Διάλογος για όλα πλην… καγκελαρίου

Διάλογος για όλα πλην… καγκελαρίου

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Γόνιμες», «χρήσιμες», «σοβαρές» και «καρποφόρες» χαρακτήρισαν για άλλη μια φορά τις συζητήσεις για τη σύσταση κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία, η συντηρητική υποψήφια για την καγκελαρία, Αγκελα Μέρκελ και ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Φραντς Μίντεφερινγκ. Ωστόσο το θέμα της επιλογής του προσώπου που θα αναλάβει την Καγκελαρία παρέμεινε άλυτο. Συνεπεία όλων αυτών η επόμενη συνάντηση ορίστηκε για την ερχόμενη Τετάρτη. Οι απόψεις των πολιτικών αναλυτών συγκλίνουν στο ότι το κυβερνητικό αδιέξοδο στη Γερμανία θα αρθεί οριστικά μετά τις 18 Οκτωβρίου, με τη συμπλήρωση 30 ημερών μετά τις εκλογές, όπως ορίζει το Σύνταγμα, προκειμένου για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Τα δύο κόμματα, που είχαν χθες τον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεών τους, περιορίστηκαν στην αναζήτηση κοινού εδάφους στο πεδίο των κεντρικών πολιτικών επιλογών (ειδικότερα τον προϋπολογισμό, το ασφαλιστικό σύστημα Υγείας και την αντιμετώπιση της ανεργίας). Εξάλλου, ήδη πριν από την έναρξη των συνομιλιών, αμφότερες οι πλευρές εμφανίζονταν αδιάλλακτες στο ζήτημα της Καγκελαρίας. O κυβερνητικός εκπρόσωπος του κοκκινοπράσινου συνασπισμού διευκρίνισε μάλιστα ότι ο κ. Σρέντερ θα είναι αυτός που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στην ανεπίσημη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, στις 27 και 28 Οκτωβρίου, κοντά στο Λονδίνο, παρόλο που στην αντίστοιχη περίπτωση το 1998, όταν ο Χέλμουτ Κολ είχε χάσει τις εκλογές, είχε παραχωρήσει τη θέση του στον κ. Σρέντερ.

Λίγο πριν προσέλθει στις διαπραγματεύσεις, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα ότι CDU και SPD θα συνεργασθούν προς αντιμετώπιση των προβλημάτων. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο γενικός γραμματέας του CDU, Φόλκερ Κάουντερ, απέκλεισε τις διμερείς επαφές εάν προηγουμένως δεν αποσαφηνιστεί ότι η Αγκελα Μέρκελ θα γίνει καγκελάριος. Επέμεινε, ωστόσο, ότι αυτό δεν συνιστά τελεσίγραφο προς τους Σοσιαλδημοκράτες. Εξίσου αμετακίνητος εμφανίσθηκε και ο ομόλογός του στο SPD, Κλάους Ούβε Μπένετερ, ο οποίος αφ’ ενός επέμεινε ότι ο κ. Σρέντερ πρέπει να παραμείνει στην καγκελαρία και αφ’ ετέρου διέψευσε δημοσιεύματα του Τύπου περί παραίτησης του καγκελαρίου υπέρ του προέδρου του κόμματος Φραντς Μίντεφερινγκ. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο τελευταίος θα αναλάβει αναπληρωτής καγκελάριος με προϊστάμενό του έναν συντηρητικό πολιτικό, αλλά όχι την κ. Μέρκελ.

Η χθεσινή συζήτηση διήρκεσε πάνω από μία ώρα και από την πλευρά των Χριστιανοδημοκρατών στο πλευρό της κ. Μέρκελ βρίσκονταν οι δελφίνοι – πρωθυπουργοί της Βαυαρίας, Εντμουντ Στόιμπερ, της Ρηνανίας Βεστφαλίας, Κρίστιαν Βουλφ, και της Θουριγγίας, καθώς και ανώτατα στελέχη των Χριστιανοκοινωνιστών. Στο πλευρό του Σρέντερ βρέθηκαν από τον πιστό Μίντεφερινγκ, τρεις απερχόμενοι υπουργοί· της Οικονομίας Βόλφγκανγκ Κλέμεντ, της Υγείας Ούλα Σμιντ και της Ανάπτυξης Χαϊντεμαρί Βίτσορεκ-Τσόιλ. Σε χθεσινή του ανάλυση το έγκυρο περιοδικό Der Spiegel εκτίμησε στην ιστοσελίδα του ότι όσο η χώρα απομακρύνεται από τη 18η Σεπτεμβρίου και το αμφίρροπο εκλογικό αποτέλεσμα, τόσο λησμονείται η κακή επίδοση της Μέρκελ και αυξάνονται παράλληλα οι πιθανότητές της να γίνει καγκελάριος. Κατά το περιοδικό όσοι ήλπιζαν ότι οι Χριστιανοδημοκράτες θα αλληλοσπαραχθούν διαψεύστηκαν, προς μεγάλη έκπληξη ακόμη και των στελεχών του ίδιου του κόμματος. Ούτε ο πρωθυπουργός της Εσσης, Ρόλαντ Κοχ, εκ των επικρατέστερων για την Καγκελαρία σε περίπτωση απόσυρσης της Μέρκελ, ούτε ο Στόιμπερ τολμούν να αμφισβητήσουν τη συντηρητική υποψήφια όσο συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους πολιτικούς αντιπάλους. Συνεπώς ο χρόνος πιθανότατα μετράει προς όφελος της Μέρκελ.

Υπουργός Γεωργίας ο Τριτίν

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιούργκεν Τριτίν, στέλεχος των Πρασίνων, θα αναλάβει και το υπουργείο Γεωργίας μετά την παραίτηση της Ρενάτε Κίναστ, η οποία εξελέγη επικεφαλής του κόμματος προχθές το βράδυ. O Τριτίν θα κατέχει και τα δύο χαρτοφυλάκια μέχρις ότου ορκισθεί η νέα κυβέρνηση. H Κίναστ ανέλαβε την ηγεσία των Πρασίνων μαζί με τον Φριτς Κουν, με τον οποίο είχαν ξαναβρεθεί στην κορυφή του κόμματος από τον Ιούνιο του 2000 ώς τις αρχές του 2001. H Κίναστ επικράτησε του Τριτίν κατά την προχθεσινή εσωκομματική ψηφοφορία με ψήφους 33 υπέρ έναντι 17 υπέρ του υπουργού Περιβάλλοντος. Από την πλευρά του ο Φριτς Κουν εξασφάλισε 37 θετικές ψήφους για το δεύτερο πόστο στην ηγεσία των Πρασίνων. H Κίναστ θεωρείτο εδώ και πολλά χρόνια φυσική διάδοχος του Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος αποσύρθηκε από την προεδρία του κόμματος μετά τις εκλογές. Είναι εξαιρετικά δημοφιλής εξαιτίας του αποτελεσματικού χειρισμού της κρίσης των τρελών αγελάδων και παρόλο που θεωρείται ότι ανήκει στην αριστερή πτέρυγα των Πρασίνων, υποστηρίχθηκε και από τους πραγματιστές του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή