Οζκιόκ: «Ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας»

Οζκιόκ: «Ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας»

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις προοπτικές των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στο πλαίσιο των νέων γεωπολιτικών δεδομένων, παρουσιάζει σε άρθρο του στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Turkish Daily News» επ’ ευκαιρία της διεθνούς έκθεσης εξοπλισμών IDEF 2005 στην Αγκυρα, ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Χιλμί Οζκόκ:

«Η Τουρκία βρίσκεται στο επίκεντρο της γεωγραφικής σύζευξης τριών ηπείρων, ενώ ελέγχει το στρατηγικής σημασίας θαλάσσιο πέρασμα προς τη Μαύρη Θάλασσα. H γεωγραφική θέση της Τουρκίας την καθιστά σημαντικό παράγοντα στη διαχείριση κρίσεων στη M. Ανατολή και την Κεντρική Ασία.

Συγκεκριμένα μέτρα

Για να επιβιώσει και να διεκδικήσει τα εθνικά της συμφέροντα, η χώρα μας οφείλει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης πιθανών απειλών. Για να διατηρήσει τη σταθερότητα και τα εθνικά της συμφέροντα, πρέπει να διαθέτει αποτελεσματικές ένοπλες δυνάμεις, ανάλογες της απειλής που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει έτσι να έχουν την ικανότητα αντιμετώπισης εσωτερικών επιβουλών, αλλά και εξωτερικών κινδύνων. Χάρη στη μεγάλη ταχύτητα ανάπτυξης και την ευκινησία τους, οι τουρκικές δυνάμεις πρέπει να διατηρήσουν την υπεροχή τους σε τεχνολογία, πληροφόρηση και εκπαίδευση. Τα χαρακτηριστικά αυτά θα επιτρέψουν στις ένοπλες δυνάμεις να επιχειρούν κάτω από οιεσδήποτε συνθήκες και να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του NATO, ώστε να συμμετέχουν επιτυχώς σε διεθνείς αποστολές.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό οι πληροφορίες να εξασφαλίζονται ταχύτερα και να τυχαίνουν καλύτερης διαχείρισης, ώστε να ενισχύεται η αποτελεσματικότητα της διοίκησης.

Η βελτίωση των διαβιβάσεων αποτελεί πρωταρχικό στόχο μας, καθώς μόνο αυτή μπορεί να εξασφαλίσει τη διαρκή ετοιμότητα των στρατιωτικών μας δυνάμεων. O μόνος τρόπος για την επίτευξη των παραπάνω στόχων είναι η ανάπτυξη βιώσιμης και αυτάρκους εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, ανταγωνιστικής στη διεθνή αγορά. Για να διασφαλισθεί αυτό είναι αναγκαία η παρακολούθηση των τεχνολογικών εξελίξεων στα οπλικά συστήματα. H υιοθέτηση κάθε νέου συστήματος, όμως, πρέπει να συνοδεύεται από εγγυήσεις τεχνογνωσίας, ώστε οι τουρκικές βιομηχανίες να είναι ικανές να συντηρήσουν και να βελτιώσουν το κάθε οπλικό σύστημα.

Η ικανότητα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας να ικανοποιεί τις ανάγκες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων βελτιώνεται μέρα με τη μέρα, περιορίζοντας ταυτόχρονα την τεχνολογική μας εξάρτηση από ξένα κράτη και τη ροή συναλλάγματος προς τις οικονομίες τους. Οι προσπάθειες στον τομέα αυτό πρέπει να συνεχισθούν.

Τεχνολογική συνεργασία

Παρατηρώντας τις παγκόσμιες εξελίξεις μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, βλέπουμε ότι οι κατά τόπους οικονομικές κρίσεις και η οικονομική στασιμότητα οδηγούν σε περιορισμό των αμυντικών δαπανών. Το φαινόμενο αυτό καθιστά αναγκαία τη μείωση του κόστους έρευνας και ανάπτυξης, αλλά και εκείνου της παραγωγής αμυντικών συστημάτων.

Αναγκαία είναι, όμως, και η συνεργασία με αμυντικές βιομηχανίες του εξωτερικού και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Υπό αυτό το πρίσμα πιστεύω ότι είναι προς όφελος της Τουρκίας να προχωρήσει σε συνεργασίες με φιλικά και σύμμαχα κράτη, συμμετέχοντας ενεργά σε πολυεθνικές επενδύσεις στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας αμυντικών συστημάτων.

Είναι αναγκαίο, η χώρα μας να αναζητήσει συνεργασίες που θα οδηγήσουν όχι μόνο στην απλή μεταβίβαση τεχνολογίας, αλλά και στην ανάπτυξη ερευνητικής και εξαγωγικής ικανότητας για τα παραγόμενα συστήματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή