Κύμα εκκαθαρίσεων εξήντα οκτώ οδηγιών από την Κομισιόν…

Κύμα εκκαθαρίσεων εξήντα οκτώ οδηγιών από την Κομισιόν…

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μαζική… «κουρά» δεκάδων οδηγιών που βρίσκονταν επί χρόνια σε εκκρεμότητα ενώπιον του συμβουλίου υπουργών προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ένα κύμα εκκαθαρίσεων που συμπαρέσυρε συνολικά 68 προτάσεις οδηγιών από τις 183 που εκκρεμούν προς έγκρισιν από το 2003. Για πολλές, ίσως τις περισσότερες από αυτές, οι κυβερνήσεις (που ζητούν τη σύνταξή τους) έχουν εν τω μεταξύ μετανιώσει κι ως εκ τούτου οι πιθανότητες έγκρισής τους ήταν ελάχιστες.

Επιπλέον, δε, οι οδηγίες αυτές δεν ευθυγραμμίζονται με την πολιτική της Επιτροπής Μπαρόζο: με άλλα λόγια εντάσσονται στην παρεμβατική και εν μέρει σοσιαλίζουσα πολιτική της Επιτροπής Πρόντι και όχι στις προτεραιότητες που κυρίως από το Λονδίνο επεβλήθησαν στον Μπαρόζο. Επιπλέον κίνητρο ήταν η εξυπηρέτηση του στόχου της «πάταξης της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών», αυτό το μόνιμο φετίχ των Βρετανών και άλλων Βορειοευρωπαίον συνοδοιπόρων τους.

Ετσι, τα κριτήρια επιλογής των προτάσεων που απεσύρθησαν ήταν οι εξής: αν προάγουν την ανταγωνιστικότητα, αν βελτιώνουν την υφιστάμενη νομοθεσία, αν έχουν πιθανότητες έγκρισης και αν παραμένουν επίκαιρες.

Μεταξύ άλλων, απεσύρθησαν προτάσεις που αφορούν ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις για το επαγγελματικό πετρέλαιο, τη σήμανση των τροφίμων και την απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών το Σαββατοκύριακο. Αλλες, όπως η μεταφορά αποβλήτων ή ο ΦΠΑ στους ταξιδιωτικούς πράκτορες ή το καθεστώς των γραφείων «ενοικίασης εργαζομένων», δεν καταργούνται αλλά αποσύρονται προσωρινά για να υποστούν περαιτέρω επεξεργασία.

Οι υπόλοιπες 109 προτάσεις που εκκρεμούν παραμένουν στο τραπέζι του συμβουλίου υπουργών, καθώς κρίθηκε ότι παρά το ότι δεν έχουν ακόμα εγκριθεί από τις κυβερνήσεις σχεδόν δύο χρόνια μετά την κατάθεσή τους από την Επιτροπή είτε γιατί «προάγουν τους στόχους της Λισσαβώνας», είτε γιατί είναι αμιγώς τεχνικού – διοικητικού χαρακτήρα.

Η Επιτροπή δεν σταματάει εδώ καθώς προαναγγέλλει την περαιτέρω «απλούστευση και ενημέρωση» της υφιστάμενης ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία αριθμεί 80.000 σελίδες, αριθμός που ορισμένοι κρίνουν «υπερβολικό», αν και πραγματικός στόχος τους είναι ο εν γένει περιορισμός της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Στόχος είναι να περιορισθεί ο όγκος της νομοθεσίας στις 50.000 σελίδες, αριθμός που προφανώς κρίνεται ότι θα αποφέρει βελτίωση του ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου.

Ο αρχιτέκτων της όλης διαδικασίας, ο Γερμανός αντιπρόεδρος της Επιτροπής και πρώην Επίτροπος Διεύρυνσης, Γκίντερ Φερχόιγκεν, χαρακτήρισε την απόφαση «πρώτη αρχή για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας», όμως, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Πολ Νίρουπ Ράσμουνσεν, δήλωσε ότι πραγματικός στόχος είναι μάλλον η μαζική φιλελευθεροποίηση, ενώ από την άλλη πλευρά, ο σύνδεσμος γερμανικών βιομηχανιών καταδίκασε την κίνηση των Φερχόιγκεν – Μπαρόζο ως «ανεπαρκή»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή