«Σε τροχιά ανάπτυξης οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας»

«Σε τροχιά ανάπτυξης οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας»

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχίζει σήμερα στη ρωσική πρωτεύουσα, το σημαντικότερο ελληνορωσικό επιχειρηματικό συνέδριο στην ιστορία των δυο χωρών. Της πολυπληθούς ελληνικής αποστολής ηγείται ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος παράλληλα θα συμπροεδρεύσει και στις συνομιλίες. Πέραν του κ. Στυλιανίδη, στις διαβουλεύσεις της διυπουργικής θα μετάσχουν από την ελληνική κυβέρνηση ο υπουργός Γεωργίας κ. Ευάγγελος Μπασιάκος, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Φώλιας και ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Δρακούλης Φουντουκάτος. Ενδεικτικό της μέγιστης σημασίας που δίνει η ελληνική πλευρά, στη διείσδυση στη ρωσική αγορά αποτελεί ο πρωτοφανής σε μέγεθος αριθμός εκπροσώπων επιμελητηρίων και επιχειρήσεων που θα δώσουν το παρόν τους στις διήμερες διαβουλεύσεις. Είκοσι πρόεδροι Επιμελητηρίων και Επαγγελματικών Ενώσεων, 10 βουλευτές και 220 επιχειρηματίες δίνουν ειδικό βάρος στις συνομιλίες, που φιλοδοξούν να ανοίξουν ένα νέο παράθυρο στις οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών. H επίσημη ρωσική πλευρά θα εκπροσωπηθεί από τον Ρώσο υπουργό Αγροτικής Βιομηχανίας κ. Αλεξέι Γκορντίεφ που θα συμπροεδρεύει και στο συνέδριο. O A. Γκορντίεφ μίλησε στην «K» για τις προοπτικές του συνεδρίου, τους λόγους που τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές επενδύσεις στη Ρωσία φυτοζωούν, ενώ παράλληλα επιχειρεί να διαλύσει τις φοβίες που προκαλεί στους Ελληνες επιχειρηματίες η θεώρηση της βίζας.

– Κύριε υπουργέ, αρχίζει σήμερα στη Μόσχα, το σημαντικότερο και πολυπληθέστερο ελληνορωσικό συνέδριο στην ιστορία των δυο χωρών. Τι αποτελέσματα περιμένετε από τις διήμερες συναντήσεις;

– Σήμερα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό επιμελητήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αρχίζει το ρωσοελληνικό επιχειρηματικό συνέδριο. Αυτό το συνέδριο αποβλέπει στην ενημέρωση των επιχειρηματιών για τις οικονομικές δυνατότητες των δυο χωρών και τη συμβολή στην άμεση σύσφιγξη των επιχειρηματικών σχέσεων ανάμεσα στους εκπροσώπους των δυο χωρών. Από τη δική μας μεριά θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των επιχειρηματικών και οικονομικών φορέων, κλαδικών ομοσπονδιών και οργανώσεων, επιχειρηματιών από τη Μόσχα και ολόκληρη τη χώρα. Πρακτικά και παράλληλα με το συνέδριο, θα γίνει η 5η συνεδρίαση της μικτής ρωσοελληνικής διυπουργικής επιτροπής, για την οικονομική, επιχειρηματική και τεχνολογική συνεργασία με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων υπουργείων, επιχειρήσεων, εμπορικών και τραπεζικών φορέων. Στη μικτή διυπουργική επιτροπή θα εξετασθούν ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως είναι της οικονομίας, του τραπεζικού τομέα και του τουρισμού. Ευελπιστούμε, οι σημαντικές αυτές εκδηλώσεις να αποτελέσουν ορμητήριο για τη διεύρυνση και την εμβάθυνση της αμοιβαίας και επωφελούς συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελλάδα. Θεωρώ ότι η ανάπτυξη των διαπεριφερειακών σχέσεων αποτελεί πρωταρχικό στόχο της διήμερης συνεργασίας μας.

– Σε αντίθεση με άλλες χώρες που εδώ και αρκετά χρόνια έχουν διεισδύσει στην καρδιά της ρωσικής αγοράς, οι ελληνικές επενδύσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία βρίσκονται ακόμα σε εμβρυϊκό στάδιο. Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι βασικές αιτίες γι’ αυτό;

– Πιθανολογώ ότι υπάρχει ένας αριθμός αιτιών που οι ρωσοελληνικές εμπορικές επαφές δεν βρίσκονται σε καλό σημείο παρότι οι δυο μας χώρες συνδέονται με παραδοσιακές φιλικές σχέσεις. H βασική αιτία έγκειται στην έλλειψη γνώσεων από τους ελληνικούς επιχειρηματικούς κύκλους, εμπεριστατωμένων πληροφοριών και γνώσεων για την κατάσταση και τις δυνατότητες της ρωσικής οικονομίας και του νομικού πλαισίου στον τομέα του εξωτερικού εμπορίου. Γι’ αυτό εύχομαι στους Ελληνες συνεργάτες μας να εφαρμόσουν πιο ενεργή πολιτική για την προώθηση των θέσεών τους στη ρωσική αγορά.

Πρόσφοροι τομείς

– Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι Ελληνες επιχειρηματίες, που επιθυμούν να έρθουν στη χώρα σας για να επενδύσουν και «σκοντάφτουν» στο εμπόδιο που ακούει στο όνομα βίζα.

– Στη Ρωσία για όλους τους ξένους επιχειρηματίες ισχύει το ίδιο καθεστώς θεωρήσεων. Στην πλειοψηφία, αυτό το καθεστώς δεν εμποδίζει την αποδοτική ανάπτυξη και την επωφελή συνεργασία στη Ρωσία. Αυτό το θέμα στην παρούσα συνάντηση, δεν αναμένεται να εξετασθεί.

– Αν ήσασταν ένας από τους 220 επιχειρηματίες που θα δώσουν το παρόν στις διήμερες διαβουλεύσεις, ποιους τομείς θεωρείτε πιο πρόσφορους τομείς για επενδύσεις στη χώρα σας; Την ενέργεια, τις γεωργικές επενδύσεις, τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευές η κάποιον άλλον;

– Θεωρώ ότι πρακτικά όλοι οι τομείς της οικονομικής συνεργασίας έχουν προοπτική. Πολλά εξαρτώνται από την πρωτοβουλία των επιχειρηματιών, από την οικονομική και από τη νομική βάση. Θα ήθελα ωστόσο να σημειώσω ότι ιδιαίτερα καλές προοπτικές υπάρχουν στους τομείς της ενέργειας, της αγροτικής βιομηχανίας και των κατασκευών. Είμαι πεπεισμένος ότι το επιχειρηματικό συνέδριο και η συνεδρίαση της Ρωσοελληνικής διυπουργικής επιτροπής θα διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη της συνεργασίας των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων και των φορέων των δύο χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή