Καταδίκη της Ινγκλαντ για το Αμπού Γκραΐμπ

Καταδίκη της Ινγκλαντ για το Αμπού Γκραΐμπ

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΟΡΤ XOYNT, Τέξας. Σε τρία χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε τελικά από αμερικανικό στρατοδικείο η στρατιώτης Λίντι Ινγκλαντ, η οποία έγινε παγκοσμίως γνωστή κατά το σκάνδαλο κακοποίησης κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γκραΐμπ στο Ιράκ. H Ινγκλαντ, η οποία κρίθηκε ένοχη για έξι από τις επτά κατηγορίες που αντιμετώπιζε, υποστήριξε ότι παρασύρθηκε από τον τότε φίλο της Τσαρλς Γκρέινερ, επίσης δεσμοφύλακα στις ίδιες φυλακές, που εκμεταλλεύτηκε την αγάπη και την εμπιστοσύνη της.

Η Ινγκλαντ έγινε το πρόσωπο του σκανδάλου του Αμπού Γκραΐμπ καθώς διακρίνεται σε πολλές φωτογραφίες δίπλα σε κρατούμενους που βασανίζονται και εξευτελίζονται. Σε μία από αυτές κρατούσε έναν γυμνό Ιρακινό κρατούμενο δεμένο με λουρί από το λαιμό και σε μία άλλη ποζάρει δίπλα σε μία πυραμίδα που είχαν εξαναγκαστεί να σχηματίσουν γυμνοί κρατούμενοι. Οι δικηγόροι της Ινγκλαντ υποστήριξαν ότι έλαβε μέρος στην κακομεταχείριση των κρατουμένων προκειμένου να ευχαριστήσει τον Γκρέινερ. Πέρυσι ο Γκρέινερ καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα ετών ως αρχηγός των Αμερικανών στρατιωτών που βασάνιζαν Ιρακινούς κρατουμένους. Κατά την απολογία του ο Γκρέινερ είχε υποστηρίξει ότι εκτελούσε εντολές ανωτέρων. Για την υπόθεση του Αμπού Γκραΐμπ που έπληξε σοβαρά την εικόνα του αμερικανικού στρατού ως απελευθερωτικού στρατού στο Ιράκ κατηγορήθηκαν εννέα στρατιώτες και υπαξιωματικοί. Οι τρεις καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης, ενώ έξι ήρθαν σε συμβιβασμό με την κατηγορούσα αρχή. Ωστόσο, κανείς Αμερικανός αξιωματικός στις φυλακές του Αμπού Γκραΐμπ δεν αντιμετώπισε ποτέ κατηγορίες, παρά μόνο διοικητικά μέτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή