Αποχρωσεις

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δύο από τους κορυφαίους κομμωτές της Γερμανίας διασταυρώνουν τα… ψαλίδια τους, διεκδικώντας ο καθένας για τον εαυτό του το καινούργιο κούρεμα της κ. Μέρκελ, το οποίο ναι μεν βελτίωσε την εμφάνισή της, δεν της εξασφάλισε ωστόσο και την πολυπόθητη καγκελαρία. Πρόκειται για τον Ούντο Βαλτς, ο οποίος κουρεύει και τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, και τη Μαρτίνα Αχτ, η οποία διατείνεται ότι σ’ αυτήν οφείλεται η αλλαγή προς το θηλυκότερο της κ. Μέρκελ. Εντούτοις, ο κ. Βαλτς, ο γνωστότερος κομμωτής διασημοτήτων στη Γερμανία κι αυτός, ο οποίος προ καιρού κατέθεσε ενόρκως ότι ο καγκελάριος Σρέντερ δεν βάφει τα μαλλιά του (όταν τέλος πάντων είχε προκύψει τέτοιο θέμα), επιμένει ότι γνωρίζει και την τελευταία τρίχα της κεφαλής της κ. Μέρκελ, δεδομένου ότι ασχολείται μαζί της παλαιόθεν κι επιπλέον έχει τακτικό ραντεβού κάθε μήνα. Αν τώρα η κυρία Αχτ επιθυμεί να κλέψει λίγη δημοσιότητα για τον εαυτό της, επειδή ενδεχομένως κάποτε η κ. Μέρκελ χρειάστηκε «φορμάρισμα» και ευρισκόμενη στην περιοχή της -στο Οφενμπαχ- την εξυπηρέτησε, αυτό δεν σημαίνει ότι και η… νίκη είναι δική της.

Η χαρά του παιδιού

Την περασμένη άνοιξη, διαβάζουμε, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας είχε παροτρύνει τους πολίτες να «επιτελέσουν το πατριωτικό τους καθήκον» με μεγαλύτερη ζέση, ώστε να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά και η χώρα τους να μην καταντήσει μια μέρα χώρα γερόντων. Αλλά οι Αυστραλοί φαίνεται ότι πράττουν το καθήκον τους και με το παραπάνω, καθώς όπως έδειξαν τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας για το έτος 2004, ο αριθμός των γεννήσεων στη χώρα έχει αυξηθεί στο 1,77 για κάθε γυναίκα, φθάνοντας στο υψηλότερο ποσοστό του από το 1997. Αν, επομένως, οι Αυστραλοί συνεχίσουν στους ίδιους ή ταχύτερους ρυθμούς, τότε μπορεί να… σώσουν την πατρίδα. Αλλά ας συνεχίσει κι αυτή να κάνει ό,τι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση: υποστήριξη της εργαζόμενης γυναίκας και της οικογένειας, ηθική, οικονομική και πρακτική, ώστε οι πολίτες εκτός από ευχαρίστηση να έχουν και άλλου είδους κίνητρα. Ειδάλλως θα προτιμήσουν… σκέτη την ευχαρίστηση.

Το πρώτο φιλί της Τσέρι

Το πιστεύετε ή όχι, πριν από τέσσερις, τόσες, δεκαετίες, όλα τα αγοράκια της γειτονιάς της, στο Λίβερπουλ, έτρεχαν πίσω από τη μικρή Τσέρι. Ωστόσο, τυχερός στάθηκε μόνο ο μεγάλος Τόνι Μπλερ, τον οποίο παντρεύτηκε η ωραία κόρη, αποκτώντας μαζί του και τέσσερα παιδιά. Ολ’ αυτά συζητούν και σχολιάζουν τις τελευταίες μέρες οι Βρετανοί κι ουχί, όπως ενδεχομένως θα περίμενε κάποιος, τα όσα διημείφθησαν στο ετήσιο συνέδριο των Εργατικών, οι εργασίες του οποίου έληξαν χθες. Από εκεί, βεβαίως, ξεκίνησαν όλα, απ’ το συνέδριο των Εργατικών, στο Μπράιτον, όταν παρουσιάστηκε στην Πρώτη Κυρία της Βρετανίας ένα σύστημα υπολογιστή, με χάρτες της χώρας. H Τσέρι Μπλερ έσπευσε να εντοπίσει το πατρικό της, κάπου στο Λίβερπουλ. Κι ενώ βρισκόταν αρκετά κοντά, οι παριστάμενοι άκουσαν την κυρία Μπλερ να δείχνει μια σιδηροδρομική γέφυρα και να λέει: «Εκεί πήρα το πρώτο φιλί. Τον έλεγαν Στέφεν Σμέρντον». Αυτό ήταν, οι δημοσιογράφοι έδωσαν την «είδηση» από το Μπράιτον και ολόκληρη η Βρετανία άρχισε να ψάχνει για τον τυχερό Στέφεν. Εδώ ο Στέφεν, εκεί ο Στέφεν, εντοπίστηκε σε προάστιο του Λονδίνου, όπου έχει δική του ταβέρνα, και τα είπε… όλα. Οπως ότι εκείνος ήταν μεν τυχερός αλλά μόνο προς στιγμήν, ενώ ο Τόνι Μπλερ είναι ο πραγματικά τυχερός.

Υδραυλικός περιζήτητος

Το επάγγελμα του υδραυλικού καθίσταται, εσχάτως, τόσο περιζήτητο, όσο δυσεύρετος είναι ο ίδιος. Υδραυλικό ήθελε μια Ρωσίδα συνταξιούχος και υδραυλικό δεν έβρισκε, έως ότου ενημερώθηκε για το πρόβλημά της ο πρόεδρος Πούτιν, κι αμέσως το σπίτι της γέμισε υδραυλικούς (τρόπος του λέγειν) και πολύτιμο νερό. Το βέβαιον είναι, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Νοβόστι, ότι το αίτημα της συγκεκριμένης κυρίας εκπληρώθηκε αμέσως μόλις το έθεσε στον Ρώσο πρόεδρο, στη διάρκεια τρίωρης ανοιχτής τηλεοπτικής συνομιλίας του με τον λαό. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν και κατά πόσον ο κ. Πούτιν απευθύνθηκε σε κάποιον… φθηνό Πολωνό υδραυλικό, ο οποίος είχε μετατραπεί στο «φόβητρο» των Γάλλων ψηφοφόρων, πριν από το δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Το πιθανότερο είναι πως όχι, καθώς οι Πολωνοί υδραυλικοί… απασχολούνται εσχάτως στον πολωνικό τουρισμό (βλ. τη διαφημιστική αφίσα, με την οποία Πολωνός υδραυλικός καλούσε τους Γάλλους τουρίστες στη χώρα του, το περασμένο καλοκαίρι).

Ποινές σε μηχανόβιους

Επί ποδός… πολέμου είναι -μαθαίνουμε- χιλιάδες μοτοσυκλετιστές στην Ιταλία, καθώς κινδυνεύουν να απολέσουν τη μηχανή τους, μετά την εφαρμογή ενός νέου και αυστηρότερου νόμου που αφορά στα δίκυκλα. O νέος νόμος προβλέπει κατάσχεση και πώληση του δικύκλου σε πλειστηριασμό εάν ο οδηγός του δεν φοράει κράνος αλλά το κρατάει στο χέρι, μεταφέρει και δεύτερο άτομο σε μηχανή μικρού κυβισμού, μεταφέρει ζώο ή οδηγεί με το ένα χέρι ή στη μία ρόδα. H επί έναν σχεδόν μήνα εφαρμογή του νόμου είχε αποτέλεσμα να κατασχεθούν περί τα 1.200 «50άρια» μόνο στη Νάπολη, ενώ σαφώς μικρότερη υπήρξε η «συγκομιδή» στο πλουσιότερο Μιλάνο, όπου οι κατασχέσεις δεν ξεπέρασαν τις δυο εκατοντάδες. Και μόνο το γεγονός ότι οι περισσότεροι οδηγοί δικύκλων είναι κατά κανόνα νέοι και με περιορισμένο εισόδημα, είναι φυσικό να δημιουργεί εκτεταμένη δυσφορία, η οποία στρέφεται σαφώς πλέον προς την κυβέρνηση, ενώ ήδη έχουν φθάσει στα ιταλικά δικαστήρια οι πρώτες ενστάσεις για την εφαρμογή του νόμου. Κανείς δεν λέει ότι τα δίκυκλα πρέπει να κυκλοφορούν χωρίς κανόνες, αλλά μια μίνιμουμ ισορροπία μεταξύ παράβασης και τιμωρίας δεν θα έβλαπτε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή