Υπόσχονται να βάλουν μαλλιά σε φαλακρούς

Υπόσχονται να βάλουν μαλλιά σε φαλακρούς

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλούσια κόμη υπόσχονται Αμερικανοί ερευνητές κάνοντας πραγματικότητα την ευχή και ελπίδα κάθε φαλακρού επί της Γης. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences, οι μεταβολές σε ορισμένα γονίδια στα κύτταρα των τριχών μπορούν να αναστρέψουν την αραίωση του τριχωτού της κεφαλής.

Οπως αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς και του Ινστιτούτου Ερευνας Κένεντι Κρίγκερ, μπόρεσαν να κάνουν φαλακρά ποντίκια να ανακτήσουν τη χαμένη γούνα τους, αποκαθιστώντας απλώς τη μετάλλαξη σε ένα γονίδιο.

Οι μεταλλάξεις στα ποντίκια «γλόμπους» αλλά και στους ανθρώπους… γλόμπους διαταράσσουν το φυσιολογικό κύκλο γέννησης, ανάπτυξης και θανάτου και ανανέωσης των τριχών. Ειδικότερα το «γονίδιο της φαλάκρας» λειτουργεί αναστέλλοντας την παραγωγή της πρωτεΐνης wise, η οποία παρεμποδίζει την ανάπτυξη των τριχών, όταν βέβαια η συγκέντρωσή της στον οργανισμό είναι μεγάλη. Οι μεταλλάξεις στο γονίδιο, αφήνοντας ευάλωτο τον οργανισμό στα υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης, μπορούν να προκαλέσουν ολοκληρωτική απώλεια τριχών.

Περισσότεροι από τους μισούς άνδρες χάνουν την κόμη τους προτού κλείσουν τα πενήντα τους. Τα αίτια, όμως, που προκαλούν την απώλεια του τριχωτού είναι πολλά. Οι άνθρωποι και τα ποντίκια που διαθέτουν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη αρχικά έχουν φυσιολογική κόμη, τα μαλλιά τους μεγαλώνουν κανονικά αλλά απλώς όταν οι τρίχες πέφτουν δεν αναγεννιούνται, με αποτέλεσμα σε λίγο χρόνο να παραμείνουν εντελώς φαλακροί.

Οπως διαπιστώθηκε, η εισαγωγή ενός φυσιολογικού γονιδίου στα ποντίκια τούς επέτρεψε να ανακτήσουν τη χαμένη τους γούνα. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες, η έρευνα έριξε φως στη διαδικασία ανάπτυξης των τριχών η οποία ήταν σχεδόν άγνωστη. Ωστόσο, είναι αναγκαία η πραγματοποίηση περαιτέρω ερευνών καθώς η ανάπτυξη κάθε τρίχας επηρεάζεται από πληθώρα συστατικών.

Η ερευνήτρια Κάθριν Τόμσον, η οποία συντόνισε την έρευνα, υποστηρίζει ότι η διατήρηση της τριχοφυΐας καθίσταται δυνατή μέσα από μια διαρκή κυκλική διαδικασία, που περιλαμβάνει την περιοδική αναγέννηση των θυλακίων των τριχών, η οποία εξαρτάται από τα βλαστοκύτταρα. «O κύκλος κάθε τρίχας περιλαμβάνει τρία σαφώς καθορισμένα στάδια: την ανάπτυξη, την υποτροπή και το στάδιο της ηρεμίας. H διακοπή της φυσιολογικής λειτουργίας του γονιδίου προκαλεί ένα περίπλοκο, σχεδόν ακατανόητο, δερματικό φαινόμενο που δεν επιτρέπει τη φυσιολογική αναγέννηση των θυλακίων τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ποντίκια.

Εκμετάλλευση βλαστοκυττάρων

Γενικά, οι πιο πρόσφατες έρευνες του φαρμάκου κατά της φαλάκρας στρέφονται στον εντοπισμό και την αποκατάσταση των γενετικών αιτίων της αλλά και στις απεριόριστες δυνατότητες που έχουν τα βλαστοκύτταρα.

Πρόσφατα ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια διαπίστωσαν ότι τα βλαστοκύτταρα διαθέτουν ορισμένα γονίδια, τα οποία ενεργοποιούνται και αναπτύσσονται σε νέες τρίχες. Αντίθετα, σε άλλα είδη κυττάρων τα ίδια γονίδια δεν έχουν την παραμικρή δραστηριότητα. Αν, λοιπόν, υποστηρίζουν οι Αμερικανοί επιστήμονες, καταστεί δυνατό να βρεθούν φάρμακα που θα θέτουν σε λειτουργία αυτά τα γονίδια, θα είναι δυνατή η εξεύρεση νέων τρόπων ελέγχου της ανάπτυξης των τριχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή