Πιο πολύ… κεντρώοι οι Εργατικοί

Πιο πολύ… κεντρώοι οι Εργατικοί

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΡΑΪΤΟΝ. Με την ομιλία του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Τζακ Στρο, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου των Εργατικών στο Μπράιτον. Μετά την προχθεσινή ομιλία του Τόνι Μπλερ κατά τη διάρκεια της οποίας ο Βρετανός πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την πολιτική του κληρονομιά, ο κ. Στρο ανέπτυξε χθες τις κύριες γραμμές της εξωτερικής πολιτικής των Εργατικών, αποσαφηνίζοντας το πολιτικό μήνυμα του συνεδρίου.

Περισσότερο κεντρώοι

Οι Βρετανοί Εργατικοί δεν επιστρέφουν στην αριστερή τους παράδοση αλλά θα συνεχίσουν να κινούνται προς την κατεύθυνση που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια για να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στον κεντρώο χώρο. Οσο για τη διαδοχή του κ. Μπλερ από τον υπουργό Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν, μετά και την αρχηγική εμφάνιση του τελευταίου στο συνέδριο του Εργατικού κόμματος, αυτή παραμένει ένα σοβαρό ενδεχόμενο. Οπως σημείωνε η εφημερίδα The Guardian, «τα γεγονότα και ο ίδιος ο Γκόρντον Μπράουν θα καθορίσουν το κατά πόσον η ομιλία του Τόνι Μπλερ στο Μπράιτον ήταν η τελευταία του ενώπιον ενός κόμματος το οποίο οδήγησε σε τρεις διαδοχικές εκλογικές νίκες». H σιωπή πάντως του κ. Μπλερ ως προς το ζήτημα της διαδοχής του γεννάει ερωτηματικά για το πόσο διάστημα θα εξακολουθήσει να διατηρεί την εξουσία του στο κόμμα και να προχωρήσει με άνεση στις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει εξαγγείλει. Δυσκολίες όμως θα αντιμετωπίσει και ο «υποψήφιος» ηγέτης των Εργατικών, Γκόρντον Μπράουν, καθώς, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που εδόθησαν χθες στη δημοσιότητα, η βρετανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του έτους αναπτύχθηκε με τους βραδύτερους ρυθμούς των τελευταίων 12 ετών. Σύμφωνα πάντως με δημοσκόπηση του ινστιτούτου ICM για τον Guardian, μόνο το 13% των Εργατικών τάσσεται υπέρ της αποχώρησης του κ. Μπλερ από την ηγεσία των Εργατικών.

Το «αγκάθι» του Ιράκ

Οι πιέσεις όμως προς τον κ. Μπλερ ενδέχεται να αυξηθούν εξαιτίας και της συνεχιζόμενης βίας στο Ιράκ. Προσεγγίζοντας το ακανθώδες αυτό ζήτημα ο υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο ανέφερε ότι «δύσκολοι καιροί» περιμένουν τη Βρετανία και τους συμμάχους της και ότι η ανοικοδόμηση της χώρας θα χρειαστεί χρόνο για να επιτευχθεί. Για να ενισχύσει το επιχείρημά του περί της δυσκολίας του εγχειρήματος, ο κ. Στρο παραλλήλισε το Ιράκ με τη μεταπολεμική Γερμανία, στην οποία οι πρώτες εκλογές διεξήχθησαν τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου. O κ. Στρο υπερασπίστηκε επίσης τα νέα μέτρα της Βρετανίας για την πάταξη της ισλαμικής τρομοκρατίας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Ιουλίου στο Λονδίνο, χαρακτήρισε όμως «αδιανόητη» την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν με στόχο να μεταπειστεί η Τεχεράνη να διακόψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η ένταξη της Τουρκίας

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, εν όψει των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων που αρχίζουν την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Στρο τόνισε ότι θα αποτελούσε τεράστια προδοσία από πλευράς της E.E. αν έκλεινε τις πόρτες της στην Τουρκία. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αγκυρας, πρόσθεσε, αποτελούν προτεραιότητα της Βρετανίας, η οποία θα στηρίξει τις προσπάθειες του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία. O κ. Στρο προκάλεσε τα χειροκροτήματα των συνέδρων συνδέοντας τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας με την ανάγκη της Δύσης να συνυπάρξει ειρηνικά με τον μουσουλμανικό κόσμο. «Εντάσσοντας την Τουρκία στη Δύση θα τη μεταβάλουμε σε φάρο δημοκρατίας και εκσυγχρονισμού, θα έχουμε μια μουσουλμανική χώρα που θα δώσει το παράδειγμα στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή