Ιράκ: απώλειες μελών της Αλ Κάιντα

Ιράκ: απώλειες μελών της Αλ Κάιντα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Το θάνατο του υπαρχηγού της Αλ Κάιντα στο Ιράκ κατά τη διάρκεια αψιμαχίας την Κυριακή, ανακοίνωσαν χθες οι αμερικανικές και ιρακινές αρχές. Παράλληλα, παραδόθηκε στον ιρακινό στρατό ο τοπικός αρχηγός της Αλ Κάιντα στη Μοσούλη, ενώ σκοτώθηκε ο αρχηγός της στην πόλη Καραμπίλα, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Στην Μπακούμπα, βομβιστής αυτοκτονίας εισήλθε σε κτίριο της αστυνομίας όπου και ανατινάχθηκε σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους και τραυματίζοντας 21. Στη Βαγδάτη ο γενικός γραμματέας του NATO εγκαινίασε στρατιωτική ακαδημία της Συμμαχίας όπου θα εκπαιδευτούν Ιρακινοί αξιωματικοί.

Ο Αμπντουλάχ Αζάμ ήταν ο νούμερο δύο της Αλ Κάιντα του Μουσάμπ Ζαρκάουι, σύμφωνα με Ιρακινούς και Αμερικανούς αξιωματούχους και επιχειρησιακός αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Βαγδάτη από τον περασμένο Απρίλιο. O Αζάμ συγκαταλεγόταν ανάμεσα στους 29 πλέον καταζητούμενους ανθρώπους του Ιράκ, σύμφωνα με κατάλογο που είχε εκδώσει ο αμερικανικός στρατός και ήταν επικηρυγμένος με 50 χιλιάδες δολάρια. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του αμερικανικού στρατού στη Βαγδάτη, αντισυνταγματάρχη Στιβ Μπόιλαν, ο Αζάμ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιδρομής στο κρησφύγετό του στη Βαγδάτη τις πρωινές ώρες της Κυριακής. «Προσπαθήσαμε να τον συλλάβουμε, αντιστάθηκε και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών». O Λάιθ Κούμπα, κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ιράκ, χαρακτήρισε τον θάνατο του Αζάμ «σημαντικό πλήγμα» κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης, ωστόσο προσέθεσε ότι θα πρέπει να αναμένονται αντίποινα. «O Αμπού Αζάμ προσωπικά σχεδίασε και διέταξε πολλές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας» και ήταν υπεύθυνος για τη χρηματοδότηση της οργάνωσης και τις «διεθνείς επαφές» της, κατέληξε ο κ. Κούμπα. Με ανακοίνωση στο Διαδίκτυο, η Αλ Κάιντα υποστήριξε ότι ο Αζάμ δεν είναι υπαρχηγός της οργάνωσης και δεν επιβεβαίωσε το θάνατό του. Αρκετές φορές στο παρελθόν οι ιρακινές και αμερικανικές αρχές έχουν εξουδετερώσει στενούς συνεργάτες του Ζαρκάουι, παρ’ όλ’ αυτά η δράση της οργάνωσης στο Ιράκ συνεχίστηκε αμείωτη.

Ενοχη η Αμερικανίδα, η οποία βασάνιζε

Εν τω μεταξύ, η Αμερικανίδα στρατιώτης Λίντι Ινγκλαντ, η οποία είχε πρωταγωνιστήσει στο σκάνδαλο κακοποίησης κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γκραΐμπ κρίθηκε ένοχη για έξι κατηγορίες και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι δέκα χρόνια. H απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή