Ρεκόρ τήξης των πάγων στην Αρκτική

Ρεκόρ τήξης των πάγων στην Αρκτική

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην Αρκτική, σύμφωνα με προειδοποιήσεις επιστημόνων, καθώς η τήξη του θαλάσσιου πάγου έχει αυξηθεί φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ.

Η επιστημονική ομάδα του Αμερικανικού Κέντρου Μελέτης Χιονιού στο Κολοράντο εξέθεσε τους φόβους της ότι η περιοχή έχει εγκλωβισθεί σε καταστροφικό κύκλο, όπου μάζες θερμού αέρα προκαλούν τήξη ολοένα και μεγαλύτερων όγκων πάγου, οι οποίοι συντελούν με τη σειρά τους στην περαιτέρω θέρμανση της ατμόσφαιρας.

Εικόνες από δορυφόρους δείχνουν ότι η συνολική έκταση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής αυτό τον μήνα υποχώρησε κατά 20% κάτω από το μέσον όρο για τον Σεπτέμβριο, λιώνοντας επιπλέον 800.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα πάγου, έκταση ίση με τη Γαλλία. Εάν η παρούσα τάση συνεχισθεί, ο Αρκτικός ωκεανός το καλοκαίρι δεν θα περιέχει καθόλου πάγο, πολύ πριν από το τέλος του αιώνα μας.

Τέσσερα χρόνια με λίγο πάγο

Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας στο Κολοράντο, Τεντ Σκάμπος, λέει ότι η τήξη των θαλάσσιων πάγων επιταχύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς το σκουρόχρωμο νερό απορροφά τη θερμότητα της ηλιακής ακτινοβολίας, που κάποτε αντανακλάτο από τον πάγο. Οι πάγοι της Αρκτικής επιτυγχάνουν τη μεγαλύτερη εξάπλωσή τους κάθε Σεπτέμβριο, με το τέλος της θερινής περιόδου τήξης. Στις 21 Σεπτεμβρίου, όμως, η μέση έκταση των πάγων έφθανε μόλις τα 3.000.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το μικρότερο εμβαδόν τους στην ιστορία. Αυτή είναι η τέταρτη κατά σειρά χρονιά που η τήξη υπήρξε σημαντική.

Το μέλος της επιστημονικής ομάδας του Κολοράντο, Ουόλτ Μάιερ, εξηγεί: «Τέσσερα συναπτά χρόνια με τόσο λίγο πάγο δεν έχουν καταγραφεί ποτέ από τις δορυφορικές μας παρατηρήσεις. Αποδεικνύει την ύπαρξη συγκεκριμένης τάσης και όχι παροδικής ανωμαλίας».

Η επιφανειακή θερμοκρασία σε όλη την περιοχή του Αρκτικού ωκεανού έχει ανέλθει κατά 2 με 3 βαθμούς Κελσίου κατά μέσον όρο κάθε χρόνο από το 1995 έως το 2004. Το περιβόητο βορειοδυτικό πέρασμα μέσω του καναδικού Αρκτικού κύκλου από την Ευρώπη προς την Ασία, όπου ολόκληρες εξερευνητικές αποστολές χάθηκαν τους περασμένους αιώνες χωρίς να αφήσουν το παραμικρό ίχνος, αφού τα πληρώματά τους μάχονταν ενάντια στο ψύχος και τον πάγο, ήταν εντελώς ανοικτό αυτό το καλοκαίρι, εκτός από μικρό τμήμα μήκους 100 χιλιομέτρων με σπασμένους όγκους πάγου. Το βορειοδυτικό πέρασμα, πάνω από τα βόρεια παράλια της Σιβηρίας, έχει ελευθερωθεί από τους πάγους από τη 15η Αυγούστου.

Η ανοιξιάτικη τήξη στην Αρκτική άρχισε φέτος πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι άλλες χρονιές, καθώς η έναρξή του σημειώθηκε φέτος 17 ημέρες νωρίτερα από την αναμενόμενη. O χειμερινός σχηματισμός των πάγων, όταν το θαλασσινό νερό παγώνει και πάλι, επηρεάσθηκε και αυτή από το φαινόμενο. O περσινός σχηματισμός ήταν ο μικρότερος στην ιστορία.

Απειλούνται οι αρκούδες

Η μείωση των πάγων απειλεί άμεσα την πανίδα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων και των πολικών αρκούδων, που περνούν το καλοκαίρι στην ξηρά προτού επιστρέψουν στους πάγους όταν αυτοί σχηματισθούν εκ νέου τον χειμώνα. H κατάσταση, όμως, δεν πρέπει να θεωρηθεί μη αναστρέψιμη. «Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την έννοια του μη αναστρέψιμου, καθώς η κατάσταση στην Αρκτική μπορεί να διορθωθεί. Εάν περιορίσουμε την ατμοσφαιρική θερμοκρασία, τότε οι πάγοι θα επιστρέψουν. Πρέπει να διακρίνουμε μεταξύ των πάγων της Γροιλανδίας και του φαινομένου της Αρκτικής. O πάγος της Αρκτικής δεν θα ανασχηματισθεί, καθώς το κλίμα την περίοδο αυτή είναι υπερβολικά θερμό», εξηγεί ο Ντάνκαν Ουίνγκαμ, ειδήμων της Αρκτικής στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου.

Ο καθηγητής Ουίνγκαμ είναι επικεφαλής του ευρωπαϊκού προγράμματος, που θα καταλήξει με την εκτόξευση δορυφόρου το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ο οποίος θα καταγράφει το πάχος των πάγων της Αρκτικής, μελετώντας τον ρόλο που παίζει η υπερθέρμανση του πλανήτη στον περιορισμό τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή