Πιο κοντά στον «μεγάλο συνασπισμό» στη Γερμανία

Πιο κοντά στον «μεγάλο συνασπισμό» στη Γερμανία

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Νέο γύρο στο πολιτικό πόκερ, που παίζεται αυτήν τη στιγμή στη Γερμανία, εγκαινίασε η φημολογία ότι ο καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, προτίθεται να παραιτηθεί μετά τις μεθαυριανές επαναληπτικές εκλογές στη Δρέσδη, στις 3 Οκτωβρίου, ανήμερα δηλαδή της εθνικής επετείου της ενοποίησης των δύο Γερμανιών και να ανοίξει τον δρόμο για τη διαδοχή του, είτε από τη συντηρητική αντίπαλό του, Αγκελα Μέρκελ, είτε από κάποιο τρίτο πρόσωπο. Το σενάριο της απόσυρσης του Σρέντερ την προσεχή Δευτέρα διαψεύστηκε κατηγορηματικά από την κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή η κ. Μέρκελ αναγνώριζε, μετά τη συνάντησή της με στελέχη των Ελεύθερων Δημοκρατών, πως η χώρα βρίσκεται πολύ εγγύτερα στη συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού, παρά σε οποιαδήποτε άλλη μορφή συνεργασίας.

Ενας εκ των συμμετεχόντων στον δεύτερο κύκλο των δικομματικών συζητήσεων προχθές το βράδυ, ο Χριστιανοκοινωνιστής, Μίχαελ Γκλος, ζήτησε χθες από τον καγκελάριο να θυσιαστεί, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο. Επικαλούμενο στενό συνεργάτη του καγκελάριου, το βερολινέζικο ταμπλόιντ BZ έγραψε χθες: «Απόσυρση Σρέντερ ανήμερα της εθνικής εορτής – Δευτέρα, η τελευταία μέρα στη δουλειά;». «Ανοησίες», σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Ακόμη και ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Φραντς Μίντεφερινγκ, διέψευσε την πληροφορία. «Δεν ισχύει το ρεπορτάζ», ανέφερε ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης, ο οποίος απέφυγε να προβλέψει αν ο μεγάλος συνασπισμός αναμένεται να ναυαγήσει, εξαιτίας της αδιαλλαξίας αμφότερων πλευρών για την κατάληψη της καγκελαρίας. «Το ζήτημα αυτό είναι μελλοντικό», αρκέστηκε να δηλώσει. Επιπλέον επέμεινε ότι το κόμμα του αποκλείεται να συμμετάσχει σε μια κυβερνητική συμμαχία υπό την κ. Μέρκελ. O υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Κλέμεντ, εκτίμησε ότι τα πρώτα δείγματα για την προοπτική συνεννόησης θα διαφανούν την επόμενη εβδομάδα. H προοπτική του μεγάλου συνασπισμού έχει αρχίσει να γίνεται αποδεκτή από την αγορά στη Γερμανία: ήδη το Χρηματιστήριο έχει καταρρίψει το ρεκόρ των τελευταίων τριών ετών και η ανεργία μειώθηκε στο 11,2% από 11,4% τον Σεπτέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή