ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«MHNYMA» ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟν ΛΙΒΑΝΟ

Το FBI ερευνά βομβιστική επίθεση στη Βηρυτό

ΒΗΡΥΤΟΣ. Ανδρες του αμερικανικού FBI επιχειρούν να εξιχνιάσουν την πιο πρόσφατη βομβιστική επίθεση στο Λίβανο, από την οποία τραυματίσθηκε σοβαρά τηλεπαρουσιάστρια σταθμού που εναντιώνεται στη Συρία. H κυβέρνηση του Λιβάνου και η αμερικανική πρεσβεία στη χώρα επεσήμαναν ότι η αμερικανική βοήθεια έχει απολύτως τεχνικό χαρακτήρα. Ομως, η παρουσία των Αμερικανών στα συντρίμμια του αυτοκινήτου της Μέι Τσιντιάκ στέλνει ένα μήνυμα στη Συρία, η οποία ήλεγχε το Λίβανο επί τρεις δεκαετίες.

ΑΠΟ TON ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

Τέρμα το κάπνισμα στο Βέλγιο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Οπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος. Επειτα από δέκα χρόνια παρακλήσεων για «σεβασμό» των μη καπνιστών στους χώρους εργασίας, η βελγική κυβέρνηση αποφάσισε να λύσει το ζήτημα του παθητικού καπνίσματος με νομοθετικά μέσα. Από τον Ιανουάριο το Βέλγιο θα απαγορεύσει το κάπνισμα σε όλους τους χώρους εργασίας, με την εξαίρεση των μπαρ και των εστιατορίων, όπου η απαγόρευση θα ισχύσει ένα χρόνο αργότερα. Παρά τις παραινέσεις, έως τώρα «οι καπνιστές συνέχιζαν να ανάβουν τσιγάρο και οι μη καπνιστές να αναπνέουν τον καπνό τους», δήλωσε ο Λι Γιόοσενς της αντικαρκινικής εταιρείας.

ΤΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Κλεμμένα πυρηνικά από Τσερνομπίλ

ΚΙΕΒΟ. Πυρηνικό υλικό, το οποίο πιστεύεται ότι είχε κλαπεί από το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ πριν από μία δεκαετία, ανακαλύφθηκε πρόσφατα από τις ουκρανικές αρχές, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου. Αξιωματούχοι ασφαλείας ανακάλυψαν μια πλαστική σακούλα, η οποία περιείχε 14 κομμάτια πυρηνικού καυσίμου, κατά τη διάρκεια συνήθους έρευνας στην εξωτερική περίμετρο του κατεστραμμένου αντιδραστήρα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του εργοστασίου, το ραδιενεργό αυτό υλικό είχε εξαφανιστεί από το 1995, την εποχή της σύλληψης και της καταδίκης ομάδας ανθρώπων για την κλοπή πυρηνικού υλικού από τον κατεστραμμένο κεντρικό πυρήνα του αντιδραστήρα.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

Διαβουλεύσεις για νέα κυβέρνηση

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Τη συγκρότηση μιας «δυνατής και σταθερής» κυβέρνησης υποσχέθηκε χθες ο πιθανότατα επόμενος πρωθυπουργός της Πολωνίας, Καζιμίρ Μαρσίνκιεβιτς, ενώ τα δύο ισχυρότερα κόμματα, που προέκυψαν από τις εκλογές, ετοιμάζονται να αρχίσουν συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. O εξέχων οικονομικός αναλυτής κ. Μαρσίνκιεβιτς έλαβε, σε μια απρόσμενη απόφαση, το χρίσμα για την πρωθυπουργία. H κίνηση αυτή είχε στόχο την επιτάχυνση των συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το κόμμα Πλατφόρμα των Πολιτών, το οποίο τάσσεται υπέρ της οικονομίας της αγοράς, και το οποίο ήρθε δεύτερο με ελάχιστη διαφορά από το συντηρητικό κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης, στις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

ΑΠΟ TA ΓΑΛΛΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Αυστηρός έλεγχος ξένων φοιτητών

ΠΑΡΙΣΙ. Μεγαλύτερο έλεγχο στους ξένους φοιτητές που υποδέχονται τα γαλλικά πανεπιστήμια ζητεί η γαλλική κυβέρνηση. Πολλοί από τους ξένους φοιτητές, εκμεταλλευόμενοι τη χαλαρότητα ορισμένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, κατορθώνουν να παρακάμψουν τον σκόπελο της άδειας εργασίας, καθώς με την εγγραφή στο πανεπιστήμιο λαμβάνουν αυτομάτως άδεια παραμονής. O αριθμός των ξένων φοιτητών στη χώρα παρουσίασε από το 1998 αύξηση 80%. Οι ξένοι φοιτητές στη Γαλλία έφθασαν φέτος τις 250.000. H συντριπτική πλειοψηφία προέρχεται από την Αφρική και μόλις το 16% από την E.E. των «15».

ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ

Δημοψήφισμα στο Αλγέρι

ΑΛΓΕΡΙ. Δημοψήφισμα για την εθνική συμφιλίωση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα στην Αλγερία, ύστερα από σχετική απόφαση του προέδρου, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα. Το ζήτημα του αποικιακού παρελθόντος, το οποίο κυριάρχησε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα, δεν πρόκειται, όπως τονίζουν οι αναλυτές, να παρεμποδίσει την υπογραφή συμφώνου φιλίας με το Παρίσι, η οποία αναμένεται να υλοποιηθεί πριν από το τέλος του χρόνου.

ΠΡΩΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ WΟLΚSWΑGΕΝ

Αθώος για την απιστία

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ. Δεν υπέπεσε στο αδίκημα της απιστίας ο πρώην διευθυντής προσωπικού της γερμανικής εταιρείας Wolkswagen, Πίτερ Χαρτς, σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις Γερμανών εισαγγελέων. Οι εισαγγελείς του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, οι οποίοι ερευνούν τις κατηγορίες για απιστία εντός της εταιρείας Wolkswagen, δήλωσαν ότι ελλείψει στοιχείων δεν επιβεβαιώνονται οι κατηγορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Χαρτς ενεπλάκη σε συμφωνίες, οι οποίες να θεμελιώνουν τις κατηγορίες περί απιστίας. Κανένα επίσης στοιχείο δεν απέδειξε τη διάπραξη εγκληματικών ενεργειών, εκ μέρους του κ. Χαρτς. O πρώην διευθυντής προσωπικού της εταιρείας παραιτήθηκε τον Ιούλιο, αφού κατηγορήθηκε για δωροδοκία.

ΣΤΗ NOTIA ΑΦΡΙΚΗ

Πείνα για 12 εκατ. ανθρώπους

ΡΩΜΗ. Αμεση βοήθεια σε τρόφιμα χρειάζονται περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι στη Νότια Αφρική, μετά τη φτωχή συγκομιδή σιτηρών, τα οποία δεν επαρκούν για τη διατροφή τους, ενώ η κατάσταση στο Σουδάν παρουσιάζεται ιδιαίτερα ανησυχητική, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις αξιωματούχου του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του OHE. Οι πληθυσμοί του Λεσότο, Μαλάουι, της Μοζαμβίκης, Ζουαζιλάνδης, Ζάμπια και Ζιμπάμπουε θα χρειαστούν σημαντική βοήθεια σε τρόφιμα, ήδη από τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή