Δικαστική δίωξη κατά του Ντιλέι, ηγέτη στη Βουλή

Δικαστική δίωξη κατά του Ντιλέι, ηγέτη στη Βουλή

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως πολιτική βόμβα με απρόβλεπτες συνέπειες για την κυβέρνηση Μπους χαρακτηρίζεται η απόφαση των δικαστικών αρχών του Τέξας να παραπέμψουν σε δίκη τον ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τομ Ντιλέι, έναν από τους στενότερους συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου.

Ο Ντιλέι και δύο συνεργάτες του παραπέμπονται σε δίκη με την κατηγορία της συνωμοσίας για τη συγκρότηση μηχανισμού παράνομης χρηματοδότησης των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2002 στην Πολιτεία του Τέξας, από την οποία κατάγονται τόσο ο Μπους όσο και ο Ντιλέι. Σύμφωνα με τον περιφερειακό εισαγγελέα Ρόνι Ιρλ, ο Ντιλέι και οι βοηθοί του εισέπραξαν ποσό 190.000 δολαρίων από μεγάλες επιχειρήσεις (κάτι που ρητά απαγορεύεται από την εκλογική νομοθεσία), αλλά παραπλάνησαν τις αρχές, εμφανίζοντας τα χρήματα αυτά ως προερχόμενα από συνεισφορές μεμονωμένων πολιτών. Εάν κηρυχθεί ένοχος, ο Ντιλέι θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έξι μηνών έως δύο χρόνων και πρόστιμο 10.000 δολαρίων.

Σε συνέντευξη Τύπου ο Ντιλέι αρνήθηκε τις κατηγορίες, καταγγέλλοντας τον εισαγγελέα Ρόνι Ιρλ για «κραυγαλέο πολιτικό φανατισμό». Στο πλευρό του Ντιλέι έσπευσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν, ο οποίος τον χαρακτήρισε «καλό σύμμαχο (του Μπους), που έχει εργασθεί σκληρά στην υπηρεσία του αμερικανικού λαού».

Ωστόσο, η υπόθεση Ντιλέι ανέδειξε το διευρυνόμενο ρήγμα μεταξύ μετριοπαθών και σκληροπυρηνικών Ρεπουμπλικάνων. O βαλλόμενος ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή εκπροσωπεί την πιο συντηρητική τάση σε όλα τα επίμαχα ζητήματα -πρωτοφανείς φοροαπαλλαγές υπέρ των επιχειρηματιών, απαγόρευση των αμβλώσεων και της έρευνας με βλαστοκύτταρα- και διατηρεί στενούς, προσωπικούς δεσμούς με ηγέτες της σκληροπυρηνικής, χριστιανικής Δεξιάς, όπως τον ευαγγελιστή Τιμ Λαχέι.

Μετά την αναγκαστική παραίτηση του Ντιλέι, ο μετριοπαθέστερος πρόεδρος της Βουλής Ντένις Χάστερτ επιχείρησε να προωθήσει, ως αντικαταστάτη του, τον ρεπουμπλικάνο βουλευτή Ντέιβιντ Ντράιερ από την Καλιφόρνια, ο οποίος είχε υιοθετήσει περισσότερο φιλελεύθερες θέσεις σε ζητήματα, όπως μετανάστευση, γάμοι ομοφυλοφίλων, έρευνα με βλαστοκύτταρα κ.ά. Ωστόσο, η προσπάθειά του προσέκρουσε στην αντίδραση των συντηρητικών, οι οποίοι κατάφεραν να διορίσουν ως προσωρινό αντικαταστάτη του Ντιλέι τον Ρόι Μπλαντ. Σε κάθε περίπτωση, μόλις 11 μήνες μετά την τριπλή νίκη των Ρεπουμπλικάνων σε προεδρία, Βουλή και Γερουσία, η πλειοψηφία τους στο Κογκρέσο εμφανίζεται εύθραυστη.

Ανώτατος δικαστής ο T. Ρόμπερτς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. H αμερικανική Γερουσία ενέκρινε, χθες, όπως άλλωστε αναμενόταν, την υποψηφιότητα του Τζον Ρόμπερτς ως προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία. H εκλογή του Ρόμπερτς, ο οποίος είναι μόλις 50 ετών και επελέγη προσωπικά από τον πρόεδρο Μπους, έχει μεγάλη σημασία, καθώς ο νέος πρόεδρος του δικαστηρίου αναμένεται να έχει μακρόχρονη θητεία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα κληθεί να αποφασίσει επί σειράς φλεγόντων ζητημάτων.

Η υποψηφιότητα Ρόμπερτς εγκρίθηκε με ψήφους 78-22· υπέρ του ψήφισαν όλοι οι 55 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές και περίπου οι μισοί Δημοκρατικοί. Υπό τον κ. Ρόμπερτς το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα κληθεί να αποφασίσει εφέτος επί θεμάτων όπως οι αμβλώσεις, η χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών και η ευθανασία. Στο άμεσο μέλλον το δικαστήριο θα απασχολήσουν υποθέσεις σχετικές με τη θρησκεία, τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, την ανθρώπινη κλωνοποίηση και τον πόλεμο των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή