Δυσμενές κλίμα για την Τουρκία

Δυσμενές κλίμα για την Τουρκία

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορους και προϋποθέσεις για την περαιτέρω πορεία των ενταξιακών προσπαθειών της Τουρκίας επιχειρεί να θέσει η Ευρώπη, λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου. Το Ευρωκοινοβούλιο ναι μεν ενέκρινε χθες την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ανέβαλε ωστόσο την ψηφοφορία για την έγκριση της επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης Ε.Ε. – Τουρκίας. Η αναβολή πλαισιώθηκε από αυστηρό μήνυμα ως προς τον κώδικα συμπεριφοράς, που η Αγκυρα οφείλει να εφαρμόζει στο μέλλον, καθοριστικό για την περαιτέρω πορεία της ενταξιακής της προσπάθειας. Εις απάντησιν όλων αυτών, αλλά και της εμμονής της Αυστρίας για «ειδική σχέση» Ε. Ε. – Τουρκίας, αντί για πλήρη τουρκική ένταξη, η Αγκυρα διεμήνυσε ότι μόνος αποδεκτός στόχος παραμένει η πλήρης ένταξη, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ απείλησε να απουσιάσει από την τελετή ενάρξεως των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα.

Αντιδράσεις της Αγκυρας

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θεωρεί δεσμευτικό το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου με το οποίο η Τουρκία καλείται να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων. O κ. Ερντογάν καταβάλλει προσπάθειες ώστε να μη σημειωθεί καμία «εμπλοκή» στην επικείμενη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή