«Αιχμαλώτισαν» σε φωτογραφία το θρυλικό γιγάντιο καλαμάρι

«Αιχμαλώτισαν» σε φωτογραφία το θρυλικό γιγάντιο καλαμάρι

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και δεκαετίες, επιστήμονες και εξερευνητές των ωκεανών διοργανώνουν πολυδάπανες εξορμήσεις για τον εντοπισμό και τη φωτογράφιση του γιγάντιου καλαμαριού, του θρυλικού τέρατος των βυθών με μάτια σε μέγεθος πιάτου και εφιαλτικά πλοκάμια γεμάτα βεντούζες.

Στόχος των ερευνών ήταν η ενίσχυση της γνώσης γύρω από τα παράξενα αυτά όντα, με την κάκιστη φήμη. O Ιούλιος Βερν τα ήθελε να επιτίθενται σε υποβρύχια και αυτά του συγγραφέα του μυθιστορήματος «Τα Σαγόνια του Καρχαρία» Πίτερ Μπέντσλεϊ έτρωγαν μικρά παιδιά. Στην πραγματικότητα, όμως, τα γιγάντια καλαμάρια διακρίνονται για την επιμονή τους να μην εμφανίζονται σε ανθρώπινα μάτια.

Ενώ γιγάντια καλαμάρια έχουν πιαστεί σε δίχτυα ψαράδων κατά το παρελθόν, ενώ πεθαμένα ή ημιθανή έχουν ξεβραστεί σε παραλίες, οι πολλές επιστημονικές αποστολές απέτυχαν μέχρι σήμερα να φωτογραφίσουν ένα από αυτά ζωντανό στο φυσικό του περιβάλλον. Δύο Ιάπωνες επιστήμονες, ο Τσουνέμι Κουμποντέρα και ο Κιοΐτσι Μόρι, δημοσίευσαν σε βρετανική επιστημονική επιθεώρηση την πρώτη παρατήρηση και φωτογράφιση ζωντανού γιγάντιου καλαμαριού.

Οι δύο ερευνητές έστησαν το εργαστήριό τους σε θαλάσσια περιοχή 600 ναυτικά μίλια νότια του Τόκιο, στις νήσους Μπόνιν, όπου φωτογράφισαν το τέρας σε βάθος χιλίων μέτρων. Επειτα από διστακτικές κινήσεις, που κράτησαν τέσσερις ώρες, το πλάσμα μήκους 8,5 μέτρων, άρπαξε το δόλωμα και εξαφανίσθηκε στα βάθη, αφού άφησε πίσω του κομμάτι πλοκαμιού, μήκους 6 μέτρων.

Επιθετικός κυνηγός

Το γιγάντιο καλαμάρι «μοιάζει να είναι πολύ πιο επιθετικός κυνηγός απ’ ό,τι αρχικά υποπτευόμαστε, καθώς αξιοποιεί τα μακριά πλοκάμια του για να χτυπήσει και να ακινητοποιήσει το θήραμά του», καταλήγουν οι επιστήμονες στο άρθρο τους. Τα πλοκάμια έχουν μάλιστα τη δυνατότητα να σφίγγουν το θύμα τους, όπως κάνει και ο πύθωνας. «Μιλάμε για ένα μυστήριο χιλιετιών. Ουδείς γνώριζε τι μορφή είχαν τα γιγάντια καλαμάρια στη θάλασσα. Τα βλέπαμε μόνο νεκρά. Οι εικόνες αυτές ανοίγουν το δρόμο για λεπτομερέστερη μελέτη της ζωής τους», λέει ο Ρίτσαρντ Ελις, συγγραφέας του βιβλίου «Τέρατα της Θάλασσας». Ακόμη και οι κυνηγοί καλαμαριών, όμως, έχουν μείνει άναυδοι.

Πώς το φωτογράφισαν

Οι Ιάπωνες επιστήμονες εργάζονται για το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Τόκιο και την Οργάνωση Παρατήρησης Φαλαινών Ογκασαουάρα. Ανακάλυψαν το γίγαντα των βυθών, ενώ ερευνούσαν την περιοχή για κοπάδι φαλαινών, που ως γνωστόν κυνηγούν το γιγάντιο καλαμάρι. Κατασκεύασαν έτσι σύστημα πλεύσης με πετονιά, από το οποίο κρεμόταν ρομποτική κάμερα και στροβοσκοπικό φως. H φωτογραφική μηχανή κοίταζε προς τα κάτω, σε αγκίστρι δολωμένο με μικρό καλαμάρι, αποτυπώνοντας φωτογραφία κάθε 30 δευτερόλεπτα. Σάκος πολτού καλαμαριών λειτούργησε ως οσφρητικό δόλωμα.

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2004, γιγάντιο καλαμάρι επετέθη στο δόλωμα τυλίγοντας δύο από τα πλοκάμια του γύρω από αυτό. Το ένα πλοκάμι πιάστηκε στο αγκίστρι, ενώ το τέρας πάλευε 4 ώρες για να ελευθερωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή