Επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ

Επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 28 τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας έξω από αφγανικό στρατιωτικό κέντρο εκπαίδευσης στην Καμπούλ. O δράστης, ο οποίος επέβαινε σε μοτοσικλέτα, πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στο πάρκινγκ του στρατοπέδου, όπου πολλοί αξιωματικοί και απλοί στρατιώτες περίμεναν για να επιστρέψουν με λεωφορεία στα σπίτια τους. Μέχρι αργά χθες το βράδυ καμιά οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Ηταν η φονικότερη επίθεση στην αφγανική πρωτεύουσα εδώ και ένα χρόνο, η οποία έβαλε τέλος στην εύθραυστη 10ήμερη ηρεμία που απολάμβανε η χώρα μετά τις ιστορικές εκλογές στη χώρα. O αφγανικός εθνικός στρατός παίζει καίριο ρόλο στην ανοικοδόμηση της χώρας μετά από αρκετές δεκαετίες εισβολών, πολέμων και εμφυλίων συγκρούσεων. Μεταξύ των εννέα ανθρώπων, που έχασαν χθες τη ζωή τους, ήταν και ο δράστης της επίθεσης, όπως εξήγησε εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας.

Σκηνές φρίκης

Οι επιθέσεις αυτοκτονίας είναι πολύ σπανιότερες από τις αντίστοιχες ενέργειες στο Ιράκ με δράστες μέλη της ιρακινής αντίστασης. Αυτόπτης μάρτυρας διηγήθηκε πως ο καμικάζι κατευθύνθηκε προς το χώρο στάθμευσης στην αφγανική πρωτεύουσα και στη συνέχεια τινάχθηκε στον αέρα. «Είδα κομματιασμένα σώματα στρατιωτών και πυρπολημένα λεωφορεία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ρεπόρτερ του Associated Press είδε τρία καταστρεμμένα λεωφορεία από την ισχυρή έκρηξη. Στρατιώτες του NATO, αμερικανικές δυνάμεις και Αφγανοί αστυνομικοί σφράγισαν την περιοχή. Το χθεσινό επεισόδιο επιβεβαιώνει την απειλή, που ελλοχεύει από τη δράση των εξτρεμιστών τέσσερα χρόνια μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

Οι εκλογές της 18ης Σεπτεμβρίου θεωρούνται ένα σημαντικό βήμα για τον εκδημοκρατισμό της χώρας, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι οι Ταλιμπάν εξακολουθούν να ελέγχουν σημαντικό τμήμα στα νότια και ανατολικά. H πρωτεύουσα, στην οποία πραγματοποιούν συστηματικά περιπολίες οι νατοϊκές δυνάμεις, είναι από τις ασφαλέστερες περιοχές στο Αφγανιστάν. H τελευταία μεγάλη επίθεση στην Καμπούλ είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2004.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή