσματά της στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικών Χειρουργών, στο Σικάγο. Είπε λοιπόν ότι εκτός από τη γνωστή μας δερματική παρακμή, με το πέρασμα του χρόνου συρρικνούται και ο όγκος των οστών του προσώπου, με αποτέλεσμα να μην επαρκούν τα γνωστά «τραβηγματάκια» για την αποκατάσταση μιας γηρασμένης όψης. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι αυτή η απώλεια οστέινου όγκου από το πρόσωπο αρχίζει νωρίτερα στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες, γι’ αυτό και συνήθως φαίνονται μεγαλύτερες από συνομηλίκους τους άνδρες. Αλλά ας μη χάνουμε τις ελπίδες μας. H αισθητική χειρουργική προφανώς δεν έχει πει ακόμη την τελευταία της λέξη, δεδομένου ότι, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος γιατρός, στο μέλλον πιθανότατα θα γίνεται συνδυασμός αισθητικών επεμβάσεων τόσο στο δέρμα όσο και στα οστά του προσώπου, ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σε κοινή θέα

Τα συμπαθή πάντα λέγεται ότι παραμένουν απρόσιτα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, οπότε ουδείς γνωρίζει πού βρίσκονται και κυρίως τι κάνουν. Αυτό το οικολογικό μυστήριο, το οποίο πιθανότατα κρύβει μυστικά για την αναπαραγωγή τους, φιλοδοξεί να αποκαλύψει ομάδα Κινέζων και Αμερικανών επιστημόνων. Κι επειδή οι παραδοσιακές μέθοδοι προφανώς δεν επαρκούν για τις ανάγκες τους, οι ειδικοί επιστήμονες θα παρακολουθούν τα πάντα με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού συστήματος προσδιορισμού γεωγραφικού στίγματος, γνωστότερου ως GPS, ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή σε θέση να γνωρίζουν κάθε κίνησή τους. Το ενδιαφέρον τους, φυσικά, εστιάζεται πρωτίστως στη σεξουαλική ζωή των συμπαθέστατων τετράποδων, η οποία αναπόφευκτα θα τεθεί σε… κοινή θέα. Αν είναι όμως να αποκαλύψει το μυστικό για τη διατήρησή τους στη ζωή, ας είναι, αφού ο πληθυσμός τους βαίνει διαρκώς μειούμενος. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο και δαπανηρό πρόγραμμα, τριετούς διάρκειας, το οποίο έχουν εκπονήσει το Ινστιτούτο Ζωολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, σε συνεργασία με τη Ζωολογική Εταιρεία του Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια.

Φανταστικός κόσμος

Γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στην εποχή του Ιντερνετ και της σύγχρονης τεχνολογίας και είναι μάλλον αναμενόμενο ότι αυτό που προσδοκούν από το μέλλον είναι ακόμη περισσότερη και ακόμη… φανταστικότερη τεχνολογία και ευκολία. Σε διαδικτυακή έρευνα, που διενήργησε η AOL (εταιρεία παροχής υπηρεσιών Ιντερνετ) για τη συμπλήρωση δέκα ετών λειτουργίας της, η πλειοψηφία των σημερινών 10χρονων παιδιών φαντάζονται ότι οι δάσκαλοι στο μέλλον θα είναι ρομπότ, ότι θα μαθαίνουν εξωγήινες γλώσσες ή ότι θα μετακινούνται… πετώντας. Αν και τα περισσότερα πιστεύουν ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν σχολεία, συνειδητοποιούν ότι η τεχνολογία θα παίζει σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση. Αλλά ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων παιδιών θεωρεί ότι θα υπάρχουν και στο μέλλον δάσκαλοι στα σχολειά τους, το 37% απ’ αυτά φαντάζεται ότι αυτοί θα είναι ρομπότ, ενώ το 24% ότι θα είναι μεν άνθρωποι (οι δάσκαλοι, πάντα), αλλά θα μπορούν με την αλλαγή ενός μικροτσίπ να κάνουν όλα τα μαθήματα. Φαντάζονται ακόμη ότι οι μελλοντικές σπουδές θα αφορούν την κατασκευή ρομπότ και την εκμάθηση εξωγήινων γλωσσών, ενώ ένα αξιοσημείωτο ποσοστό 23% πιστεύει ότι το σχολείο δεν θα χρειάζεται καν, δεδομένου ότι ένα μικροτσίπ θα εμφυτεύει στον εγκέφαλο όλη την απαραίτητη γνώση.

Διπλό χαμόγελο

Με το που έγινε Αμερικανός, έγινε και πλούσιος ένας Κενυάτης μετανάστης, στην Αϊόβα των ΗΠΑ: Τη μέρα, που πολιτογραφήθηκε Αμερικανός πολίτης κέρδισε και τον πρώτο λαχνό του λαχείου. Αυτό το απροσδόκητο συναπάντημα με την τύχη του, ο 40χρονος υπάλληλος θεώρησε ότι μπορούσε να συμβεί, μόνο σε αμερικανικό έδαφος, όπου άλλωστε είχε αναζητήσει την τύχη του ως σπουδαστής, πριν από λίγες δεκαετίες. Τώρα, με τα κέρδη στο χέρι, περίπου δύο εκατομμύρια δολάρια, μπορεί να κάνει τα σχέδιά του για το μέλλον, αφού, όπως δήλωσε, διατηρεί την… ψυχραιμία του. Και παρ’ ότι η πρώτη του σκέψη ήταν να διασφαλίσει μ’ αυτά τη χρηματοδότηση των σπουδών της 4χρονης κόρης του, αυτό ουδόλως φαίνεται να αλλάζει την πεποίθησή του ότι βρίσκεται στη γη της ευημερίας και της επαγγελίας.

Λιτότητα

Ο νέος πρόεδρος του Μπουρούντι -μαθαίνουμε- έδωσε εντολή στους υπουργούς του να σταματήσουν τις παραγγελίες πολυτελών αυτοκινήτων, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της οικονομίας της χώρας, έπειτα από μία δεκαετία εμφυλίου πολέμου. Οταν ο μέσος πολίτης ζει με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα, δεν μπορεί ο υπουργός να θέλει δύο μηνιάτικα του μισθού του (των 300 ευρώ) μόνο για βενζίνη του αυτοκινήτου του. Λέγεται επίσης ότι ο πρόεδρος Πιερ Νκουρουζίζα κατέστησε σαφές στους υπουργούς και στους άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι διακατέχονται από παρόμοια ακριβά γούστα, ότι δεν θα δεχθεί τη δικαιολογία των δήθεν «κακών» δρόμων, για τους οποίους και χρειάζονται τα κατά κανόνα πολυτελή τζιπ. Σε μια ανάλογη κίνηση, η γειτονική Ρουάντα ανακοίνωσε αυτό το μήνα ότι θα θέσει σε πλειστηριασμό πάνω από χίλια κυβερνητικά αυτοκίνητα, σε μια προσπάθεια να περικόψει τις κρατικές δαπάνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή