Συνομιλίες Αχτισάρι για το μέλλον του Κοσόβου

Συνομιλίες Αχτισάρι για το μέλλον του Κοσόβου

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Στο επίκεντρο των βαλκανικών εξελίξεων, αλλά και του διεθνούς ενδιαφέροντος βρίσκεται από προχθές το Κοσσυφοπέδιο, με αφορμή τις κρίσιμες συνομιλίες για το τελικό του καθεστώς. Στον βαλκανικό χάρτη, ωστόσο, καταγράφονται επιπρόσθετες αξιοπρόσεκτες κινήσεις, όπως η επίσκεψη του Σέρβου πρωθυπουργού Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα στην Κροατία, για πρώτη φορά μετά το τέλος του πολέμου και τα τραγικά γεγονότα της Κράινα, ενώ δεν θα πρέπει να υποβαθμιστούν οι προχθεσινές δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις για τη Βοσνία και τη συμφωνία του Ντέιτον. Χαιρετίζοντας η υπουργός Εξωτερικών τα επιτεύγματα των ηγετών της Βοσνίας, δέκα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, κάλεσε ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης Κλίντον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και δήλωσε ότι είναι καιρός πλέον να αλλάξει η συμφωνία του Ντέιτον. «Για να προχωρήσουμε στις υποσχέσεις μας για ειρήνη και πρόοδο, οφείλουμε να κινηθούμε πέρα από το πλαίσιο που ορίστηκε πριν από μία δεκαετία», δήλωσε η κυρία Ράις.

Χθες, ο ειδικός απεσταλμένος του OHE και πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάρι συναντήθηκε στο Βελιγράδι με τη σερβική ηγεσία με αφορμή το καθεστώς του διαφιλονικούμενου Κοσόβου. Προηγουμένως ο κ. Αχτισάρι είχε εκτενείς συνομιλίες στην Πρίστινα με Αλβανούς πολιτικούς που υποστηρίζουν την πλήρη ανεξαρτησία του προτεκτοράτου του OHE. Πληροφορίες ανέφεραν χθες ότι ο κ. Αχτισάρι δεν άφησε να διαφανεί το παραμικρό ως προς το πιθανό αποτέλεσμα των ευαίσθητων αυτών συνομιλιών, ούτε πόση διάρκεια θα έχουν.

Η ιπτάμενη διπλωματία του OHE για το Κοσσυφοπέδιο με ενδιάμεσες στάσεις στην Πρίστινα, στο Βελιγράδι και σε άλλες βαλκανικές πόλεις θα διαρκέσει το λιγότερο ένα μήνα και ύστερα από την πρώτη φάση, ο κ. Αχτισάρι θα συντονίσει συνάντηση μεταξύ των Αλβανών του Κοσόβου και των Σέρβων ηγετών, πιθανότατα στη Βιέννη στις αρχές του 2006. Πάντως, είναι ήδη γνωστό ότι η σερβική ηγεσία έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της, εμμένοντας στη χορήγηση ευρείας αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο, σε καμιά περίπτωση όμως ανεξαρτησίας.

Χθες, εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα αναμενόταν να έχει συνομιλίες με τον Κροάτη πρωθυπουργό Ιβο Σάναντερ και τον πρόεδρο Στίπε Μέσιτς και να υπογράψει διμερείς τοπικού χαρακτήρα συμφωνίες. Και οι δύο ηγέτες, πάντως, ατενίζουν με αισιοδοξία την ευρωπαϊκή προοπτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή