Στις κάλπες χθες οι Αλγερινοί

Στις κάλπες χθες οι Αλγερινοί

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΛΓΕΡΙ. Εν μέσω έντονου σκεπτικισμού οι πολίτες της Αλγερίας ψήφισαν χθες επί του σχεδίου του προέδρου Μπουτέφλικα για τη μερική αμνήστευση των ισλαμιστών ανταρτών που επί 13 χρόνια βρίσκονται σε πόλεμο με τον στρατό της Αλγερίας.

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων περισσότεροι από 150 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους είτε από τους ισλαμιστές αντάρτες είτε από τις δυνάμεις ασφαλείας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν το σχέδιο αμνήστευσης υποστηρίζοντας ότι παραγράφει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από όλες τις πλευρές και δίνει πρόσθετες εξουσίες στον πρόεδρο.

Ο εμφύλιος στην Αλγερία άρχισε το 1992, όταν ο στρατός ακύρωσε το αποτέλεσμα των πρώτων πολυκομματικών εκλογών που διενεργήθηκαν στη χώρα και τις οποίες επρόκειτο να κερδίσει το φονταμενταλιστικό Ισλαμικό Μέτωπο Σωτηρίας. Οι αντάρτες διέπραξαν φοβερές ακρότητες, σήμα κατατεθέν τους ήταν το σφάξιμο των θυμάτων τους, ενώ η εξαφάνιση τουλάχιστον έξι χιλιάδων ανθρώπων αποδίδεται στον στρατό και την αστυνομία. Σήμερα οι αντάρτες υπολογίζονται σε περίπου 800 με 1.000, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του ’90 αριθμούσαν 25 χιλιάδες άνδρες. Τα τελευταία χρόνια οι σκοτωμοί έχουν περιοριστεί, όμως εκατοντάδες στρατιώτες και πολίτες χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο.

Η κυβέρνηση της Αλγερίας και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης διεξήγαγαν έντονη εκστρατεία προκειμένου να πείσουν τον λαό να ψηφίσει την αμνήστευση των ανταρτών, ωστόσο πολλοί Αλγερινοί θεωρούν ότι η βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης τους είναι σημαντικότερη από την αμνηστία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή